28.2.2017 10:27

Βασανιστική αναζήτηση ισορροπίας θεματικών – χωρικών αντιδημαρχειών

Απόψε το βράδυ λήγει επίσημα η θητεία των αντιδημάρχων. Το τριήμερο των διάσπαρτων εκδηλώσεων δεν επέτρεψε, πιθανότατα, στο Μαν. Βουρνού να ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με τους εκλεγμένους συνεργάτες του. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου πολλοί από αυτούς βρίσκονταν εν αναμονή του οριστικού τηλεφωνήματος του δημάρχου προκειμένου να συναντηθούν.

Λογικά, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε την Κυριακή ή την Καθαρή Δευτέρα. Μόστρα, Αγάδες κι άλλα έθιμα είχαν προτεραιότητα. Βάσιμα εικάζεται πια ότι η επίσημη ανακοίνωση για την απόφαση ορισμού νέων αντιδημάρχων θα πάρει παράταση, ίσως μέχρι την προσεχή Κυριακή, ημέρα υποχρεωτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη νέου προεδρείου και την τοποθέτηση νέων μελών στα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Το έχει ως υπόδειγμα

Στις μέχρι τώρα συναντήσεις του με τους συνεργάτες του ο Μαν. Βουρνούς ορίζει τον πήχη των απαιτήσεων του. Δεν κρύβει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το δίδυμο Παν. Καμπούρη και Νικ. Λαμπρινούδη στο Νομικό Πρόσωπο και το Ιωνικό Κολυμβητήριο αντίστοιχα.

Το θεμελιακό ερώτημα

Απάντηση στο γιατί αργεί … ο πραματευτής δίνει η διστακτικότητα του Μαν. Βουρνού να αποφασίσει αν θα προχωρήσει δομικά με τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων που εξ’ αρχής όρισε ή θα διευρύνει τον αριθμό των χωρικών αντιδημάρχων, από τρεις που είναι σήμερα (Βεργίτσης για Νότια Χίο, Φαφαλιός για Βόρεια και Καραμανής για πρώην Δήμους Χίου και Αγίου Μηνά). Οι δυο πρώτοι στο μέτρο του δυνατού ανταπεξήλθαν στις απαιτήσεις, για τον Γ. Καραμανή υπάρχουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις, καθώς, δια της Μονομετοχικής, φορτώθηκε τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν υπήρχε χρόνος για τα υπόλοιπα. Προσωπικά πάντως για τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο ο Μαν. Βουρνούς στάζει μέλι και είναι βέβαιη η αξιοποίηση του και στο νέο σχήμα.

Τα σενάρια

Ιδανικό για τον Μαν. Βουρνού θα ήταν η ποσόστωση θεματικών – χωρικών αντιδημάρχων από 5-3 που είναι σήμερα να αντιστρέφονταν. Ωστόσο ανάγκη αμιγώς θεματικών πόστων υπάρχει για την οικονομική λειτουργία του Δήμου, τις τεχνικές υπηρεσίες, την καθαριότητα, την πρόνοια μαζί με την παιδεία, ενώ ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο αιτιολογείται αντιδημαρχεία προσφυγικού.

Παράλληλα ένα επιθυμητό σχήμα αναδιάταξης των χωρικών αντιδημαρχειών θα τις όριζε στις 5, μια για τη βόρεια Χίο, μια για τον γεωγραφικό χώρο της πρώην Ομηρούπολης, μια για την πρωτεύουσα, μια για Άγιο Μηνά και Καμπόχωρα και μια για τη νότια Χίο. Συνολικά δηλαδή προκύπτει ανάγκη 10 αντιδημαρχειών, ενώ ο «Καλλικράτης» τις περιορίζει σε 8.

Όπως όλα δείχνουν αποσύρονται οι αντιδημαρχείες Τουρισμού και Τοπικής Ανάπτυξης, με τον πρώτο τομέα να μεταφέρεται σε εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και το δεύτερο να ενσωματώνεται στην αντιδημαρχεία Οικονομικών. Το ίδιο θα συμβεί και με την αντιδημαρχεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, με τον πολιτισμό να ενσωματώνεται πλήρως στο Ομήρειο και το περιβάλλον να πηγαίνει ως bonusσε κάποια από τις χωρικές αντιδημαρχείες. Δεν θα αποκλειστεί, επίσης, να καταργηθεί η αυτοτελής αντιδημαρχεία Τεχνικών Υπηρεσιών, με επίβλεψη του μέχρι σήμερα έργου της από το νέο γενικό γραμματέα του Δήμου ή απόδοση του ρόλου στον χωρικό αντιδήμαρχο της πρωτεύουσας.

Η κατάληξη της ισορροπίας μεταξύ θεματικών και χωρικών αντιδημάρχων είναι θέμα ωρών για να αποφασιστεί, έχει πάντως καθυστερήσει και κοστίζει σε εικόνα στη δημοτική αρχή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ