18.4.2013 14:51

Δημιουργία από την καταστροφή

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

«Τι μπορεί να βάλει ο νους σου αντικρίζοντας ένα καμένο δέντρο; Πώς νιώθεις καθώς περπατάς στα αποκαΐδια του δάσους και αντί για το άρωμα των πεύκων μυρίζεις βρεγμένο κάρβουνο; Είναι φυσιολογικό να βρίσκεις όμορφες κάποιες εικόνες που βλέπεις μες στο τοπίο της καταστροφής ή έχεις «λαλήσει» από τη συμφορά και μπερδεύεσαι;». Αυτά και όσα άλλα είναι τα ερωτήματα που θέτουν εικαστικά δυο δημιουργοί, ο ζωγράφος Νίκος Σούττης και ο φωτογράφος Κώστας Μάγκος, στην κοινή τους εμφάνιση με την έκθεση έργων τους που πραγματοποιούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Χίου και η οποία ξεκινά από την αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου.

Η Έκθεση ζωγραφικής – φωτογραφίας και μικρών κατασκευών φέρει τίτλο «145890» που δεν είναι άλλος από τον τραγικό απολογισμό της καταστροφής των χιλιάδων στρεμμάτων από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Σκέψεις και συναισθήματα

«Μια εικόνα – χίλιες σκέψεις και ακόμα περισσότερα συναισθήματα» αναφέρουν οι δύο καλλιτέχνες πιστεύοντας ότι ακόμα περισσότερα θα προξενούν στον επισκέπτη με τα έργα τους, τα οποία μπορεί κάποιες φορές να αναπαριστούν εικόνες καταστροφής, επισημαίνουν όμως το αισιόδοξο και το ευοίωνο που αυτές περιέχουν, έστω κι αν δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά.

«Εύχεσαι να βγει αληθινή η ελπίδα που σε διαπερνά στη θέαση των πρώτων λουλουδιών της Άνοιξης» συνεχίζει ο Ν. Σούττης, «για να πιάσει η ευχή, προσπάθησα να εξεικονίσω μερικούς τέτοιους συνειρμούς που στριφογύριζαν στο μυαλό μου όλον αυτό τον καιρό και τους παρουσιάζω μαζί με τα αντίστοιχα ερεθίσματα που τους δημιούργησαν, φωτογραφικά αποτυπωμένα χωρίς ιδιαίτερη «καλλιτεχνική φροντίδα» κατά τη διάρκεια περιπάτων σε λίγα από τα στρέμματα που έγιναν στάχτη».

Του λόγου το αληθές πιστοποιείται από την τιτλοφόρηση των έργων, μερικά εκ των οποίων φέρουν το όνομα «Αποτέφρωση», «Ούρλιαξε & σκέψου», «Dance me to your beauty with a burning violin …», «Ηρώο πεσόντων από δραστήριους βλάκες», «Πρώτη Άνοιξη – Καινούργια Ελπίδα», «Προστάτεψέ με» ή «Από την αρχή».

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται αύριο Παρασκευή στις 20:00 και οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης θα είναι Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.30 έως και 13.30 & από 18.30 έως 21:00 και Σάββατο 9.30-13.00.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ