1.3.2012 19:53

Δεν κόβονται οι συντάξεις για τα ΑΜΕΑ

ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ 2011 ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑμεΑ, ΔΕΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Οι επίπονες προσπάθειες των φορέων και της ομοσπονδίας των ΑμεΑ για την προστασία της αναπηρικής οικογένειας από τις περικοπές που δρομολογούνται στις κύριες και επικουρικές συντάξεις απέδωσαν καρπούς και τα επιδόματα εξωιδρυματικής επιβίωσης και απολύτου αναπηρίας θα υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό που υπήρχε στις 31/12/2011 και όχι με κριτήριο τον νέο κατώτατο μισθό του πρόσφατου μνημονίου.
Στις 21- 2- 2012 κατατέθηκε στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του νέου μνημονίου που αφορά σε νέες περικοπές συντάξεων και βάσει των διατάξεων του οι συνταξιούχοι με αναπηρία και συνταξιούχοι γονείς/σύζυγοι  ατόμων με αναπηρία εξαιρούνται από τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η ρύθμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού από τότε έως τώρα του γενικά οι μισθού έχουν υποστεί  δραματική μείωση, αλλά η Ε.Σ.Α.μεΑ βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία της αναπηρικής οικογένειας.
"Οι προσπάθειες και ο αγώνας όλων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους συνεχίζεται σε όλη τη χώρα", όπως αναφέρει ενδεικτικά στην ανακοίνωση της.
 
Η επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας
Τα δυσάρεστα για τα ΑμεΑ έρχονται από  το ΙΚΑ, τοπικά και κεντρικά, που δεν έχει φροντίσει ακόμη για την λειτουργία της υγειονομικής επιτροπής του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας
Ο Παγχιακός σύλλογος ΑΜΕΑ με επιστολή  προς τη διοίκηση του ΙΚΑ και τους τοπικούς φορείς δίνει διορία έως σήμερα  για την άμεση σύσταση της, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Η σύσταση του κέντρου πιστοποίησης των αναπηριών επιτεύχθηκε μόλις πέρσι, αλλά παρά το ότι  η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών έχει ξεκινήσει από τις 20 Νοεμβρίου, δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η επιτροπή που θα αποδώσει τα ποσοστά αναπηρίας, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να μην απολαμβάνουν καμιά από τις παροχές που δικαιούνται.
Όπως υποστηρίζει η Σ. Μιχάλα, « έχουν υποβληθεί περίπου 200 αιτήσεις και τα ανάλογα δικαιολογητικά για να περάσουν από την επιτροπή και να πιστοποιηθούν, αλλά επειδή δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους όλα τα βοηθήματα και τα φάρμακα που δικαιούνται δωρεάν ενώ δεν παίρνουν και τα επιδόματα, τα οποία για πολλούς αποτελούν βασικό έσοδο για την διαβίωση τους». Όμως η ταλαιπωρία τους δεν σταματάει εδώ. Αν δεν συνεδριάσει η επιτροπή έως το  τέλος  του Μάρτη, θα πρέπει όλοι οι δικαιούχοι να ξεκινήσουν από την αρχή τη διαδικασία και να  προσκομίσουν όλα  τα δικαιολογητικά, που έχουν ισχύ μόνο 4μηνων..

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ