5.4.2017 10:17

Βιώνει ιστορικό απομονωτισμό το νησί των μεγάλων προκλήσεων

Βασικός κίνδυνος η μετατροπή του σε τόπο επικράτησης γεροντικών αντιλήψεων

Καταλύτης κάθε κοινωνικής διεργασίας είναι η ψυχολογία. Στην Ελλάδα της εξαετούς δομικής κατάρρευσης τα αποθέματα δημιουργικότητας στερεύουν επικίνδυνα, κλονίζεται ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη βελτίωσης του κλίματος.

Μοναδικές εξαιρέσεις οι νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές της. Οι προκρατήσεις των τουριστικών περιοχών προδικάζουν έκρηξη της προτίμησης των επισκεπτών. Η Ελλάδα, στην κορύφωση της διεθνούς ανυποληψίας της, προσελκύει.

Θλιβερή εξαίρεση στον κανόνα η Χίος. Όλοι συμφωνούν ότι δεν λείπει τίποτα απ’ το νησί. Στρατηγική θέση, φυσικές καλλονές, ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα, οικονομικές δυνατότητες. Βιώνει παρόλα αυτά τον χειρότερο απομονωτισμό της σύγχρονης του ιστορίας. Απαξίωση της υπόστασης του. Η Χίος της ανάληψης των μεγάλων προκλήσεων, η Χίος της εξωστρεφούς συμπεριφοράς, το κοσμοπολίτικο νησί της ναυτοσύνης και του τολμηρού επιχειρείν ζάρωσε. Συμπεριφέρεται ως κακόγουστη μινιατούρα του παρελθόντος της.

Βασική αιτία της κατάπτωσης η βαθμιαία αλλοίωση της φυσιογνωμίας της. Οι απώλειες σε ανθρωπογενές δυναμικό της στέρησαν το δυναμισμό και το χαρακτήρα της εξωστρέφειας.

Σταδιακά επικράτησαν και σήμερα ηγεμονεύουν αντιλήψεις διογκωμένου προστατευτισμού. Ο κάθε σύγχρονος Χιώτης έχασε την εμπιστοσύνη του στην ατομική του αξία, εμποτίστηκε να περιμένει σωτηρία από τη διοίκηση. Μόνο που η κεντρική εξουσία είναι πια γυμνή, δεν έχει την ικανότητα να προσφέρει τίποτα επιπλέον. Η επί δυο δεκαετίες ασταμάτητη πλύση εγκεφάλου από κόμματα, τοπικές αρχές, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δεν επιτρέπουν τον απογαλακτισμό του από την επιμονή να τα περιμένει όλα στο πιάτο.

Δυο γενιές χάνονται. Η γενιά των σημερινών σαραντάρηδων παραδόθηκε αμαχητί στον ολετήρα της πιο πάνω αντίληψης κι η σημερινή γενιά των εικοσάρηδων, βελτιωμένη σε επίπεδο εκπαίδευσης, δεν διανοείται τη σύγκρουση, επιλέγει την αποχώρηση. Στο επαγγελματικό της αδιέξοδο απαντά με την επιλογή της μετανάστευσης ή της απραξίας.

Η Χίος μετατρέπεται σε νησί γερόντων κι ακόμα χειρότερα σε νησί με γεροντική νοοτροπία.

Η υποχρεωτική δέσμευση της στο δρομολόγιο των μεταναστευτικών μετακινήσεων διευκολύνει τον πρόσκαιρο μετασχηματισμό της φυσιογνωμίας της, με περιστασιακά οφέλη. Το νησί που δεν παρήγαγε ανάπτυξη στρέφει εδώ και ένα χρόνο το μοντέλο λειτουργίας του στην παροχή προσωρινών υπηρεσιών χαμηλής στάθμης. Αποπροσανατολίζεται πλήρως. Δημιουργεί ένα στατικό αδιέξοδο, απ’ το οποίο πολύ δύσκολα θα απαλλαγεί.

Καμία στρατηγική επανάκαμψης

Τα τελευταία αντισώματα αντίδρασης σπαταλήθηκαν πριν τρία χρόνια. Οι κάτοικοι του νησιού έδωσαν την ευκαιρία σε μια νεότερη ηλικιακή γενιά να συγκρουστεί με κατεστημένες νοοτροπίες. Της παρείχαν και την αναγκαία πίστωση χρόνου. Προσδοκούσαν από εκείνη την εφαρμογή της βασικής εξαγγελίας της. Τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού άξονα επί του οποίου οι μεμονωμένοι πολίτες θα τοποθετούσαν τα ατομικά τους όνειρα.

Ένα σχέδιο αξιοποίησης των δεκάδων ανεκμετάλλευτων πόρων του νησιού, με παράλληλη κινητοποίηση γηγενών οικονομικών παραγόντων να το ασπαστούν και να συμβάλλουν στην υλοποίηση του. Η Χίος έχει την ανάγκη ενός ισχυρού επενδυτικού σοκ και αντίθετα βιώνει έναν φαύλο κύκλο περιθωριοποίησης.

Οι τοπικές αρχές, στο μέσο της θητείας τους, ούτε έχουν κάτι ετοιμοπαράδοτο από όσα υποσχέθηκαν, ούτε έχουν τη διάθεση να το ξεκινήσουν. Επαναφέρουν ως συνεργάτες «απόστρατους» υπηρεσιακούς παράγοντες με εμπειρία στη διαχείριση αλλά δημιουργική ανεπάρκεια. Χάνουν την εμπιστοσύνη της γενιάς τους, θα παραδώσουν τη Χίο στους επόμενους και πάλι χωρίς σχέδιο.

Η Χίος που γνωρίζουμε συρρικνώνεται. Στερείται έμπνευσης, πρωτοβουλιών, δυναμικής. Η Χίος βαλτώνει στο λαϊκισμό και την έλλειψη ηγετικών φυσιογνωμιών. Πόσο θα αντέξει καθηλωμένη στον πάτο;

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ