5.1.2015 16:04

Δια πυρός η αύξηση των ανταποδοτικών [ΒΙΝΤΕΟ]

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΑΝΤ. ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ

Με χαρακτηρισμούς και βαριές εκφράσεις σημαδεύτηκε η πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με κύριο θέμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που έρχεται ξανά προς συζήτηση στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή επαναφέρει το θέμα στο Σώμα, παρά το αμφίρροπο αποτέλεσμα της προηγούμενης συνεδρίασης δημιούργησε επιπλέον προστριβές μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης με τον Στρ. Γδύση αλλά και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γ. Μπελέγρη να βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής του συνδυασμού Λαμπρινούδη αλλά και της Χιακής Συμπολιτείας που εκπροσωπήθηκε από τον πανεπιστημιακό Τέλη Τύμπα.

Πολύ λίγα τα χρήματα

Όπως σημείωσε εισηγητικά ο Στρ. Γδύσης το ποσό που θα επιβαρύνει  το κάθε νοικοκυριό σε ετήσια βάση είναι από 30 – 50 ευρώ γεγονός που θα επιφέρει αύξηση στα έσοδα του Δήμου της τάξεως των 683.000 ευρώ.

«50 ευρώ δίνουμε για το γέμισμα του αυτοκινήτου μας με βενζίνη. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι αυτή η αύξηση είναι μεγάλη», δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν έχετε τσίπα»

Στα ύψη οδήγησε την αντιπαράθεση ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης που με χαρακτηρισμούς όπως άσχετος κι επικίνδυνος επιτέθηκε στον Στρ. Γδύση συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η  Δημοτική Αρχή «δεν έχει τσίπα και γι’ αυτό προφανώς επαναφέρει το θέμα».

«Είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού. Δεν ξέρετε τι λέτε. Είστε άσχετος και λειτουργείτε σε βάρος των πολιτών της Χίου», ήταν μία από τις φράσεις του που πυροδότησαν το ήδη τεταμένο κλίμα και οδήγησαν σε δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

«Καταστροφική η αύξηση για τα λαϊκά στρώματα»

Για αλλαγή ισορροπιών που στη μεσοδιάρκεια θα λειτουργήσουν καταστρεπτικά σε βάρος των πολιτών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Χιακής Συμπολιτείας Τ. Τύμπας τονίζοντας ότι κάθε τι που αλλάζει τις ισορροπίες στην τοπική κοινωνία δεν είναι αποδεκτό από κανέναν.

«Η λογική επιτάσσει την αναλογική φορολόγηση. Χρειάζεται πολύ προσεκτική μελέτη, διότι σε ένα νησί που τα χωριά εγκαταλείπονται και παρατηρείται η αστυφιλία, μία τέτοια αύξηση των ανταποδοτικών τελών οδηγεί τους κατοίκους με πιο γρήγορο ρυθμό τη συγκέντρωση εντός της πόλης».

«Λογική οδοστρωτήρα»

Κατηγορηματικά αντίθετος με την αύξηση ήταν και ο Στ. Καμπούρης που έκανε λόγο για λογική οδοστρωτήρα.

«Η αύξηση των ανταποδοτικών στην καθαριότητα είναι το ένα σκέλος. Υπάρχει και η αύξηση των τελών για τον ηλεκτροφωτισμό που ακόμα και σε χωριά της Αμανής φθάνει το 700%. Η δημοτική αρχή επιβάλλει ακόμα μία δόση ΕΝΦΙΑ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καταψήφισε ο Αντ. Μπουμπάρης

Η συζήτηση για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών δεν πέρασε αναίμακτα για τη Δημοτική Αρχή, καθώς ο σύμβουλος Αντ. Μπουμπάρης καταψήφισε την αύξηση του 1,83 ευρώ ζητώντας να ισχύσει η προηγούμενη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας για αύξηση στο 1,57 ευρώ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ομηρείου Ε. Καλκούνη διατύπωσε τις επιφυλάξεις της για την ακρίβεια των αριθμών που υπάρχουν στις εισηγήσεις ζητώντας επιπλέον ενημέρωση χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα καταψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας ή όχι.

Τελικά έπειτα από συνεδρίαση μιάμισης ώρας η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αύξηση των ανταποδοτικών τελών. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ