19.3.2012 9:15

Δικαίωμα σου η … καταστροφή μου;

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΚΥΛΙΟΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΚΟΥΣΜΑΤΟΣ

Η προμετωπίδα των ναυτεργατικών διεκδικήσεων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας είναι ενισχυμένη από τα δίκαια επιχειρήματα του ναυτικού κόσμου, εν ενεργεία και απόμαχων. Ποιος αμφισβητεί τη διακριτή ασφαλιστική και υγειονομική παρουσία ΝΑΤ και Οίκου Ναύτου, ταμείων ποτισμένων με το αίμα και τον ιδρώτα των εργατών της θάλασσας, στις πλάτες των οποίων διασώθηκαν ασφαλιστικοί φορείς αλλότριων επαγγελματικών τάξεων; Μα πάλι…
Η σκέψη και μόνο ότι τα νησιά θα χάσουν την καθημερινή επαφή με τον ηπειρωτικό κορμό, άγνωστο για πόσο, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή και στο οικογενειακό εισόδημα και στις επιχειρήσεις τουρισμού και στις παραγωγικές νησιωτικές μονάδες. Ήδη από προχθές ξεσηκώνουν τον κόσμο οι κρητικοί παραγωγοί. Πού θα διαθέσουν τα προϊόντα τους; Είναι γιατί δεν έχουν δυνατή φωνή οι χιώτικες ιχθυοκαλλιέργειες, ο φυσικός χυμός Κάμπου, τα γιαούρτια και το γάλα του Πελινναίου, τα αμνοερίφια του Αίπους που θα πάρουν το δρόμο για τη Βαρβάκειο. Ποιος θα δώσει σημασία στον καημό του ιδιοκτήτη ενοικιαζομένων δωματίων, ο οποίος ποντάριζε στις αρχές του Απρίλη να δεχτεί τηλεφωνήματα κρατήσεων για το Πάσχα. Πού να βρει το δίκιο του εκείνος ο συνταξιούχος του ΙΚΑ ή ο μισθωτός, όταν λόγοι ανωτέρας βίας τον υποχρεώνουν να μεταβεί στην πρωτεύουσα κι αν αναζητήσει διαφορετική οδό διαφυγής δεν του φτάνει ούτε η σύνταξη, ούτε ο μισθός.
Το ιερό δικαίωμα στην απεργία χάνει τα ερείσματα του στην κοινωνία από την ώρα που μετατρέπεται σε καταστροφικό για τον άλλο. Και τα περιθώρια ανοχής των κοινωνιών έχουν εξανεμισθεί σε τέτοιο βαθμό, που είναι πολύ πιθανόν να αμφισβητήσουν και το δίκαιο των αιτημάτων.
Οι συνδικαλιστές – και των ναυτεργατών συμπεριλαμβανομένων – ξεχείλωσαν τις τελευταίες δεκαετίες τη μορφή των κινητοποιήσεων τους. Έφεραν στα όρια τους τις επαγγελματικές τάξεις που συντηρούν την ακτοπλοϊα και πλέον δοκιμάζεται ισχυρά το μοντέλο των διεκδικήσεων τους. Μήπως είναι λάθος να παίρνουν στο λαιμό τους τα αιτήματα όλου του ναυτικού κόσμου;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ