14.1.2016 17:22

Βιώσιμη και ισόνομη η πρόταση για το ασφαλιστικό

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΙ» ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ως βιώσιμη λύση που θα απαλλάξει στα επόμενα χρόνια τους ασφαλισμένους από την αγωνία και τον φόβο μιας νέας χρεωκοπίας του ασφαλιστικού συστήματος, περιγράφει στον «π» η Γεν. Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο Βάσω Μιχαλοπούλου, το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ωστόσο, σωρεία αντιδράσεων. 

Στα κυβερνητικά στελέχη επικρατεί η πεποίθηση ότι πρόκειται για μια βιώσιμη λύση που εξασφαλίζει, ότι δεν θα προκύψουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, διασφαλίζεται η κοινωνική ισότητα, κατοχυρώνεται η εθνική σύνταξη, μα προπάντων, η παρουσία ενός ασφαλιστικού συστήματος που δεν θα αφήνει περιθώρια για οικονομικές αποκλίσεις. 

Κατώτερη σύνταξη στα 384 ευρώ

Η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μιχαλοπούλου με δηλώσεις της στον "π' υπεραμύνεται της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση, στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Μήπως δεν οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, δεν εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και έφεραν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Φτιάχνουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο δεν ενδιαφέρεται να συμμαζέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Μας ενδιαφέρει να πάρουν όλοι μια αξιοπρεπή σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές τους για να υπάρχει ισονομία ώστε να μην καταγράφονται μεγάλες ανισότητες», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Αυτό που κάνουμε έχει μια μεροληψία υπέρ των αδυνάτων γι αυτό και μιλάμε για κατώτερη εθνική σύνταξη η οποία  υπολογίζεται στα 384 ευρώ, την ώρα που η αγροτική σύνταξη σήμερα είναι στα 320 ευρώ», συμπληρώνει η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι προφανώς υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για περαιτέρω βελτιώσεις. «Ζητάμε και προτάσεις από τους φορείς, τους εργαζόμενους, από όλους, από τα κόμματα.  Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τις προτάσεις των θεσμών που ήταν στο κείμενο του δημοψηφίσματος και απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό. Συνεργαζόμαστε με αυτούς που κάνουν προτάσεις. Το μέτρο για τους επαγγελματίες με τα μπλοκάκια προτάθηκε, το διαπιστώσαμε ότι ήταν εξαρτημένη εργασία άρα πρέπει να πάει στο 6,5 % κι όχι στο 20% και εντάχθηκε. Συζητάμε με όλες τις οργανώσεις. Φροντίζουμε να δεχόμαστε τις προτάσεις των χώρων, να δούμε ποιες μπορούν να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο».

Ναι στο ΝΑΤ χωρίς όμως τις συντάξεις

Αναφορικά με το ΝΑΤ η κ. Μιχαλοπούλου υποστήριξε ότι θα διατηρήσει την αυτονομία του με βάση το Νομοσχέδιο σε όλα τα επίπεδα, εκτός των συντάξεων. «Το ΝΑΤ το σεβόμαστε, όπως και τους ναυτικούς μας. Γίνεται μια προσπάθεια να μπει στο ενιαίο ταμείο σαν αυτόνομο νομικό πρόσωπο διατηρώντας την αυτονομία του σε όλα, εκτός από το συνταξιοδοτικό. Δεν αλλάξουμε τα όρια ηλικίας, ούτε τις εισφορές". 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ