22.9.2012 10:45

Δεν υπάρχει σχολείο χωρίς εκπαίδευση στη δημοκρατία

Η διδασκαλία του ακραίου κινδύνου που αποτελεί ο φασισμός και κάθε είδους ολοκληρωτισμός για τη δημοκρατία δεν είναι δικαίωμα των εκπαιδευτικών και του σχολείου. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή τους.
Για να υπάρχει ως τέτοιο, το σχολείο πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι θεσμός διαμόρφωσης δημοκρατικών πολιτών, πολιτών που είναι εξοικειωμένοι με τον όλεθρο που έφερε ο φασισμός κάθε φορά που κατάφερε να επικρατήσει έναντι της δημοκρατίας.
Όταν η ακραία οικονομική και κοινωνική κρίση που φέρνει το μνημόνιο οδηγεί τους μαθητές και όλους τους νέους στην απόλυτη απόγνωση, όταν κάποιοι επιχειρούν να συγκρατήσουν τη μαζική και δημοκρατική αντίδραση των νέων, όταν κάποιοι φοβούνται τη συνάντηση της νεολαίας με τη δημοκρατία και επενδύουν στο φασισμό, τότε πρέπει να ενταθεί στο σχολείο το έργο της εξοικείωσης με το τι πραγματικά σημαίνει φασισμός.
Οι δυνάμεις που προωθούν το φασισμό το γνωρίζουν και γι αυτό έχουν αρχίσει να βάζουν στο στόχαστρο τους εκπαιδευτικούς. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταυτότητα του εκπαιδευτικού που μπαίνει στο στόχαστρο, δεν μας ενδιαφέρει αν είναι φίλος ή πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα σταθούμε με κάθε τρόπο αλληλέγγυοι σε όποιον εκπαιδευτικό γίνει στόχος φασιστικών επιθέσεων. Και είμαστε σίγουροι ότι στην αλληλεγγύη αυτή συναντιόμαστε με την μεγάλη πλειοψηφία,των εκπαιδευτικών και την κοινωνία.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ