27.11.2014 12:11

Βαθιά αντιλαϊκός όπως ορίζουν κυβέρνηση – τρόικα

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

 

 Βαθειά αντιλαϊκό και κατά τις επιταγές της τρόϊκας, χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό του Δήμου Χίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος κατά τη χθεσινή συζήτηση του προύπολογισμού. Αναλυτικά στην τοποθέτησή του ο κ. Σκούφαλος ανέφερε τα παρακάτω: 

"Αγαπητοί συνάδελφοι και πάλι μπροστά μας έχουμε έναν προϋπολογισμό κατ’ εικόνα και ομοίωση της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των εντολών της τρόικας.

 Θα περίμενε κάποιος αντί των κομψών διατυπώσεων για σφιχτό προϋπολογισμό του αρμόδιου αντιδημάρχου ή την εύγλωττη σιωπή του δημάρχου αλλά και σύσσωμης της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να αρθρώσετε μια κουβέντα καταγγελία αυτής της πολιτικής μιζέριας και φτώχειας, να κάνετε έστω και κάποια κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια σ’ αυτούς που μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση και σε ουσιαστική υπολειτουργία του Δήμου να πείτε αυτή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τσακίζει κόκκαλα.

Υπάρχουν όμως πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι σε αυτά τα κόμματα που σας εμποδίζουν να το πράξετε και γι αυτό βλέπουμε η σκυτάλη της λιτότητας σε επίπεδο δήμου  να περνά από τον ένα στον άλλο.

Το δεύτερο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι, ενώ βλέπουμε συχνές κοκορομαχίες του τύπου γιατί γράφτηκε το ένα ή το άλλο, ενώ στην προεκλογική περίοδο ζήσαμε από κοντά ως Λαϊκή Συσπείρωση το πάθος σημερινών αντιδημάρχων και συμβούλων για τις περιοχές τους και την εγκατάλειψη που βιώνουν από κυβερνήσεις , αλλά και την προηγούμενη δημοτική αρχή, σήμερα έχουμε μπροστά μας τον περσινό προϋπολογισμό του Λαμπρινούδη κι όμως θα στοιχηθείτε πίσω από έναν τέτοιο προϋπολογισμό με το επιχείρημα του ρεαλισμού και της υπευθυνότητας η συμπολίτευση και απορούμε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει τον εαυτό της. Ο Σγουρός στην Αττική ψήφισε τον προϋπολογισμό της Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ , γιατί ήταν δικός του  κατά 95%. Ας είστε λοιπόν πιο γαλαντόμοι μιας και έχουμε διαφορές ύφους, τακτικής, στάσεων αλλά όχι στρατηγικής. Η ούγια γράφει ό,τι λέει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ!

 Έχει μεγάλη σημασία να ξέρει ο λαός μας πως  και ο προϋπολογισμός του 2015 καταρτίστηκε από τον Οικονομικό και πολιτικό νταβαντζή, το λεγόμενο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» και μπαίνει ένα ζήτημα για τη δημοτική αρχή και όσους συμφωνούν, πώς δέχονται  έναν  τέτοιο  νταβαντζή να τους υποδεικνύει όχι μόνο την κατάρτιση του προϋπολογισμού, αλλά και το πώς και πόσα θα περικόψουν, στερώντας του βασικούς πόρους από το χιώτικο λαό.

 

Το «Παρατηρητήριο» προβλέπει (μετά πάροδο τριμήνου κι εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις) να μπαίνει ο δήμος σε «πρόγραμμα υγειονομικής εξυγίανσης», με συνέπειες τον περιορισμό των δαπανών μόνο για τη μισθοδοσία, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι).

Το εμφανιζόμενο οικονομικό έλλειμμα των δήμων (που στην πραγματικότητα οφείλεται στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση) θα ισοσκελίζεται με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δανεισμός που θα επιβαρύνει συνολικά τους εργαζόμενους, το λαό κάθε δήμου.

Έτσι από τον κρατικό προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί τους Δήμους με 2,783 δις ευρώ το 2014 έμειναν 566 εκ. ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών- κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών των 325 Δήμων της χώρας

Στο Παρίσι σήμερα συζητάνε για τις δεξαμενές περικοπών και εκτός από τα μόνιμα υποζύγια τους εργατοϋπάλληλους και συνταξιούχους η μόνιμη δεξαμενή αφαίμαξης είναι και οι δήμοι,  όταν η ίδια η ΚΕΔΕ υπολόγιζε ότι το ελάχιστο Λειτουργικό κόστος ήταν 3, 650 δις!

ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

Τα περάσατε όλα αυτά κατά γράμμα μέσα στον Προϋπολογισμό; Βεβαίως και τα περάσατε!  Ούτε κεραία δεν ξεφεύγετε.

Το νομικό πρόσωπο του Δήμου με Βρεφονηπιακούς, Αθλητισμό και Πολιτισμό μείον  χιλιάδες  ευρώ.

Η κοινωνική πολιτική που ασκείται μέσω ΔΗΚΕΧ και των άλλων δομών, μείον.

Τα προνοιακά πάτος

Προβαίνετε σε αλχημεία και προϋπολογίζετε 56 εκ. ευρώ μαζί με τα 18 εκ του ΕΣΠΑ άρα όσα και πέρσι της εποχής Λαμπρινούδη 38 εκ, όταν οι 8 πρώην δήμοι της Χίου  το 2010 είχαν αθροιστικά 74.931.089, 13., έτσι στον Προϋπολογισμό  αποτυπώνεται απλά μια στοιχειώδης λειτουργία ενός  τμήματος δημόσιου  οργανισμού και όχι δήμου που καλύπτει τεράστιες ανάγκες.

Οι ανάγκες των σχολείων τεράστιες με χρηματοδοτήσεις που ούτε για πετρέλαιο δε φτάνουν , τι θα μείνει για λειτουργικά τι θα πάει στις επισκευές. Απλά ο,τι χαλά θα μένει χαλασμένο και η Τεχνική υπηρεσία θα βρίσκεται στα όρια του παραλογισμού.

Το οδικό δίκτυο έχει τα χάλια  του, η ύπαιθρος υποφέρει, ασχέτως αν οι αντιδήμαρχοι ενώ γκρινιάζουν επί της ουσίας στοιχίζονται με αυτή την πολιτική.

Φροντίσατε το κονδύλι για τη μερική ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών δείχνοντας πρόβλεψη για τα χειρότερα και όχι για τα καλύτερα.

Έργα αντισεισμικής προστασίας είναι ανύπαρκτα, ενώ τα αντιπλημμυρικά αν ευοδωθούν μέσω ΕΣΠΑ έχει καλώς διαφορετικά ο δήμος δεν έχει μία! Και εδώ η φύση εκδικείται , το είδατε στη Λαγκάδα και εκεί είδατε τι σημαίνει ρεαλισμός και υπευθυνότητα της Λαϊκής Συσπείρωσης που το έχει πρώτο στην ατζέντα της για να εισπράττει τα γνωστά πως εμείς είμαστε αιθεροβάμονες ή τα παραπέμπουμε όλα στο σοσιαλισμό!

Το 48% των εσόδων του δήμου μας  προέρχεται από ίδιους πόρους, βλέπε τέλη εισφορές κλπ, και το 52% από κρατικούς που σημαίνει ότι αν σας αφήσουν θα μιμηθείτε τους Καμίνη και Μπουτάρη , που έχουν 75% πόρους φορτωμένους στην πλάτη των δημοτών.

Αφήνετε στο απυρόβλητο ζητήματα σκανδαλώδη όπως της Digea  που η προηγούμενη δημοτική αρχή της παραχώρησε τσάμπα τους δημοτικούς σταθμούς τη στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία τυγχάνει της σκανδαλώδους εύνοιας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με συμβάσεις που υπογράφει με το δημόσιο και είναι φωτογραφικές όπως έχει καταγγελθεί στον τύπο.

Το κέντρο Πρόληψης το αφήνετε με 15000 ευρώ όταν η συμβατική μας υποχρέωση ως συμμέτοχου στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό είναι 50 χιλιάδες.

 

Και μπαίνει ένα ερώτημα στο τέλος. Αυτά τα λαμβάνετε υπόψη σας, θα τα αλλάξετε όλα ή κάποια ή σας ενδιαφέρει μόνο  το τυπικό να στείλετε στην αποκεντρωμένη ότι τελειώσατε και με τον προυπ/σμο και πάμε για άλλα στα πλαίσια μιας γραφειοκρατικής νοοτροπίας που βλάπτει αμετάκλητα το χιώτικο λαό. Πού φοβάμαι ότι αυτό θα ισχύσει για να αποδειχτεί ότι όπως η βουλή είναι ένα λογοκοπείο για να τυφλώνει τον κόσμο με τα περί αστικής δημοκρατίας το ίδιο γίνεται και στο δημοτικό συμβούλιο.

Φυσικά το επιχείρημα το γνωρίζουμε. Εμείς έχουμε θέση ευθύνης, τα πράγματα είναι ψυχρά λογιστικά, δεν υπάρχουν λεφτά, τα λόγια είναι εύκολα, ελάτε εσείς να αναλάβετε κλπ.

Επειδή όμως η λογιστική έχει δύο όψεις, αυτή του συστήματος και της υποταγής του  και αυτής που αποκαλύπτει τις ταξικές πολιτικές , που αποκαλύπτει τους μύθους του δεν υπάρχουν λεφτά, ας δούμε κι άλλα στοιχεία

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους κατά την περίοδο 2004 - 2013, φορολογικά έσοδα που προήλθαν κατά κύριο λόγο από τη φορολογία των ασθενέστερων, ανέρχεται στα 467,4 δισ. ευρώ! Πλησιάζει, δηλαδή, το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ!

Ολα αυτά τα λεφτά από τη φορολογία, τα οποία ξεπερνούν 2,5 ολόκληρα ΑΕΠ της χώρας, πού πήγαν; Τα είδε κανείς να «επιστρέφουν» κατ' ελάχιστο στα κοινωνικά στρώματα που απαρτίζουν τα υποζύγια; Ένα μόνο στοιχείο από την Ημερησία του Σαββάτου κατά τη συζήτηση πέρσι!!

«Οι χρηματοοικονομικές εισηγμένες (τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων και ασφάλειες) είναι σαφώς βελτιωμένες έναντι του περυσινού εννεαμήνου καθώς πέρυσι περιλάμβαναν τις απομειώσεις του PSI, ενώ φέτος περιλαμβάνουν τις υπεραξίες από το ράλι των μετοχών και των ομολόγων. Η Alpha Bank έχει αύξηση κερδών μετά τους φόρους της τάξης του 455,3%.»

Άρα και λεφτά υπάρχουν  και πλούτος παράγεται. Το ζήτημα είναι ότι τον αρπάζουν οι καπιταλιστές, το πολιτικό τους προσωπικό και η λογιστική διαχείριση κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που φτωχαίνουν το λαό για  να τα τρώνε στην Ελβετία και αλλού.

Σ΄ αυτή τη διαχείριση εσείς βάζετε πλάτη, συμμετέχετε ενεργά στην αναδιανομή του εισοδήματος που παράγει ο λαός μας υπέρ των κεχόντων και κατεχόντων.

Αλήθεια  αν λέγατε ένα ΟΧΙ τι θα συνέβαινε. Αν φτιάχνατε έναν προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες μας ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις; Να μας καταλογίσουν τα λεφτά;. Να κόψουν τους μισθούς; Ας τολμούσανε να το κάνουνε!

Τότε για ποια αυτοδιοίκηση μιλάνε και μιλάτε ; Ας διορίσουν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να τελειώνουμε για να μη δουλευόμαστε σε τελική ανάλυση. Άλλωστε και ως διορισμένοι άριστα θα κάνετε αυτή τη δουλειά προς το αστικό κράτος.

Εμείς αποκαλύπτοντας τα παραπάνω, χωρίς αυταπάτες για την ανύπαρκτη αυτοδιοίκηση, χωρίς αυταπάτες για το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, χωρίς αυταπάτες ότι δεν εξανθρωπίζεται παρά μόνο ανατρέπεται θα συνεχίσουμε με όρους πρόκλησης και πρόσκλησης προς το λαό για να παλέψει για τα δικαιώματά του, επιμένουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε:

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη οικονομική κατάσταση και ασφυξία που μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Απαιτούμε  άμεσα τα πάνω απο 60 εκατομμύρια ευρώ παρακρατημένους φόρους για το Δήμο της Χίου, που είναι τα λεφτά μας.

Απαιτούμε  αυξημένες οικονομικές ενισχύσεις για παιδεία, υγεία, πρόνοια αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό.

Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσουμε  αγώνα διεκδίκησης πόρων μαζί με άλλα νησιά Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο με βάση και τη νησιωτικότητα και τη στρατηγική σημασία της περιοχής μας.

Να αρχίσετε να εισπράττετε από τους μεγαλοοφειλετες τα χρέη προς το δήμο που φτάνουν τα 7 εκ. ευρώ

Να αυξήσετε σθεναρά τα τέλη και τις εισφορές προς τις τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού μας, αλλά και εκτός αυτού  και όχι να συνεχίζετε να  τους χαρίζετε χώρους, όπως γίνεται με τη DΙGEA και άλλους.

Και φυσικά καταψηφίζουμε αυτό τον προϋπολογισμό". 

 

 

 

 

 

 


 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ