14.5.2012 9:49

Διεδρική με λίστα

Η ΚΑΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ

Στη «συντήρηση» τίθενται τα σενάρια απώλειας κοινοβουλευτικής έδρας για το νομό Χίου, όχι γιατί δεν έχουν βάση αλλά ελλείψει χρόνου. Κατά τους σχεδιασμούς η προσαρμογή της κατανομής των κοινοβουλευτικών εδρών στα στοιχεία της απογραφής του 2011 θα έχει ως συνέπεια τη μετατροπή της Χίου σε μονοεδρική εκλογική περιφέρεια, μεταβολή που παγώνει από τη διαφαινόμενη άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, υπέρ των εκλογικών περιφερειών του κέντρου, κατά βάση, είναι απαραίτητη η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο, όπως αποδέχονται πλέον όλοι οι συνταγματολόγοι, δεν υπάρχει απαραίτητος χρόνος να εκδοθεί, ειδικά από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Έτσι, ο νομός θα διατηρήσει, προφανώς, τις δυο έδρες του και με δεδομένο ότι η εκλογή θα γίνει με το σύστημα της λίστας θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι επικεφαλής των ψηφοδελτίων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα παραμείνουν οι Κ. Μουσουρούλης και Κ. Τριαντάφυλλος. Αν τα δυο κόμματα διατηρήσουν τη δύναμη τους είναι πολύ πιθανό οι δυο τους να επανεκλεγούν, αν και η έδρα του δεύτερου σε δύναμη κόμματος θα … στριφογυρίζει όλη τη νύχτα σαν σβούρα.
Ερωτηματικό υπάρχει για τον επικεφαλής των ψηφοδελτίων σε ΔΗΜ.ΑΡ. και ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα που είναι πιθανό να διεκδικήσουν έδρα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου πρώτευσαν οι Στ. Ζουμίδης και Μ. Κριμιζής αντίστοιχα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι δυο τους θέτουν όρο να είναι επικεφαλής των ψηφοδελτίων.
Όσοι πάντως γνωρίζουν τις υπόγειες πολιτικές διαδρομές, δεν αποκλείουν στην κάλπη του Ιουνίου, αν τελικά στηθεί, να έχουμε ανατροπές που για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά θα στείλουν αριστερό εκπρόσωπο της Χίου στο κοινοβούλιο.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ