15.2.2017 16:15

Διεθνής διασυρμός για την κατάσταση στις Δικαστικές Φυλακές Χίου

90.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Ακόμη μία καταδίκη για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές εισέπραξε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απόφαση που την υποχρεώνει να καταβάλει συνολικά περίπου 90.000 ευρώ στους Έλληνες και αλλοδαπούς που προσέφυγαν στο Δικαστήριο για να βρουν το δίκιο τους.

Η υπόθεση Ίγκμπο
Η υπόθεση (Ίγκμπο και άλλοι κατά Ελλάδος -αρ. 60042/13), που εκδικάσθηκε στο Στρασβούργο, αφορά στην προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 14 Ελλήνων, Τούρκων, Σενεγαλέζων και Νιγηριανών κρατουμένων στις φυλακές της Χίου, με την οποία υποστήριξαν ότι οι φυλακές ήταν υπερπλήρεις και αναγκάζονταν να κοιμούνται στο... πάτωμα των κελιών τους, ότι υπήρχε έλλειψη υγιεινής και ανεπαρκής ιατρική φροντίδα για εκείνους τους κρατουμένους που την είχαν ανάγκη.
Όπως φαίνεται από το σκεπτικό της απόφασης, οι ελληνικές Αρχές επιχείρησαν με «μισόλογα» να αντικρούσουν τις κατηγορίες των κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε υπερπληθυσμός στις φυλακές της Χίου αλλά μόνον κατά την περίοδο της... κράτησής τους.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, αποφάσισε ότι στην περίπτωση των προσφευγόντων υπήρξε παραβίαση εκείνων των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων και έκρινε ότι οι προσφεύγοντες εμποδίστηκαν στο να υποβάλουν τα παράπονά τους στα εθνικά δικαστήρια.

Υποχρέωσε, δε, την Ελλάδα να καταβάλει στους δικαιωθέντες, πλέον, κρατουμένους συνολικά το ποσό των 90.000 ευρώ για ηθική ζημία και ικανοποίηση.

Ερώτηση Μηταράκη στη Βουλή

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης επανέφερε στη Βουλή μέσα από νέα ερώτηση το ζήτημα της ανέγερσης νέων φυλακών στο νησί. Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης o κ. Μηταράκης αφού πρώτα υπογραμμίζει ότι η δημιουργία νέων δικαστικών φυλακών είναι αίτημα που στηρίζεται από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, ερωτά:

1. Αν θα ενεργοποιηθεί εκ νέου ο σχεδιασμός για ανέγερση νέου κτηρίου φυλακών στη Χίο, μετά και την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας.

2. Ποια είναι αυτή τη στιγμή η σχέση μεταξύ αριθμού κρατουμένων/ χωρητικότητας στη δικαστική φυλακή Χίου;

3. Εάν το Υπουργείο εμμένει στη γραμμή «αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων κτιριακών υποδομών και όχι την κατασκευή νέων», ποιες είναι οι ενέργειές στις οποίες θα προβεί, αφενός για να βελτιώσει τις κτιριακές υποδομές, αφετέρου να αποφύγει μελλοντικές καταδίκες και υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων (οι οποίες σημειωτέον επιβαρύνουν και αυτές τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας)

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ