14.3.2014 10:15

Διαρκείς συσκέψεις υπουργών - τρόικας για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, στις 10:00 στο υπουργείο Οικονομικών οι διαδοχικές συσκέψεις υπουργών με την τρόικα προκειμένου έως την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία για το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κλείσει η συμφωνία έως την Κυριακή -σύμφωνα με τις υποδείξεις του Eurogroup-, ενώ ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αφήνουν να διαφανεί ότι αυτό είναι εφικτό και ότι η διαπραγμάτευση κινείται σε θετικό έδαφος.

Ήδη, κατά τη χθεσινή συνάντηση των Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα άρχισε η επεξεργασία του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

-Για τα δημοσιονομικά η τρόικα δεν επιμένει σε νέα μέτρα για το 2014, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια προσδιορισμού των παρεμβάσεων του 2015.

-Για το θέμα του γάλακτος, των βιβλίων και των φαρμάκων (δηλαδή τις προτάσεις του ΟΟΣΑ)  θα φανεί σήμερα και αύριο τις διαπραγματεύσεις το τι, τελικά, θα γίνει.

-Για τις ομαδικές απολύσεις εκφράζεται αισιοδοξία πως θα αποφευχθεί η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του βέτο του υπουργού. Κατά πληροφορίες η πλευρά των δανειστών δεν επιμένει στις αρχικές θέσεις της για τα εργασιακά.

-Σχετικά με την κινητικότητα, δεν τίθεται θέμα να προσδιοριστεί στόχος απολύσεων το 2015.

-Στα φορολογικά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία (η τρόικα διαφωνεί με τη μείωση των προστίμων για τη μην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ).

-Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν είναι πλέον στο τραπέζι.

Το οικονομικό επιτελείο θα προωθήσει σε ένα νομοσχέδιο την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα (κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, λίστα ΟΟΣΑ, φορολογικά, κ.α..) που μπορούν να «κλειδώσουν» τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ