17.4.2013 13:28

Το δικό μας χαβά!

• ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ή ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ

Φως στις αρρωστημένες αιτίες που χωρίζουν το νησί μας από την ανάπτυξη άλλων, μικρότερων ή μεγαλύτερων νησιωτικών προορισμών, ρίχνει η νέα ιδέα των εκπροσώπων του επιχειρηματικού του κόσμου.

Χθες η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, μία μόλις μέρα αφότου αυτό έχει ψηφιστεί κατ’ άρθρο, όπως αναμένεται! Από  μόνη της η εκτός χρόνου επιλογή φωτογραφίζει ότι τα κίνητρα δεν έχουν να κάνουν με προδιάθεση να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου της Χίου αλλά υποκινούνται από αντιπολιτευτικές και συνδικαλιστικές ιδεοληψίες, οι οποίες δεν έχουν έδαφος καλλιέργειας στον Επιμελητηριακό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής Μ. Κριμιζής προτίθεται να προχωρήσει σε ολομέτωπη επίθεση κατά των προβλέψεων του νομοσχεδίου, από την περίοδο κίνησης των ταχυπλόων και τη σύνθεση των πληρωμάτων, ως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον καθορισμό πλοίων ασφαλείας σε περιόδους παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων. Στην ουσία υιοθετεί πλήρως τις θέσεις των ναυτεργατικών σωματείων, ορισμένες από τις οποίες συγκρούονται ευθέως με τα συμφέροντα των νησιωτικών επιχειρήσεων.

Με προεδρεύοντα Παππά;

Αποστάσεις από την τακτική των μελών της πλειοψηφίας  δείχνει να κρατά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, για αυτό και είναι πολύ πιθανόν να ξεγλιστρήσει από τη συνεδρίαση, επικαλούμενος τη συμμετοχή του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σε μια τέτοια περίπτωση ρόλο προεδρεύοντα θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος, Β. Παππάς, εκ των ακραίων υποστηρικτών των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών διεκδικήσεων.

Αναταραχή

Η είδηση της συνεδρίασης και η μεθόδευση με την οποία επιχειρείται έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στον παραγωγικό ιστό του νησιού. Επιχειρηματίες με εξαγωγικό προσανατολισμό ή με εισαγωγές πρώτων υλών αναρωτιούνται ήδη ποίων τα συμφέροντα έχουν κληθεί να υπερασπιστούν οι εκπρόσωποι τους στο Επιμελητήριο και δεν αποκλείεται να βρεθούν εκεί για να διατυπώσουν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε μια τέτοια απόφαση. Η οποία, ούτως ή άλλως, ανύπαρκτη σημασία θα έχει πια, αφού η τύχη του νομοσχεδίου θα έχει κριθεί 24 ώρες νωρίτερα και μόνο για τα μάτια του κόσμου και τη δημιουργία εντυπώσεων από τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου θα ληφθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ