5.8.2013 9:46

Δείκτης ωριμότητας το αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο για μαρίνα, λιμάνι και ΤΑΙΠΕΔ

ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Η σχεδόν μονοθεματική αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα στείλει διπλό μήνυμα στην κοινωνία της Χίου, η οποία για πρώτη φορά φέτος, συστήνεται τόσο έντονα με τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Οι υψηλοί τόνοι εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου- και κατ’ επέκταση της Δημοτικής αρχής- για την πολυετή παραχώρηση της μαρίνας και τμήματος του κεντρικού λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες καθορίζουν συνολικά για τον προσεχή χρόνο μια σειρά από πιθανές μελλοντικές παραχωρήσεις δημοσίων υποδομών του νομού για εκμετάλλευση από ιδιώτες.

Η συνεδρίαση καθορίζει ουσιαστικά αν οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί έχουν συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να αντιληφθούν ότι για την επόμενη δεκαετία θα προσβλέπουμε σε χρηματοδότηση αναγκαίων υποδομών από κρατικούς πόρους ή θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε διεκδικήσεις μιας άλλης εποχής, ξεπερασμένη για τη χώρα.

Όσο άκομψοι κι αν υπήρξαν εκ μέρους της κυβέρνησης οι χειρισμοί στο θέμα παραχώρησης της μαρίνας, δεν παύει να είναι μονόδρομος η επιλογή να τονωθεί με περιτύλιγμα η υπόθεση ώστε να προσελκύσει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Να παραχωρηθεί, δηλαδή, πακέτο με μέρος του κεντρικού λιμένα. Η ελκυστικότητα της υπάρχουσας μαρίνας είναι ξεκάθαρα περιορισμένη, φάνηκε κι από το γεγονός ότι επί χρόνια παραμένει σε στάσιμη κατάσταση. Θα δουν  κατάματα την  πραγματικότητα οι αιρετοί ή θα παίξουν ενοχλητικά παιχνίδια σκοπιμότητας στην υπόθεση;

Η επικοινωνία

Παράλληλα το συγκεκριμένο θέμα θα καθορίσει, σε σημαντικό βαθμό και τη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών βαθμίδων εξουσίας. Οι αναφορές του Πολ. Λαμπρινούδη στους «μνημονιακούς βουλευτές» προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στο τοπικό πολιτικό σύστημα. Είναι πια καιρός να γίνει ξεκάθαρος ο τρόπος επικοινωνίας. Οι δυο βουλευτές να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο, να καταθέσουν την επιχειρηματολογία τους και να πάψουν να βλέπουν το θεσμό ως κάτι υποδεέστερο από τη δική τους θέση. Μόνο μια ειλικρινής συνεργασία μπορεί να συγκινήσει την κοινωνία να συμπαραταχθεί σύσσωμη στους τοπικούς στόχους, να τους διεκδικήσει και να τους πετύχει.

Όπως συμβαίνει δηλαδή, σε όλο τον πολιτισμένο πολιτικά κόσμο. Οι όροι και το κλίμα της συνεδρίασης, η βούληση του καθενός για την εξέλιξη της και η τελική της κατάληξη θα κρίνουν σίγουρα πολλά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ