7.2.2014 9:51

«Διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ με Καρυπίδη

Διέξοδο από τη βαθιά περιδίνηση στην οποία βύθισε το κόμμα η επιλογή του Θεόδωρου Καρυπίδη ως υποψηφίου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, μέρα με τη μέρα, αντί να υποχωρεί, το θέμα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί, έπειτα από δύο αναβολές, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να επικυρώσει το «διαζύγιο» με τον κ. Καρυπίδη και την αντικατάστασή του. Η συνεδρίαση θα γίνει απόντος του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από σήμερα επισκέπτεται την Ιταλία.

Διεργασίες

Αν και από νωρίς χθες η Κουμουνδούρου έσπευσε να εκπέμψει ξεκάθαρο μήνυμα ότι αίρεται η στήριξη στον συγκεκριμένο υποψήφιο, έως αργά δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως κάτι, καθώς ανεζητείτο η φόρμουλα που θα ελαχιστοποιούσε, σε επίπεδο εντυπώσεων, το κόστος για το κόμμα. Επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο ίδιος ο κ. Καρυπίδης να ανακοινώσει ότι παραιτείται του χρίσματος, χωρίς μια τέτοια αναφορά του να συνοδεύεται από επικριτικά σχόλια για το κόμμα. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι όποιες νύξεις έγιναν σε αυτή την κατεύθυνση δεν απέδωσαν. Ετσι, οι διεργασίες μεταφέρθηκαν στη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας, που συνεδρίαζε έως αργά το βράδυ με τη συμμετοχή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσα και του υπευθύνου Αυτοδιοίκησης Κ. Πουλάκη, με ορισμένες τοπικές οργανώσεις πάντως να επιμένουν σε στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Ο κ. Βίτσας, που συναντήθηκε με τον κ. Καρυπίδη, δήλωσε ότι, ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Περιφερειακής, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή.

Η υπόθεση Καρυπίδη άνοιξε πληγές που δεν αναμένεται να κλείσουν εύκολα. Από πολλές πλευρές ασκείται σκληρή κριτική στους κ. Βίτσα και Πουλάκη, υπό την έννοια ότι είχαν την τελική ευθύνη των επιλογών για τις περιφέρειες. Οπως αναφέρουν πολλά στελέχη, «ακόμα κι αν τα τοπικά όργανα εισηγήθηκαν τον κ. Καρυπίδη, έπρεπε να γίνει ένας τουλάχιστον τυπικός έλεγχος από τα κεντρικά, ο οποίος θα έδινε άμεσα κάποια εικόνα για το ποιόν του».

Πέραν αυτών, η εσωκομματική πλειοψηφία θα επιμείνει στο αίτημά της, αφού άνοιξε θέμα επανεξέτασης υποψηφιοτήτων να επανεξετασθεί η στήριξη στον κ. Οδ. Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» επιμένουν ότι «η περίπτωση Βουδούρη είναι πιο σοβαρή. Ο Καρυπίδης απλά μας εξέθετε, ενώ ο Βουδούρης αλλοιώνει τον πολιτικό χαρακτήρα μας», αναφέρουν. Μάλιστα, παραπέμπουν σε δηλώσεις του κ. Βουδούρη κατά το παρελθόν, οι οποίες ήταν επικριτικές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Τσίπρα.

Για το θέμα Καρυπίδη ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε με χθεσινή ανακοίνωσή του κατά της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Commitee), καταγγέλλοντας «απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας», καθώς ως τέτοια είδαν στην Κουμουνδούρου την προχθεσινή ανακοίνωση της AJC για την υποψηφιότητα Καρυπίδη.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ