26.3.2015 17:03

Βαρύς πέλεκυς για τη χρήση δημοτικών υπηρεσιών [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ – ΚΑΠΗ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΤΩΝ 600.000 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Στην εύκολη λύση, αυτή της αύξησης των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς αλλά και της επιβολής «ανταποδοτικών τελών» στο ΚΑΠΗ, στο Ιωνικό Κολυμβητήριο και στο Δημοτικό Στάδιο Χίου, προσφεύγει το Νομικό Πρόσωπο προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που άφησε πίσω της η μείωση της επιχορήγησης κατά 45.000 ευρώ μηνιαίως από το Δήμο Χίου, ποσό που μεταφράζεται σε μαύρη τρύπα ίση με 600.000 ευρώ το χρόνο για τα οικονομικά του.

Η απόφαση

Παρότι το θέμα της αύξησης τροφείων και τελών είχε επιχειρηθεί να έρθει προς ψήφιση στην προηγούμενη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου, σκόνταψε στις εκτεταμένες αντιδράσεις φορέων αλλά και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που ζητούσαν οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Η νέα εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του Ν.Π.Δ.Δ., που έγινε κατά πλειοψηφία αποδεκτή, προβλέπει:

  • Για το ΚΑΠΗ:  εφάπαξ ποσό εγγραφής 30 ευρώ και για επανεγγραφή 20 ευρώ, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τα ΑμεΑ και οι άποροι, θα γίνεται έκπτωση 50%. Παράλληλα εξετάζεται η περίπτωση να δίνεται βοήθημα σε άπορα μέλη για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα ενώ όλες οι ημερήσιες εκδρομές αλλά και όλες οι παροχές θα είναι δωρεάν.
  • Για τους Παιδικούς Σταθμούς: Προβλέπεται κλιμακωτή επιβολή τροφείων, που θα ξεκινάει από 40 ευρώ το μήνα για όσους έχουν Ε9 από 5.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ και θα φθάνει μέχρι και τα 100 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με την εισήγηση για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και για κάθε 5.000 ευρώ θα αυξάνεται η συμμετοχή κατά 10 ευρώ, ενώ θα ισχύει έκπτωση 50% για πολύτεκνους, οικογένειες ΑμεΑ κ.λπ. ανάλογα με το εισόδημα.

Όλα αυτά, θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι το ΕΣΠΑ θα είναι σε ισχύ.

  • Για το Ιωνικό: Σημειώθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια από 1/9/2015 να είναι ανοιχτό στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς και την Κυριακή.

Η πρόταση συμμετοχής της οικονομικής υπηρεσίας προβλέπει για το κοινό μηνιαία συνδρομή 30 ευρώ, τριμηνιαία συνδρομή 80 ευρώ, εξαμηνιαία συνδρομή 140 ευρώ και ετήσια συνδρομή 250 ευρώ. Για το σωματεία προβλέπεται συμμετοχή ανά διαδρομή 50 ευρώ, για χρήση όλης της πισίνας 100 ευρώ και για χρήση της μικρής πισίνας 50 ευρώ μηνιαίως.

Για τα ΑμεΑ η άθληση θα είναι δωρεάν ενώ για ειδικές κατηγορίες κοινού, όπως για παράδειγμα οι πολύτεκνοι, η έκπτωση θα φθάνει το 50%.

Στην απόφαση του Νομικού Προσώπου προβλέπεται ότι οι προπονητές των ναυταθλητικών σωματείων θα είναι ταυτόχρονα και ναυαγοσώστες και θα αμείβονται για τις επιπλέον υπηρεσίες τους από το Νομικό Πρόσωπο, με την προϋπόθεση ότι θα επεκτείνουν την παρουσία τους στο Κολυμβητήριο  και πέρα των ωρών που έχουν προπόνηση.

  • Τέλος για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων η απόφαση του Νομικού Προσώπου προβλέπει:

Το κοινό για το ανοικτό γήπεδο θα πληρώνει 5 ευρώ μηνιαία συνδρομή, 25 ευρώ εξαμηνιαία συνδρομή και 40 ευρώ ετήσια συνδρομή, ενώ τα αθλητικά σωματεία θα πληρώνουν 30 ευρώ.

Σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο οι ομάδες θα πληρώνουν 2 ευρώ ανά προπονητική ώρα, ενώ οι ανεπίσημες ομάδες 20 ευρώ για ώρα χρήσης του γηπέδου.

Για τη χρήση του κλειστού γηπέδου οι ομάδες θα πληρώνουν έως 20 ώρες μηνιαίως 2 ευρώ την ώρα, από 20 ώρες και πάνω 1 ευρώ την ώρα ενώ το κλειστό θα κοστίζει για το κοινό 20 ευρώ ανά ώρα.

Ο κάθε αθλητής θα μπορεί να εισέρχεται στο γήπεδο με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας αθλητή μέσω συστήματος barcode και αφού προηγουμένως έχει λάβει την απαραίτητη ιατρική βεβαίωση.

Όπως ειπώθηκε οι παραπάνω αποφάσεις ισχύουν για τις ομάδες της πόλης ενώ για τους περιφερειακούς αθλητικούς χώρους, κυρίως στα χωριά, θα υπάρξει νέα απόφαση έπειτα από διαβούλευση με τα τοπικά αθλητικά σωματεία.

Νέο καθεστώς στις διαφημίσεις

Αλλαγές προκύπτουν και ως προς τις διαφημίσεις, τα έσοδα από τις οποίες υπολογίζονται περί τις 7.000 ευρώ ετησίως. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, τη διαχείριση θα την έχει αποκλειστικά το Ν.Π.Δ.Δ., το οποίο θα διαπραγματεύεται και το κόστος ανά περίπτωση.

Όλες οι προτάσεις θα ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Οι αντιδράσεις

Παρά το γεγονός ότι ο Π. Καμπούρης προσπάθησε να εξηγήσει ότι οι αυξήσεις έρχονται ως απόρροια της μειωμένης χρηματοδοτικής ροής από την κεντρική διοίκηση, οι αντιδράσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης υπήρξαν έντονες.

Πρώτοι οι Η. Κλεισσάς και Β. Μυριαγκός καταψήφισαν την πρόταση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να αποτελεί το αποκούμπι του μέσου Χιώτη κι όχι να τον αναγκάζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΛΑΣ, Κλ. Κωστάλα, η οποία τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είναι περισσότερο διεκδικητή από την κεντρική διοίκηση, ενώ τέλος η εκπρόσωπος των εργαζομένων Αγγ. Γκιουβέτση πρότεινε ακόμα και το κλείσιμο των παιδικών ώστε να ξεσηκωθούν οι γονείς και να διεκδικήσουν επιπλέον χρηματοδότηση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ