14.3.2012 8:37

Βιομηχανία 75 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στη βόρεια Χίο.

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

"Με βάση όλες τις εκτιμήσεις διεθνών επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων προώθησης της αιολικής ενέργειας, το κόστος εγκατάστασης για ανεμογεννήτριες  διαστάσεων σαν και αυτές που προτείνονται για τη Χίο έπεσε το 2011 διεθνώς σε κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ ανά ένα 1 ΜW εγκατάστασης. Για την Ελλάδα έχει πέσει ακόμη περισσότερο λόγω της επίθεσης στον κόσμο της εργασίας. Σε περίπτωση μαζικότατης εγκατάστασης όπως αυτή που προτείνεται (75 ανεμογεννήτριες των 2ΜW στη Χίο και 353 συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο), το κόστος πέφτει ακόμη περισσότερο. Πόσο μάλλον όταν η πολυεθνική που εγκαθιστά είναι στην περίπτωση αυτή και ο κατασκευαστής των ανεμογεννητριών. Αυτό σημαίνει 150 εκατομμύρια ευρώ για τη Χίο και 706 εκατομμύρια ευρώ σύνολο. Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, το κόστος για την εταιρεία θα είναι πολύ μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ιδιωτική ‘επένδυση’ που θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που διαφημίζεται (1.8 δισεκατομμύρια ευρώ). Την ίδια στιγμή που το δημόσιο (δηλαδή εμείς) θα πιεστεί να πληρώσει ένα απρόβλεπτα πολλαπλάσιο ποσό (της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μόνο για τη τεχνικά αβέβαιη σύνδεση της Χίου με την ηπειρωτική χώρα) για την υποθαλάσσια διασύνδεση των ιδιωτικών αυτών ανεμογεννητριών με το εθνικό δίκτυο και τις άλλες υποστηρικτικές υποδομές. Ιδιωτική ‘επένδυση’ λοιπόν αυτό που προωθεί το μεγάλο διεθνές και εθνικό ενεργειακό κεφάλαιο και οι τοπικοί βουλευτές και πολιτικοί της μνημονιακής συγκυβέρνησης ή μια τεράστια ιδιωτική ‘λαμογιά’ υφαρπαγής αξιολογότατων δημόσιων πόρων, αναγκαίων σήμερα όσο ποτέ;
 
Υπάρχει άλλος δρόμος! Με μια πολύ μικρότερη δημόσια επένδυση, η Χίος μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να εξασφαλίσει μια οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά κατάλληλη και πολιτιστικά ελκυστική μετάβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια. Εδώ όμως οι πρωταγωνιστές δεν θα είναι οι μεγαλοεργολάβοι και οι πολιτικοί τους, αυτοί δηλαδή που οδηγούν την χώρα στην καταστροφή για να την ξεκοκαλίσουν με τέτοιες ‘επενδύσεις’, αλλά οι πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ