7.5.2013 13:12

ΔΝΤ: Εύσημα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στην επίλυση δομικών προβλημάτων εν μέσω μία σοβαρής και επίπονης κοινωνικά ύφεσης, επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
 
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναφέρει:
 
Εντυπωσιακή είναι η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή συγκρινόμενη με οποιοδήποτε διεθνές παράδειγμα, με σωρευτική βελτίωση κατά 10% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, εν μέσω συρρίκνωσης του ΑΕΠ πλέον του 20%.
 
Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν βοηθήσει στην αναπροσαρμογή των ονομαστικών μισθών και παραγωγικότητας σε επίπεδο επιχείρησης. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ψαλίδα ανταγωνιστικότητας, όπως μετράται σε κόστος παραγωγής ανά μονάδα εργασίας, έχει κλείσει κατά περίπου 2/3 από το 2010, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά περίπου 10% του ΑΕΠ.
 
Διατηρήθηκε η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα παρά τις σημαντικές ζημιές που συνδέονται με την αναδιάρθρωση χρέους και την έντονη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της βαθιάς ύφεσης.
 
Ωστόσο, όπως τονίζει, οι ανεπαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις οδήγησαν την προσαρμογή που επιτεύχθηκε κυρίως μέσα από υφεσιακά κανάλια, με άνιση κατανομή του βάρους της προσαρμογής. Σύμφωνα με το ΔΝΤ υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα:
 
Α) Η πολύ μικρή πρόοδος που επήλθε στην τεράστια φοροδιαφυγή. Οι πλούσιοι και οι αυταπασχολούμενοι δεν πληρώνουν το μερίδιο τους, που οδήγησε τελικά σε μεγάλη εξάρτηση του προγράμματος στις περικοπές δαπανών και σε υψηλότερη φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων.
 
Β) Αν και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν προκαλέσει μία σημαντική μείωση των ονομαστικών μισθών, δεν έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, και αυτό λόγω της αποτυχίας να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα στον ανταγωνισμό. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος γιατί το βάρος της προσαρμογής έχει πέσει περισσότερο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
 
Γ) Αν και η επανισορρόπηση της οικονομίας έχει οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μεταξύ των νέων, ο υπερπλήρης δημόσιος τομέας δεν υπέστη κάτι, κυρίως λόγω του ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο.
 
Όπως σημειώνει η έκθεση "πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις σε κάθε τομέα ώστε να επιτευχθεί μία πιο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής". Η αποστολή καλωσορίζει την αναγνώριση αυτών των προβλημάτων από την κυβέρνηση και την πρόθεση της να αντιμετωπιστούν.
 
Παραμένουν οι δημοσιονομικές προκλήσεις
 
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις παραμένουν. "Χωρίς άλλο χώρο για αυξήσεις φόρων ή μεγάλες περικοπές στις δαπάνες, η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να επικεντρωθεί στις δύσκολες κοινωνικές περικοπές, απ’ τους μισθούς ως τα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική", υπογραμμίζει.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ "το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2013 – 14 αποτελεί απόδειξη για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους στο δημοσιονομικό τομέα. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν συμφωνώντας να μειώσουν το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος απ’ το 6,5% του ΑΕΠ στο 4,5% του ΑΕΠ και παράλληλα να παρατείνουν την περίοδο προσαρμογής ως το 2016.
 
Ωστόσο η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει με περαιτέρω δομικές δημοσιονομικές προσαρμογές ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Και η μεγάλη πρόκληση είναι να καθοριστεί ένας τρόπος ώστε η κυβέρνηση να το πετύχει χωρίς όμως να αθετήσει την υπόσχεση της για περαιτέρω οριζόντιες περικοπές.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ