25.6.2015 11:03

Βουλιάζει το Βόρειο Αιγαίο υπό το βάρος του μεταναστευτικού

1870 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2014, 17.736 ΑΤΟΜΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2015

Οι εκρηκτικές διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο τη συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης.

Αναφερόμενη στο θέμα η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την εξασφάλιση πόρων, αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι ενέργειες

Η Περιφερειάρχης, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα Επενδύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έργα υποδομής της τάξης του 1,3 – 1,6 εκατ. ευρώ, καθώς και αιτήματα χρηματοδότησης από το Emergency Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Επίσης, επεσήμανε ότι εξετάζονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων, είτε στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG, είτε σε άλλες προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της CPMR.

Τα προβλήματα

Από τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.

Συνοψίζοντας τα σημαντικότερα προβλήματα η Χρ. Καλογήρου έκανε λόγο για έλλειψη κατάλληλου χώρου προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, μέχρι τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, έλλειψη μέσων μεταφοράς τους από τα σημεία αποβίβασης σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας καθώς και δυσκολία συνεχούς πραγματοποίησης εργασιών καθαριότητας στις ακτές, τις παραλίες κλπ, όπου συσσωρεύονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει παραχωρήσει συνολικά 110 σκηνές  που διαθέτει για την πολιτική προστασία όλου του Βορείου Αιγαίου καθώς και κοντέινερ με ειδική ηλεκτρολογική εγκατάσταση που θα χρησιμοποιηθεί ως ιατρικό εξεταστικό κέντρο.

Οι αριθμοί

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τους αριθμούς των αφιχθέντων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1η έως 22 Ιουνίου.

Έτσι στη Χίο όλο τον Ιούνιο του 2014 αποβιβάστηκαν συνολικά 494 άτομα ενώ φέτος από 1 έως 22 Ιουνίου 4.291 μετανάστες.

Αντίστοιχα είναι και τα νούμερα στη γειτονική Λέσβο καθώς τον περασμένο Ιούνιο αποβιβάστηκαν 881 άτομα ενώ φέτος 11.471.

Σε ότι αφορά στη γενικότερη εικόνα της Περιφέρειας τον Ιούνιο του 2014  εντοπίστηκαν 1.870 άτομα σε Χίο, Λέσβο και Σάμο ενώ φέτος μέχρι στιγμής 17.736 άτομα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ