31.3.2014 9:36

Βενιζέλος σε Γιώργο: «Ντροπή σου»

Με ιδιαίτερα προσβλητικό και αυστηρό ύφος απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του δεύτερου να καταψηφίσει το κρίσιμο άρθρο 2, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, του πολυνομοσχεδίου, το οποίο εφαρμόζει τη συμφωνία με την τρόικα.

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ούτε φυσικά και του Απόστολου Κακλαμάνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ουσιαστικά στην απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την ΚΟ της ΝΔ.

Αντί της διαγραφής το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε, με εντολή του κ. Βενιζέλου μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για τους κυρίους Παπανδρέου και Κακλαμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος σε έξαλλη κατάσταση και απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του είπε «ντροπή σου, δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση του, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες», με τον πρώην πρωθυπουργό να τον κοιτάζει, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, με απορημένος βλέμμα και αιφνιδιασμένος για το ξέσπασμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «προσβάλλεις την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ούτε όταν μίλησες στη συνεδρίασή της, ούτε όταν μίλησες στην Ολομέλεια δεν είπες κάτι για τις τράπεζες».
 

Το χρονικό της σύγκρουσης

Αργά το βράδυ της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά της καταψήφιση του δεύτερου άρθρου που αφορά στις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Οι φωνές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ακούγονταν από το διάδρομο που συνδέει το γραφείο του ίδιου με αυτό του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος ήταν φανερά εκνευρισμένος.

Λίγο πριν είχε βρει στον προθάλαμο του δικού του γραφείου να κάθονται με σκωπτικό ύφος οι στενοί του συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, κ Δημήτρης Καρύδης και κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις είχε βγει από την Ολομέλεια της Βουλής και είχε κατευθυνθεί προς το γραφείο του, χωρίς όμως διάθεση να μιλήσει με τους στενούς του συνεργάτες. 

Εκεί έμεινε μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Βγήκε έξω και μπήκε στη διπλανή πόρτα, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν από νωρίς στον χώρο της πρωθυπουργικής πτέρυγας, όπου διατηρεί γραφείο, και μαζί του ήταν οι συνεργάτες του κ. Γιώργος Ελενόπουλος και Νίκος Ζιώγας.

Μπαίνοντας μέσα ο κ. Βενιζέλος τους προσπέρασε, ενώ ο κ. Παπανδρέου βγήκε στον προθάλαμο να τον συναντήσει. Ο κ. Βενιζέλος φανερά εκνευρισμένος εισήλθε στο ιδιαίτερο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου τον ακολούθησε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειχνε να μην μπορεί να κρατήσει τα προσχήματα. Του μιλούσε ευθέως σε δεύτερο πρόσωπο. Στο διάδρομο ακούγονταν οι λέξεις «κυβέρνηση» και «Σαμαράς». 

Η φρουρά των δύο ανδρών λειτούργησε άμεσα. Όσοι περνούσαν εκείνη τη στιγμή απ' έξω απομακρύνθηκαν. Ήταν φανερό πως οι σχέσεις των δύο ανδρών μόλις επιβαρύνονταν ακόμα περισσότερο...
 

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον Παπανδρέου και τον Απ. Κακλαμάνη
 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αρνητική ψήφο που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάταξη για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για τη δήλωση «παρών» του Απόστολου Κακλαμάνη στο ίδιο άρθρο, δήλωσε τα εξής:

«H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως  τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε  ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης  και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα  προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό». 
 

Τι απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου

Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και την σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε αυτή χρησιμοποιεί την ίδια φρασεολογία επιστρέφοντας ουσιαστικά τους χαρακτηρισμούς για «υποκρισίες» και «προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» τονίζοντας επίσης ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ