13.11.2013 15:08

Δεν επιθυμεί καταμέτρηση ο δήμαρχος

ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Ντόμινο διαρκών πολιτικών εξελίξεων άνοιξε η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων στο νησί. Ο Πολ. Λαμπρινούδης με σημερινές δηλώσεις του στον «π» τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του διοικητικού καθεστώτος ενός  δήμου, υποστηρίζοντας ότι η διοικητική διαίρεση θα είναι καταστροφική για το νησί, γι’ αυτό και η ειδική θεματική συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθεί το θέμα θα είναι απλά και μόνο ενημερωτική και δεν θα τεθεί καμία πρόταση σε ψηφοφορία, αφού το θέμα δεν θα τεθεί σε διαβούλευση.                                 

Κίνδυνοι

Κατά την άποψη του η οποιαδήποτε νέα διοικητική διαίρεση θα θέσει σε κίνδυνο όλο το σύστημα λειτουργίας των ΟΤΑ, αφού οι ελλείψεις πιστώσεων και προσωπικού θα καταστρέψουν τους νέους δήμους και – πιθανά – θα παρασύρουν τον μητροπολιτικό στην πτώση τους.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για τη Χίο. Θα είναι καταστροφή για το νησί μας αν γίνει νέα διοικητική διαίρεση. Με φροντίδα, μεράκι και δουλειά θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να παραμείνουμε όπως είμαστε  γιατί οι ελλείψεις πιστώσεων και προσωπικού δεν θα επιτρέψουν στους άλλους δήμους να παράγουν έργο. Θα λειτουργούν ως δορυφόροι του μητροπολιτικού και θα τον συμπαρασύρουν στην καταστροφή. Πολλοί θέλουν να επιστρέψουμε πάλι και στις κοινότητες, αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε τέτοια πράγματα, από τη στιγμή μάλιστα που κανένας δεν έχει θέσει επίσημα θέμα διοικητικής διαίρεσης της Χίου», ισχυρίζεται.

Απόρριψη

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί το δήμαρχο περισσότερο είναι το ερώτημα γιατί και από ποιους ανακινείται αυτό το θέμα, αφού, όπως υποστηρίζει, η προτεινόμενη τροποποίηση του διοικητικού καθεστώτος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται μόνο στα μεγάλα νησιά και ειδικότερα στη Λέσβο και την Κέρκυρα. Προτρέχει δε, προβλέποντας ότι η Βουλή θα απορρίψει την πρόταση και θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα και για αυτά τα νησιά.

Σαφείς αποστάσεις

Προσεκτικές αλλά σαφείς αποστάσεις από τη θέση του δήμαρχου κρατά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στέλιος Καμπούρης, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις που υπηρετεί στο Σώμα και την παράταξη.

Χωρίς να τοποθετείται επι της ουσίας, αφήνει να διαφανεί ότι η διαδικασία θα διαμορφωθεί από την εξέλιξη της συζήτησης, τις θέσεις που θα κατατεθούν και τις ιδιαιτερότητες των προτάσεων που πιθανά θα κληθούν να επεξεργαστούν ως Σώμα.

«Ως πρόεδρος ανέλαβα τη δέσμευση να μιλήσω με τους επικεφαλείς των παρατάξεων και να οργανώσω τη θεματική σύσκεψη. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας  ζωντανός οργανισμός ανταλλαγής απόψεων, γι’ αυτό θα κληθούμε να συζητήσουμε επι του θέματος όπως θα τεθεί στη συνεδρίαση και εκεί θα φανεί αν θα υπάρξουν και αποφασιστικές διαδικασίες με ψηφοφορία. Είμαι υποχρεωμένος να λειτουργήσω ως πρόεδρος του Σώματος και όχι ως δημοτικός σύμβουλος την παράταξης με την οποία έχω εκλεγεί».

 Τρεις δήμοι

* ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ»

Ο επικεφαλής της «Νέας Αντίληψης», Γιάννης Χαλλιορής, διαφωνεί με το δήμαρχο, τονίζοντας ότι θα κατατεθούν προτάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να τεθούν στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πει ότι θα εξετασθούν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για να διορθωθούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει, ειδικά στους νησιώτικους δήμους, η εφαρμογή του Καλλικράτη. Πρέπει να δοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η δυνατότητα να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της έως τώρα εφαρμογής του. Εμείς που καταθέσαμε το αίτημα, θα ακούσουμε τους φορείς, θα καταγράψουμε τη βούληση της κοινωνίας και θα τη μεταφέρουμε στη συνεδρίαση. Θα πάμε οπωσδήποτε σε αποφασιστική διαδικασία με ψηφοφορία, το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί η όποια πρόταση».

Η παράταξη του θα επαναφέρει στο προσκήνιο την προεκλογική της πρόταση για τη θεσμοθέτηση τριών δήμων. 

ΑΝ. ΚΟΤΣΑΚΑΣ

«Κίνημα διεκδίκησης για τους 3 δήμους»

Σαφή θέση υπέρ της υποδιαίρεσης του νησιού σε τρεις δήμους παίρνει με δήλωση του στον «π» και το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Κοτσακάς. Υπέρμαχος των τριών δήμων ο πρώην υπουργός αφήνει σαφείς αιχμές για όσους επιχειρούν να θάψουν το θέμα και χαρακτηρίζει απαραίτητη τη δημιουργία ενός κινήματος διεκδίκησης του αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με διακατέχει κλίμα απογοήτευσης σε σχέση με τη συμπεριφορά συνολικά του πολιτικού προσωπικού του τόπου μας. Δυστυχώς βρίσκομαι σε αδυναμία να κατανοήσω τι συμβαίνει όταν ήδη έχει αποφασιστεί η κατάτμηση του ενιαίου Δήμου Λέσβου, της Ρόδου και της Κέρκυρας και κατά πάσα πιθανότητα θα κατατμηθεί και ο ενιαίος Δήμος Κεφαλλονιάς και Σάμου. Δεν μπορώ να καταλάβω και δεν θα ήθελα εύκολα να υποθέσω ότι υπηρετούνται σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές γιατί τα κόμματα συνολικά αλλά και οι πολίτες δεν θέτουν ένα τέτοιο ζήτημα ως διεκδίκηση απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Πριν από τις προηγούμενες εκλογές είχα δημοσιοποιήσει την άποψη μου ότι η Χίος έπρεπε να χωριστεί σε τρεις δήμους, γιατί διαφορετικά το σχήμα δεν θα είναι λειτουργικό. Η άποψη αυτή δικαιώθηκε στην πράξη και οι πολίτες σήμερα υφίστανται τις συνέπειες της εμμονής κάποιων για ένα δήμο, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους. Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία ενός κινήματος διεκδίκησης από όλο το λαό της Χίου προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της συγκυρίας. 

 

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "Π"

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ