24.4.2015 11:29

Βάζουν πλώρη για χαμένα έσοδα παλαιότερων ετών

ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Αποφασισμένη να διεκδικήσει από τους αλιείς και τους ιδιοκτήτες άλλων σκαφών τα τέλη ελλιμενισμού που δικαιούται και που μέχρι σήμερα  σε ελάχιστες περιπτώσεις καταβάλλονταν είναι η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Χίου με τον Μιχάλη Μπελέγρη να σημειώνει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ήδη ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής όσων σκαφών ελλιμενίζονται στα λιμανάκια και στα αλιευτικά καταφύγια του νησιού.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση των Μ. Σκούφαλου και Ν. Νύκτα τα πλοιάρια που είναι κάτω των 7 μέτρων σε μήκος υπολογίζονται  περί  τα 4.000 χωρίς να σημαίνει ότι μέχρι σήμερα όλοι πλήρωναν τα τέλη  που τους αναλογούσα.

«Δύο φορές τον μήνα υπάλληλοι του ταμείου καταγράφουν ποια πλοιάρια είναι μέσα στα αλιευτικά καταφύγια ώστε να αποφύγουμε αυτό που συνέβαινε παλαιότερα, όταν πολλοί ισχυρίζονταν ότι είχαν τα σκάφη τους μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του κάθε μήνα. Έτσι πάνω στο εξάμηνο θα τους ενημερώνουμε για τα ποσά που οφείλουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα τουριστικά σκάφη που προσεγγίζουν το λιμάνι του νησιού. Προπληρώνουν τη μέρα τους, δηλώνουν πόσες ημέρες θα μείνουν και στο τέλος πληρώνουν ολόκληρο το ποσό», εξήγησε ο κ. Μπελέγρης.

Τα ποσά

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είναι σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι σε ετήσια βάση, τα μικρά σκάφη με μήκος από 0 έως 7 μέτρα θα πληρώνουν 11 ευρώ ανά μέτρο, τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ανεξαρτήτως μήκους 30 ευρώ ανά μέτρο, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής 73 ευρώ ανά μέτρο, τα παραδοσιακά πλοία 30 ευρώ ανά μέτρο ενώ τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής θα πληρώνουν από 150 έως και 200 ευρώ ανάλογα το μήκος τους.

Επίσης το τέλος ελλιμενισμού με πρυμνοδέτηση προκύπτει από τις παραπάνω τιμές πολλαπλασιαζόμενες  επί το μήκος του πλοίου.

Π.Φ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ