6.2.2014 7:42

"Βραχυκύκλωμα" στον ΣΥΡΙΖΑ από τις υποψηφιότητες Καρυπίδη και Βουδούρη

Χειρότερα δεν θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αμφιλεγόμενες επιλογές των δύο υποψήφιων περιφερειαρχών -για τη Δυτική Μακεδονία με τον Θόδωρο Καρυπίδη και στην Πελοπόννησο με τον Οδυσσέα Βουδούρη.

Κι αν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Κεφαλονιά για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον Εγκέλαδο, η Κουμουνδούρου ταλαιπωρείται από συνεχείς πολιτικές σεισμικές δονήσεις, που δεν λένε να κοπάσουν.

Η ηγεσία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αλλά και από μέρος της πλειοψηφίας να αποσυρθούν οι δύο αμφιλεγόμενες υποψηφιότητες και την τελική απόφαση να λάβουν οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος. 

Ωστόσο η ηγετική ομάδα δεν φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει: για τον μεν κ. Βουδούρη το αποκλείουν απολύτως για τον δε κ. Καρυπίδη αρνούνται επίσης, τουλάχιστον μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια διαβουλεύσεων.  

Για το λόγο αυτό αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, η οποία είναι πιθανό να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή και ίσως με την παρουσία του ίδιου του κ. Τσίπρα. 

Αντί της συνεδρίασης του οργάνου συγκεντρώθηκαν μόνο τα μέλη της ΠΓ που ανήκουν στην πλειοψηφία και συζήτησαν τις εξελίξεις, προφανώς για να μην εκδηλωθεί μία ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση, που θα ανακύκλωνε χειρότερα τη σύγκρουση και το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης θα μεταβούν στην Κοζάνη ο γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας και ο υπεύθυνος της επιτροπής τοπικής αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης, που εισηγήθηκαν την υποψηφιότητα, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τα πράγματα και να δουν εάν ελέγχεται η κατάσταση.

Πολλοί ζητούν να παρέμβει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και να δώσει λύση, καθώς ήταν εκείνος, που παρενέβη στη συνεδρίαση της ΚΕ και επέβαλε τις υποψηφιότητες, παρά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί. 

Όμως, εκφράζονται φόβοι ότι έτσι ή αλλιώς έχει πληγεί ή θα πληγεί το κύρος του προέδρου, εξαιτίας του γεγονός ότι στενοί του συνεργάτες τον ενέπλεξαν σε μία υπόθεση και δεν του άφησαν περιθώρια να κινηθεί με ευελιξία.

Ο Παπαδημούλης

Το πρόβλημα στην πλειοψηφική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εμφανές, ειδικά με την περίπτωση του κ. Καρυπίδη, που έκανε στο παρελθόν ατνητικά σχόλια για την εβραϊκή κοινότητα. 

Πέρα από τη Μάνια Μπαρζέφσκι και τον Πάνο Λάμπρου, που ζήτησαν την έκτακτη συνεδρίαση της ΠΓ, και ο Δημήτρης Παπαδημούλης επέκρινε τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Μακεδονία, γράφοντας στο twitter: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως αντίθετος με κάθε μορφή ρατσισμού, άρα και με τον αντισημιτισμό. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι».

Αντίδραση από την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή

Στην υπόθεση παρενέβη με ανακοίνωσή της η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, η  κατήγγειλε τον κ. Καρυπίδη για αντισημιτικές δηλώσεις. Εκφράζει δε τον αποτροπιασμό της για το ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης έλεγε σε τηλεοπτικές του εκπομπές ότι το όνομα της ΝΕΡΙΤ έχει «εβραϊκές ρίζες» και ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης ήταν μια «πράξη που απειλεί την Ελλάδα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις σημείωσε ότι «οι εξωφρενικές εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα προέρχονται όχι μόνο από την Χρυσή Αυγή της άκρας δεξιάς, αλλά επίσης και από το Facebook του Θεόδωρου Καρυπίδη, που καταδεικνύει την άκρα αριστερά». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει σήμερα ένα εβραϊκό πληθυσμό που αριθμεί περίπου 5.000, σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων, έχοντας χάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της χώρας και της απέλασης προς τα στρατόπεδα θανάτου».

Η απάντηση Καρυπίδη

Επιχειρώντας να απαντήσει, ο κ. Καρυπίδης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται την «απαράδεκτη συσχέτισή του με εθνικιστικά μορφώματα και κόμματα», όπως αναφέρει και διαβεβαιώνει ότι είναι «στρατιώτης της Αριστεράς».

Η πλήρης δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου δεν με προφύλαξε από την αρνητική έκπληξη της προπαγάνδας των Μ.Μ.Ε. και τους αφελείς συνοδοιπόρους της, για όσα ακούστηκαν για το άτομό μου. Η συσχέτισή μου με εθνικιστικά-ρατσιστικά μορφώματα και κόμματα είναι απαράδεκτη.

Η στάση ζωής μου, η ιστορία και το ήθος μου είναι σε πλήρη αντίθεση μΆ αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. Από παιδί μεγάλωσα και γαλουχήθηκα, στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον, με τις αξίες της δημοκρατίας και της αριστεράς, που πληρώθηκαν με διωγμούς, ταλαιπωρίες και φυλακίσεις,

Η ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που διαλύει την οικονομία της χώρας και φέρνει την κοινωνική καταστροφή, με οδήγησε στην άμεση πολιτική ενεργοποίηση. Χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό κόσμο, για να μπορούμε να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Αυτές οι κοινές στοχεύσεις με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενόχλησαν τα επιτελεία της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Δηλώνω στρατιώτης στον στόχο της ανατροπής στη Δυτική Μακεδονία. Το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας θα βαδίσει στο δρόμο της διαφάνειας, της δημοκρατίας, της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Το σχόλιο που άναψε φωτιές  

Η πρωτοφανής ανάρτηση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, η οποία εν πολλοίς θυμίζει τις τοποθετήσεις του κ. Ιφικράτη Αμυρά έχει ως εξής: 

«Η σημασία των λέξεων... και των ονομάτων !!!

Η Νέα Τηλεόραση της Ελλάδας, θα λέγεται ΝΕΡΙΤ (Nerit) που είναι Εβραϊκό όνομα για κορίτσια, και σημαίνει στα Εβραικά “κερί”http://www.thinkbabynames.com/meaning/0/Nerit . Το Nerit προέρχεται από το Eβραϊκό Νera http://www.thinkbabynames.com/meaning/0/Neraκαι δίνεται σε κορίτσια που γεννήθηκαν κατά τη Χάνουκα… (“κερί” της Ανθελληνικής γιορτής Χάνουκα δηλαδή… τι γιορτάζουν οι Εβραίοι στην Ανθελληνική γιορτή Χάνουκα, διαβάστε εδώ:http://www.pentapostagma.gr/2013/01/blog-post_4686.html την νίκη τους κατά του Μ. Αλεξάνδρου!!! )
 
Το όνομα Nerit είναι συγγενές με το Βerit (πώς λέμε Μπενέ Μπερίτ….) . Φημολογείται ότι δ/ντης μπορεί να είναι ο Παπαχελάς, το αστέρι της Bilderberg. Ο πλέον κατάλληλος…
 
Ο Σαμαράς ,ανάβει ένα- ένα τα κεριά (Νεριτ) στην επτάφωτη λυχνία των Εβραίων, και βάζει φωτιά στην Ελλάδα… μετά την επίσκεψή του στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης, (τι ειρωνεία: μέσα στην πατρίδα του Μεγαλέξαντρου) οργανώνει νέα Χάνουκα κατά των Ελλήνων…Καλό μεσημέρι!»».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ