14.3.2013 13:54

"Διαλύεται στην πράξη η νησιοτικότητα"

Την παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή προκάλεσε η προωθούμενη κατάργηση των παραρτημάτων ΕΟΤ στο Βόρειο Αιγαίου που με ανοιχτή επιστολή  προς τους αρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού και Εσωτερικών σημειώνει τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,
Με έκπληξη πληροφορούμαστε για το προτεινόμενο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οργανόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, που ουσιαστικά αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια του κεντρικού κράτους για να επανακτήσει τις υπηρεσίες που λειτουργούσαν αποκεντρωμένα.

Διαπιστώνουμε πως στην πράξη επιχειρείται η διάλυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού και η δημιουργία Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στον Πειραιά (!), παρά το ότι νομοθετικά ο προγραμματισμός της ανάπτυξης έχει εκχωρηθεί στις αιρετές Περιφέρειες.
Το ερώτημα είναι εύλογο βέβαια για το τι σχέση μπορεί να έχει το Βόρειο Αιγαίο, με τον Πειραιά και πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, η διαχείρισή της από ανθρώπους που πιθανά δεν έχουν ιδέα ούτε για το που βρίσκονται γεωγραφικά τα 10 νησιά του Βορείου Αιγαίου!
Την ίδια στιγμή από την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας, ο θεσμός των αιρετών Περιφερειών βάλλεται δυστυχώς ευθέως για μία ακόμη φορά, με την προδιαγεγραμμένη απόπειρα επιστροφής μας στο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που προκάλεσε κατά γενική ομολογία την χρεοκοπία της χώρας.

Κύριοι Υπουργοί
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και αυτή του Νοτίου Αιγαίου που οδεύει προς το ίδιο καθεστώς, αποτελούν δύο κατεξοχήν τουριστικές Περιφέρειες και αντί το κεντρικό κράτος να ενισχύσει τις τουριστικές υπηρεσίες τους, με προσωπικό και αρμοδιότητες, επιχειρεί τώρα να τις επανακτήσει!
Μετά και από αυτό αναρωτιόμαστε πως προασπίζεται η «νησιωτικότητα» που υποτίθεται είναι μία συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητα του χώρου μας;
Ποια ισότητα εξασφαλίζεται στους νησιώτες πολίτες και στους επιχειρηματίες σε σχέση με τους αντίστοιχους των Περιφερειών της Ηπειρωτικής Ελλάδας; Και κυρίως ποιοι είναι εκείνοι που νομοθετούν, υποβαθμίζοντας συστηματικά τον θεσμό των αιρετών Περιφερειών χωρίς να έχουν ιδέα για το ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε και ποια είναι τα καθημερινά μας προβλήματα!
Σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναλογιστείτε ότι αυτό το προτεινόμενο οργανόγραμμα δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα, ούτε πρακτικά ούτε ουσιαστικά. Σας καλούμε να θυμηθείτε το λόγο της δημιουργίας του θεσμού των αιρετών Περιφερειών και να αποκαταστήσετε αυτή την αστοχία».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ