17.2.2015 12:19

Διπλή κρούση για Νηπιαγωγείο Νεοχωρίου και Ειδικό σχολείο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Προ των ευθυνών του φέρνει με ανοιχτή επιστολή του τον νέο Υπουργό Παιδείας Α. Μπαλτά ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Παπαδόπουλος μέσα από την οποία ζητά εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη άρνηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης για την ανέγερση του Νηπιαγωγείου Νεοχωρίου αλλά και τη δημιουργία Ειδικού Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου Χίου.

Ο ίδιος μάλιστα κάνει λόγο για προκλητική αδιαφορία αλλά και κώφωση εκ μέρους του Ο.Σ.Κ. παρά τις κατ’ επανάληψη διατυπωθείσες εκκλήσεις των τοπικών φορέων.

Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει:

«Από τον Οκτώβριο του έτους 2013 έχει κατακυρωθεί ο ανάδοχος του έργου Κατασκευής Νηπιαγωγείου στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου του Δήμου Χίου (Δημοτική Ενότητα Αγ. Μηνά), όπου παρουσιάζεται ολοένα και περισσότερο αυξητική τάση φοίτησης νηπίων στο εκεί Νηπιαγωγείο, το οποίο σήμερα φιλοξενείται σε αίθουσες μη σχολικού χώρου- ιδιοκτησίας ιδιώτη.

Ο Δήμος Χίου αλλά και εκατοντάδες κάτοικοι και γονείς της περιοχής επί ενάμιση και πλέον έτος βιώνουν το καθεστώς κοινωνικής αναλγησίας και αποκλεισμού εκ μέρους του Ο.Σ.Κ. ο οποίος έχει διακόψει ανεξήγητα κάθε προσπάθεια ανέγερσης του σχολείου, αρνούμενος να προβεί στην υπογραφή συμφωνητικού με τον ανάδοχο του έργου και την έναρξη των εργασιών, παρά το γεγονός ότι έχει νομίμως κατακυρωθεί στον ανάδοχο και έχει καταθέσει ο τελευταίος –εδώ και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα– εγγυητική επιστολή για την καλή εκτέλεση του έργου.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη στάση αυτή του Ο.Σ.Κ. εξαιτίας του οποίου κινδυνεύει να ναυαγήσει-χαθεί το έργο, ο δε ανάδοχος να καταφύγει στα δικαστήρια για τη δικαίωσή του, με ότι αυτό συνεπάγεται και για το κύρος του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και την τοπική μας κοινωνία γενικότερα.

Από το έτος 2008, με ενέργειες του –τότε– Υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη εκδόθηκε Υπουργική απόφαση με την οποία ανατέθηκε στον Ο.Σ.Κ. η σύνταξη προμελέτης και μελέτης ανέγερσης Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου και Γυμνασίου (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) στη Χίο, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου, εντός της πόλεως Χίου. Το όλο έργο προϋπολογιζόταν στο ποσό των 5.000.000 Ευρώ, που δεν είχε εξασφαλιστεί. Όμως, προκειμένου ένα τέτοιο έργο να καταστεί ώριμο και επιλέξιμο (για την ένταξή του σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης) οφείλουμε να έχουμε στα χέρια μας προμελέτη και μελέτη του, κάτι για το οποίο η κεντρική Πολιτεία (Υπουργείο) πρέπει να μεριμνήσει.

Έκτοτε (από το έτος 2008 και εφεξής) ο Ο.Σ.Κ. δηλώνει αδυναμία σύνταξης μιας τέτοιας μελέτης, καίτοι του έχει ανατεθεί με Υπουργική Απόφαση, επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού. Τούτο υφίσταται εδώ και 6 – 7 έτη.

Επισημαίνεται ότι, εδώ και πολλά χρόνια οι δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης στη Χίο δεν διαθέτουν δικό τους σχολικό χώρο και φιλοξενούνται σε κτίριο που ανήκει στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (νυν ΚΕΦΙΑΠ- ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Χίου), ακατάλληλο για την εκπαίδευση δεκάδων παιδιών, εφήβων και νηπίων, με Αναπηρία.

Για τα δυο αυτά ζητήματα απευθυνθήκαμε και εγγράφως προς τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του Ο.Σ.Κ. κ. Δρούλια, με το Αριθμ. Πρωτ. 43522/15-10-2014 έγγραφό μας, για το οποίο δεν λάβαμε καμία απάντηση μέχρι τώρα.        

Κύριε Υπουργέ,          

η τοπική κοινωνία της Χίου βοά και βράζει από αγανάκτηση έναντι της αδιαφορίας που έχει επιδείξει το Υπουργείο Παιδείας και οι εποπτευόμενοι φορείς του, ως ο Ο.Σ.Κ.

Ευελπιστούμε, η βαλτώδης κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει –επί έτη–, να αλλάξει, έπειτα από την πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου και τη δική σας παρουσία και ευαισθησία.

Παρακαλούμε θερμά, να δείξετε έμπρακτο ενδιαφέρον για τα δυο αυτά σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τη σχολική στέγη στην ακριτική νήσο Χίο, αναμένοντες προς τούτο, την αποτελεσματική σας παρέμβαση.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ