12.12.2012 10:43

Δεν είναι στην πράξη πλεονέκτημα η νησιωτικότητα

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΓΙΑΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η έννοια της «νησιωτικότητας» που θεωρείται ως κατοχυρωμένο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των νησιωτικών χώρων, στην πράξη αποδεικνύεται πως δεν είναι, σχολίασε ο Ν. Γιακαλής κατά την τοποθέτηση του στα πλαίσια της ημερίδας που πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ανάπτυξε το σκεπτικό της διατύπωσής του, με τα παραδείγματα της κατάργησης και συγχώνευσης των ΔΟΥ, της συγχώνευσης των Νοσοκομείων και της φημολογούμενης κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τους πολίτες των νησιών.
Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως «την ώρα που οι νησιωτικές Περιφέρειες και οι Δήμοι, στοχεύουν στην προώθηση πολιτικών ανάπτυξης βασισμένες στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, αντί να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον στόχο, δίνουν συνεχείς μάχες για να διατηρήσουν ως και τα κατοχυρωμένα μέχρι σήμερα δικαιώματα των νησιωτών, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Δίνουν μάχες για να εξασφαλίσουν τις στοιχειωδώς ικανοποιητικές συγκοινωνίες για τους κατοίκους, που παρ΄ όλα αυτά παραμένουν πανάκριβες στο κόστος τους. Δίνουν μάχες μέχρι και για την εξασφάλιση της εξυπηρέτησης των νησιωτών στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του κράτους, ακούγοντας πρόσφατα την προώθηση της κατάργησης των ΔΟΥ σε πολλά από τα νησιά μας. Μάχονται ακόμα και για την εξασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων, που βλέπουν τις συγχωνεύσεις να αγγίζουν μέχρι και τα Νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα η πικρή αλήθεια είναι πως σε κάθε συνάντησή μας με Υπουργούς, αλλά και στις επαφές μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκαζόμαστε να υπενθυμίσουμε πως ο νησιωτικός χώρος δεν είναι «προνομιούχος» και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί την πηγή που θα αποφέρει στον κρατικό κορβανά ισοδύναμα ταμειακά οφέλη.».
Ο κ. Γιακαλής σχολίασε πως «είναι αναγκαιότητα η Κεντρική Κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικές τάξεις να καταλήξουμε από κοινού στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που βιώνει ο νησιωτικός χώρος, με θεσμικό τρόπο», καταλήγοντας αναφορικά με την αναπτυξιακή πρόταση της Περιφέρειας Βορείου ότι «η νησιωτική φυσιογνωμία με τα θετικά και μη στοιχεία της, ταυτόχρονα με την έννοια της διαφοροποίησης της ανάπτυξης κάθε νησιού πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό πλαίσιο της νέας περιόδου και οι όποιες κατευθύνσεις σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο θα πρέπει να προσαρμόζονται ακριβώς σε αυτό το χαρακτηριστικό. Στην Ελλάδα της μεγάλης σημερινής ύφεσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ο στόχος μας θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστος προς την κατεύθυνση της προώθησης πολιτικών ανάπτυξης, που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ