22.1.2013 12:41

ΒΙΝΤΕΟ: Συμμετείχαν σε άλλη διοίκηση;

• ΕΚΠΛΗΚΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

Τις 604.000 ευρώ αγγίζουν οι βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές του Νομικού Προσώπου του Δήμου για το 2012, γεγονός που υποχρεώνει τη νέα του διοίκηση να λάβει δραστικά περιοριστικά μέτρα των δαπανών για τη νέα χρονιά.

Τα μέλη της άκουγαν διαπιστωτικά χθες και αποδέχθηκαν την πρώτη εκτίμηση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να πορευτούν από το Β. Μυριαγκό. Όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζονται γενναίες περικοπές, κανένας όμως δεν αισθάνθηκε την ανάγκη απολογίας.

Αντίθετα εμμέσως φορτώθηκε το σύνολο των ευθυνών στον πρώην πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, Μ. Γιαννάρα, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και δεν παρέστη, ενώ σχεδόν όλα τα μέλη διατηρούσαν την ιδιότητα και την προηγούμενη διετία, όταν προέκυψαν οι οφειλές.

Ο πολιτισμός πληρώνει το μάρμαρο

Μεγάλο θύμα των ανοιγμάτων ο πολιτισμός, καθώς, με βάση την εισήγηση του Β. Μυριαγκού, που έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα μέλη, το Νομικό Πρόσωπο θα … σιγήσει μέχρι τον Ιούνιο. Ως τότε δε θα αναληφθεί καμία επιπλέον δαπάνη, πλην των απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου, των Παιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ.

«Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι η περικοπή κατά 30% της χρηματοδότησης του Δήμου στους Οργανισμούς δεν θα αγγίξει το Νομικό Πρόσωπο. Θα ζητήσουμε και εθελοντικό κούρεμα των οφειλών προς τρίτους κατά 5-10%, στα πρότυπα της Τρόικας», εισηγήθηκε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι η τακτική επιχορήγηση του Δήμου, αν συνεχίζεται ομαλά, χωρίς πρόσθετες δαπάνες, θα εξοικονομεί μηνιαία γύρω στις 30.000 ευρώ, ώστε μέσα στο 2013 να ξεπληρωθούν όλες οι οφειλές του Νομικού Προσώπου.

Με τη συνταγή Μυριαγκού το πλήγμα δίνεται κυρίως στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, καθώς οι συνδιοργανώσεις με αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία θα γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και με αυστηρή ιεράρχηση. «Δυστυχώς θα πρέπει να ξεχάσουμε τον πολιτισμό για το α’ εξάμηνο», σχολίασε επικροτώντας η εκπρόσωπος της ΛΑ.Σ., Κλ. Κωστάλα.

Διάθεση συμμετοχής

Αυτό που ήδη μεταβάλλεται είναι το πνεύμα συνεργασίας εκ μέρους όλων των μελών. Στην κατανομή ρόλων φορτώθηκαν ευθύνες όλα τα μέλη της νέας διοίκησης, αποφασισμένα να μην επιτρέψουν να επαναληφθούν προεδροκεντρικές συμπεριφορές του παρελθόντος.

Διέξοδο στην ανακατανομή προσωπικού

Ασφυκτική θα είναι η περιστολή δαπανών στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Ήδη ο Β. Μυριαγκός περιόδευσε στις περισσότερες υπηρεσίες, προχώρησε σε ανακατανομή του προσωπικού, με αποτέλεσμα να πληρωθούν θέσεις που ως τώρα ήταν κενές. «Ακόμα κι ένα 5ώρο παραγωγικά να δουλέψουν όλοι, στο τέλος θα υπάρχει περίσσευμα μόνιμου προσωπικού», προέβλεψε ο κ. Μυριαγκός, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις μόνο σε τρία άτομα, απολύτως απαραίτητα για την υπηρεσία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ