19.11.2012 18:55

Βωμός θυσίας και τύμβος ευγνωμοσύνης το Αίπος

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΟΒ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙΠΟΥΣ

«Το Αίπος είναι η ζωντανή ιστορία των μαχών του 1912,  γεμάτο απομεινάρια του πολέμου, λες και κάποιοι πυροβολούσαν εκεί χτες. Αν εξετάσουμε προσεκτικά το σεληνιακό, βραχώδες, γκρίζο τοπίο θα δούμε ταμπούρια, κάλυκες, θήκες σφαιρών, θραύσματα οβίδων, άσκαστα βλήματα και πολλά άλλα ευρήματα που «μιλάνε» για ότι έγινε τότε σ’ αυτόν τον άγιο και ηρωικό τόπο».
Ο Μ. Ρωξάνας αποκάλυψε στο ακροατήριο της πρώτης μέρας των εκδηλώσεων του ΦΟΒ για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου «τα μυστικά των μαχών του Αίπους», που είναι ζωντανά μπροστά μας σε κάθε σπιθαμή του εδάφους.
Παρουσιάζοντας τo οδοιπορικό που έκανε με μαθητές του Βροντάδου στα ίχνη της ιστορίας των μαχών του Αίπους αποκάλυψε στοιχεία που ήλθαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Έφερε «μπροστά μας» τα μονοπάτια ανάβασης του Ελληνικού στρατού στο Αίπος από το Καστέλι, όπου έγινε η πρώτη μάχη, τα Βρυσάκια και το Βούκινο, απ’ όπου πέρασαν και πλαγιοκόπησαν τον Τούρκικο στρατό, το Νεροκάμινο που έχουν ταφεί οι Έλληνες νεκροί της μάχης της Σελλάδας, το Ρεικωπό όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Ν. Ρίτσος, τη Σελλάδα όπου οι Τούρκοι  είχαν καθηλώσει το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα των πεζοναυτών και έγινε η πιο σκληρή και πολύνεκρη μάχη, την Έγγισσα όπου υπάρχουν ακόμη βλήματα από τους βομβαρδισμούς των Τουρκικών θέσεων από το πλοίο «Μακεδονία» και το Τούρκικο νεκροταφείο όπου εναποτέθηκαν οι αντίπαλοι νεκροί των μαχών των πρώτων ημερών.
«Είναι τόπος προσκυνήματος και ζωντανό μουσείο του απελευθερωτικού μας αγώνα», είπε, κλείνοντας την εισήγηση του, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.
Παραστατικότατη ήταν και  η παρουσίαση κειμηλίων, μνημείων, ενθυμημάτων και δημοσιευμάτων του Τύπου «εις ανάμνηση της εποχής» από την Α. Ζαχαρού-Λουτράρη.
Βιώματα
Προλογίζοντας τους ομιλητές και τις τριήμερες εκδηλώσεις  ο πρόεδρος του ΦΟΒ Πολ. Στείρος μίλησε φορτισμένος συγκινησιακά για τα παιδικά βιώματα που κουβαλάνε  οι περισσότεροι Βρονταδούσοι από τις διηγήσεις των παλιών και τις σχολικές εκδρομές, αλλά και για το χώρο των εγκαταστάσεων του ΦΟΒ και της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ