9.6.2015 17:39

«Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα για τα αυτονόητα»

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Η ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

«Το αίτημα για διατήρηση του ΦΠΑ στη μειωμένη κλίμακα είναι αυτονόητη. Συνεπώς δεν χρειάζεται κανένα δημοψήφισμα για τα αυτονόητα πράγματα». Με αυτή τη φράση η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου σχολίασε στον «π» την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στον Υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη περί διενέργειας δημοψηφίσματος για τον ΦΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά.

Σύμφωνα με το «Έθνος» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρόθεση όλων των φορέων να προβούν σε αυτήν τη συμβολική κίνηση ύστερα από πρόταση του Γ. Βαρουφάκη που κατατέθηκε στη σύσκεψη της 4ης Ιουνίου στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους μαζικών φορέων.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπερασπίστηκαν τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ, επικαλούμενοι μελέτες που δείχνουν πως η αύξηση του φόρου θα απέφερε 10-20 εκατ. ευρώ, και ζήτησαν την άποψη του Γ. Βαρουφάκη για τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσαν να προβούν προκειμένου να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς. Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος κινηματικού χαρακτήρα με έντονο πολιτικό συμβολισμό, καθώς δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο η πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων που θα εμπεριέχουν ερώτημα δημοσιονομικού περιεχομένου.

Το ερώτημα

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το ερώτημα του δημοψηφίσματος το οποίο απέστειλε τη Δευτέρα σε επιστολή του προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της περιοχής το οποίο έχει διατυπωθεί ως εξής: 

«Πιστεύετε ότι στα νησιά του Αιγαίου έχουν καλυφθεί οι ζωτικές και βασικές ανάγκες που απορρέουν από την νησιωτικότητα και ότι στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί ειδικές νησιωτικές πολιτικές όπως αυτές επιβάλλονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βρίσκουν εφαρμογή σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική;».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ