19.2.2014 10:49

Δήμος εμπνευστής της κοινωνίας

• ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΒΟΥΡΝΟΥ

Με καθαρές αποστάσεις από τη φιλοσοφία διοίκησης του Δήμου των τελευταίων ετών, χωρίς διάθεση όμως να μετατρέψει την προεκλογική αντιπαράθεση σε πεδίο μάχης, και με αρκετή δόση φρεσκάδας αντανακλώμενη στις παρουσίες και τις ιδέες, η «Πρωτοβουλία» για τη Χίο ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του Μαν. Βουρνού για δήμαρχο Χίου.

Από τις πρώτες προγραμματικές θέσεις της παράταξης περιγράφεται σε αδρές γραμμές το μοντέλο του Δήμου που έχουν στη σκέψη τους τα άφθαρτα πρόσωπα που δοκιμάζονται στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Ένας Δήμος απαλλαγμένος από το άγχος της απορροφητικότητας και των πολλών ασύνδετων και εν τέλει αντιπαραγωγικών για την κοινωνία έργων. Ένας Δήμος με βασική μέριμνα να λειτουργεί ως η ωθητική δύναμη των νέων να ζήσουν και να επανεγκατασταθούν  στον τόπο τους, αξιοποιώντας τη γνώση των πτυχίων και των εμπειριών τους. «Ο Δήμος να προτείνει και να εμπνέει νέες δραστηριότητες, νέου τύπου επιχειρήσεις. Να φέρνει τη νέα γενιά και τις δημοτικές υπηρεσίες σε άμεση επαφή με τις καλές πρακτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Να μη θέτει στόχους ουτοπικούς αλλά μετρήσιμους και εφικτούς. Να μην παίρνει από το χέρι τον ιδιώτη αλλά να τον ωθεί στη βέλτιστη για εκείνον επιλογή», περιέγραψε το στόχο ο Μαν. Βουρνούς.

Η λειτουργία μιας εξωστρεφούς τοπικής οικονομίας, σε όλους της τους τομείς, θα μπορούσε να υπηρετείται από το Δήμο με τη δημιουργία μιας δημοτικής θερμοκοιτίδας νέων, έφερε ως παράδειγμα ο υποψήφιος δήμαρχος. Μέσα στο ασφαλές της περιβάλλον θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες επιχειρήσεις, χωρίς υψηλό οικονομικό ρίσκο για το ξεκίνημα τους. «Ακόμα κι αν αποτύχουν, θα αξιοποιήσουν την αποτυχία για ένα επόμενο βήμα».

Έμφαση στο Δήμο που επαγγέλλεται η «Πρωτοβουλία» έχουν οι συνέργειες σε υποδομές και δράσεις. Ως τέτοιο παράδειγμα ο Μαν. Βουρνούς έδωσε τη σημερινή λειτουργικότητα των σχολικών αυλών. «Όταν κλείσουν τα σχολεία, κλειδώνονται και οι αύλειοι χώροι τους. Την ίδια ώρα όλοι νοιώθουμε ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στην πόλη για να παίξουν τα παιδιά», εξήγησε.

Πρότεινε επίσης την πιλοτική ανάπλαση οδών, ως στοιχείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με αξιοποίηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Βελτιστοποίηση δομών

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την «Πρωτοβουλία» στη βελτιστοποίηση των δομών του Δήμου. Η πίστη της στην ποιότητα του δημοτικού προσωπικού επισημάνθηκε επανειλημμένα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέσα σε ένα νέο Οργανισμό, με σύγχρονα μοντέλα οργάνωσης και αποκεντρωμένες υπηρεσίες, το προσωπικό θα πετύχει να αποδίδει πολλαπλάσια.

Στόχος της «Πρωτοβουλίας» τέθηκε και η διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής από το Δήμο, μέσα από την οπτική όμως της δημιουργίας ευκαιριών για τους ανθρώπους που σήμερα την έχουν ανάγκη.

Δεν ετεροπροσδιορίζεται

Ο υποψήφιος δήμαρχος πέτυχε να αποφύγει στις απαντήσεις του όλες τις κακοτοπιές απ’ το ναρκοπέδιο των ερωτήσεων για τις σχέσεις με τα κόμματα, τους υπόλοιπους δημοτικούς συνδυασμούς ακόμα και το Μνημόνιο.

Εξήγησε ότι δεν έχει πρόθεση να οξύνει την αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή, καθώς δεν βοηθά τον πολίτη, το διάλογο και την επόμενη μέρα. Κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματα, εξηγώντας ότι η πλειοψηφία του κόσμου που πλαισιώνει το συνδυασμό εκτιμά το στοιχείο της ανεξαρτησίας που εξ’ αρχής πρεσβεύει και δεν απέκλεισε τις δυνατότητες προσεγγίσεων με άλλα δημοτικά σχήματα, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

«Το Μνημόνιο ως λέξη έχει μικρή σημασία για το Δήμο. Μέσα σ’ αυτό προβλέπονται μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Είναι για το κοινό καλό. Δεν είμαι βέβαιος αν το πλήθος των οικονομικών μέτρων οδηγεί επίσης σε καλά αποτελέσματα», έδωσε το στίγμα του για το ορόσημο της γενικής πολιτικής ζωής.

Νέο σε όλες τις γενιές

Ο κ. Βουρνούς, τέλος, δεν δέχθηκε ότι η «Πρωτοβουλία» στηρίζεται αποκλειστικά σε πρόσωπα της νεότερης ηλικίας. «Το νέο υπάρχει σε όλες τις γενιές», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις φανερώνουν ότι η απήχηση του συνδυασμού είναι σε μεγαλύτερα ηλικιακά στρώματα και είναι δύσκολο να ξεκλειδώσει η ορμή των νέων ανθρώπων.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αεροδρόμιο : Υποστηρίζει την εφαρμογή του mini master plan και ζητά από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την επίσπευση των ενεργειών.

Λιμάνι: Εκτιμά ότι το θέμα του νέου κεντρικού λιμένα έχει κλείσει. Με αξιοποίηση των υποδομών του υπάρχοντος λιμένα και του λιμένα Μεστών τα δυο λιμάνια μπορούν να ενταχθούν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Περιφερειακός: Τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης του, με βασική μέριμνα να μην είναι αποκομμένος από τα οδικά δίκτυα της πόλης.

Νερό: Θεωρεί ότι το θέμα θα λυθεί με ενιαίο σύστημα διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Απορρίμματα: Προτείνει άμεση χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης, τη σταδιακή μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και μια εκτεταμένη καμπάνια για την ανακύκλωση, στηριγμένη σε υποδομές εξίσου σοβαρές.

Συγκοινωνία: Θα επιδιώξει τον επανασχεδιασμό του λεωφορειακού δικτύου σε συνθήκες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής.

Ενεργειακός σχεδιασμός: Δίνει έμφαση στην αξιοποίηση της γεωθερμίας και θα επιδιώξει όλος ο ενεργειακός σχεδιασμός να είναι ενταγμένος στο χωροταξικό σχεδιασμό. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ