30.4.2016 9:39

Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή “Όχι στο ξεκλήρισμα των αγροτών”

Την αντίθεσή του ως προς την κατάργηση της αναγκαστικότητας των οινοποιητικών συνεταιρισμών Σάμου και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της Περιφέρειας Β. Αιγαίου «Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου,  που δημοσιεύτηκε την Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου, καταργείται η αναγκαστικότητα των Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΟΣΣ) και της ένωσή τους (ΕΟΣΣ). Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο πρωτογενής τομέας του ακριτικού νησιού, οι αγρότες της Σάμου δέχονται ακόμα ένα καθοριστικό χτύπημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κατάργηση της αναγκαστικότητας, που θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με μαθηματική ακρίβεια θα έχει ως αποτέλεσμα οι αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου να εγκαταλείψουν τα αμπέλια τους, αφού ο στόχος που υπηρετείται με την απόφαση είναι η καλλιέργεια και η οινοποιία της Σάμου να περάσουν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.Οι αμπελοκαλλιεργητές και οι οινοπαραγωγοί της Σάμου είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, οι αμπελοκαλλιεργητές της Σαντορίνης και οι παραγωγοί κρόκου στην Κοζάνη.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν λέει σε κάθε τόνο ότι «τιμά τη συμφωνία» με τους δανειστές, φροντίζει να το αποδεικνύει κάθε μέρα και με το παραπάνω. Με αιφνιδιαστικό τρόπο προχωρά σε μια απόφαση που υπηρετεί με τον πιο υπάκουο τρόπο τις προσταγές της Κομισιόν τάχα για «άρση των εμποδίων στην ελεύθερη αγορά», καθώς και το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα του ανταγωνισμού, όπως πολυδιαφημίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση δίνει καθημερινά εξετάσεις στην τρόικα και ως καλός μαθητής φροντίζει να προωθήσει και με το παραπάνω όλα τα μέτρα που οδηγούν στο περιθώριο τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, μεταξύ των οποίων και οι μικροί αγρότες. Η κατάργηση της αναγκαστικότητας, με επίφαση πάντα τα φληναφήματα περί ανταγωνιστικότητας, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την κατά γράμμα υλοποίηση των αντιδραστικών κατευθύνσεων της Ε.Ε. που θέλουν να πετάξουν από τα χωράφια τους και την παραγωγή τούς μικρούς αγρότες, παραδίδοντας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα, όπως είναι τα κρασιά της Σάμου και της Σαντορίνης, η μαστίχα της Χίου και ο κρόκος Κοζάνης. Ακολουθώντας με ευλαβική συνέπεια τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και τις πρακτικές των προκατόχων της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «πατάει» στην εδώ και χρόνια μεθοδευμένη απαξίωση των συνεταιρισμών όχι για να τους εξυγιάνει, αλλά για να βάλει ταφόπλακα σε τομείς του πρωτογενούς τομέα, στους οποίους εδώ και χρόνια μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν βρει νέο πεδίο για παραγωγή κερδών. Η κατάργηση της αναγκαστικότητας είναι πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Σε συνδυασμό με τη φορολογική καταιγίδα και το νέο ασφαλιστικό που προωθούνται, θα σημάνουν το οριστικό ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών, οι οποίοι θα σπρωχτούν στον καιάδα της ανεργίας και της απόγνωσης, στο όνομα πάντα της «ελεύθερης αγοράς».

Ως περιφερειακή παράταξη εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην καταστροφική για τη Σάμο ΚΥΑ που προετοιμάζει αντίστοιχο καταστροφικό δρόμο και για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου, τους απελουργούς της Σαντορίνης και τους καλλιεργητές κρόκου στην Κοζάνη. Συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στον αγώνα των παραγωγών να μην εγκαταλείψουν τη γη τους. Καλούμε την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κινητοποιηθεί άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο για να αποτρέψει όσα σχεδιάζονται. Σημειώνουμε ότι με δεδομένο πως στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρξε ομόφωνη αντίθεση στην κατάργηση της αναγκαστικότητας, καλούμε την περιφερειάρχη να συγκαλέσει αμέσως μετά το Πάσχα έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το κρίσιμο για τα νησιά μας ζήτημα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Σάμο και Χίο, με στόχο, αφενός μια ξεκάθαρα αρνητική απόφαση του Π.Σ. και αφετέρου, για να οργανωθεί η πιο αποτελεσματική και δυναμική αντίδραση σε όσα καταστροφικά σχεδιάζονται», καταλήγει η ανακοίνωση του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή»

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ