27.2.2015 17:36

«Διευκρινίστε άμεσα τις προθέσεις σας»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Την έντονη ανησυχία τους για τα σενάρια κατάργησης ή τροποποίησης του νησιωτικού ΦΠΑ, εκφράζουν σε ανοιχτή επιστολή τους στους Γ. Βαρουφάκης, Ν. Βαλαβάνη και Δ. Μάρδα τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέσω του ΕΟΑΕΝ.

Στην επιστολή ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) επισημαίνει τη ζωτικής σημασίας ύπαρξης του νησιωτικού ΦΠΑ ως ελάχιστου αντισταθμιστικού οφέλους και όχι ως προνομίου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριοι Υπουργοί,

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στην συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους (απόφαση Eurogroup 24/02/2015), και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για τις φορολογικές πολιτικές αναφέρεται ότι «Η πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί και οι συντελεστές θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν με τρόπο που μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό τον περιορισμό των απαλλαγών και την εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων».

Σας πληροφορούμε ότι η παραπάνω γενική και ασαφής διατύπωση αναζωπύρωσε τους φόβους στους κατοίκους και τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιωτικών περιοχών ότι με την πρόβλεψη αυτή μπορεί να επανέλθουν εκ νέου τα σενάρια περί κατάργησης του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων,  κατά 30%, συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν  στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και της αύξησης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, που η τρόικα επίμονα ζητούσε –χωρίς να το καταφέρει- από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), εκπροσωπώντας το σύνολο των Επιμελητηρίων που στην αρμοδιότητά τους ανήκουν τα νησιά (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος, Θάσος και Σαμοθράκη) εκφράζει την ανησυχία του αλλά και την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί αυτό  θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην χειμαζόμενη από την κρίση επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά μας, θα επιφέρει  κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης  και θα μειώσει την  ανταγωνιστικότητα του τουριστικού  προϊόντος.

Επισημαίνουμε ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο ή  χαριστική ρύθμιση για τα νησιά μας, αλλά  χορηγήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα οξυμένα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, όπως το αυξημένο μεταφορικό κόστος, οι μειωμένες οικονομίες κλίμακας, κ.λ.π., καθώς επίσης και για συγκεκριμένους εθνικούς και κοινωνικούς λόγους που δεν έχουν εκλείψει.

Άλλωστε η ιδιαίτερη αυτή μέριμνα προβλέπεται και επιβάλλεται τόσο από τις Συνταγματικές διατάξεις αναγνώρισης της «νησιωτικότητας», όσο και από τις διατάξεις του ν. 4150/2013 για την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας».

Εκφράζοντας και πάλι την ανησυχία μας ζητάμε από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει άμεσα τις προθέσεις της για το σοβαρό αυτό ζήτημα που απασχολεί από χθες τους νησιώτες και να δεσμευτεί ότι δεν θα λάβει καμιά απόφαση που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα νησιά μας».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ