30.4.2015 11:54

Βαριές καταγγελίες του ΠΑΜΕ για το Εργατικό Κέντρο

ΠΥΡΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΟΨΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Τα "μαχαίρια" βγαίνουν για άλλη μια φορά με αφορμή τις δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται αύριο (Πρωτομαγιά) στο νησί. Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κατηγορεί το Εργατικό Κέντρο Χίου διαπσαστικές τάσεις, ανοχή, μηδενικές παρεμβάσεις και πολλά άλλα που προφανώς θα προκλαέσουν την αντίστοιχη αντίδραση του Ε.Κ. Χίου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ αναφέρει:  

"Μ’ αφορμή την τελευταία ΓΣ του ΕΚΧ την Τετάρτη 22/4/15, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους της Χίου για την πορεία του Εργατικού Κέντρου, απόρροια της στάσης της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) .

Η κατάσταση που ζούμε οι εργαζόμενοι είτε στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε στην  περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης χαρακτηρίζεται από διαρκές τσάκισμα των δικαιωμάτων μας: απολύσεις, ανεργία, διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, ατομικές συμβάσεις, απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά, άθλιες συνθήκες δουλειάς, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ο κατάλογος έχει και συνέχεια, ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία και στην παιδεία, χαράτσια, φοροληστεία, που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του Ε.Κ. Χίου δεν έχουν κάνει καμιά ουσιαστική  παρέμβαση, παρά μόνο κάποιες «τουφεκιές στον αέρα». Ήταν μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, «έστηναν» διασπαστικά σωματεία, δεν συγκρούονταν με τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, με την εργοδοσία, κι αντί να καλούν σε αγώνες (βλ. διάλυση της κυριακάτικης αργίας), αρκούνταν σε ευχολόγια και προτροπές για τήρηση των νόμων, βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση, δείχνοντας καθαρά το πρόσωπο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Φυσικό ήταν να κρατήσουν ανάλογη στάση και μέσα στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων.  Αρκέστηκαν να πετάξουν κάποιες αγωνιστικές κορόνες, για  καταδίκη της «νεοφιλελεύθερης» πολιτικής. Είτε όμως το μίγμα διαχείρισης ονομάζεται νεοφιλελεύθερο, είτε φιλελεύθερο, είτε επεκτατικό είτε περιοριστικό πρόκειται για τον καπιταλισμό που δεν τολμούν να αποκαλύψουν. Το καπιταλιστικό σύστημα που μαστίζεται από κρίσεις ευθύνεται για την κατάσταση που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Σπέρνουν αυταπάτες ότι δήθεν ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, κι αφήνουν την ίδια στιγμή στο απυρόβλητο την ίδια την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που με όποια μορφή κι αν εφαρμοστεί, σημαίνει κέρδη για τα μονοπώλια, φτώχεια και δυστυχία για το λαό.

Ταυτόχρονα, δεν έλειψε κι η προπαγάνδα υπεράσπισης των προσπαθειών που κάνει η νέα συγκυβέρνηση, οι οποίες είναι δήθεν «κοντά στα αιτήματα του εργατικού κινήματος», χωρίς ν’ ακουστεί λέξη για το ότι και με τη νέα συγκυβέρνηση ο λαός ζει τη συνέχιση των μνημονίων και της άγριας εκμετάλλευσης σε βάρος του, προκειμένου να διασφαλισθεί η ανάπτυξη του κεφαλαίου. Αλλά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το  άρπαγμα των αποθεματικών των δημόσιων οργανισμών για να καλυφθούν οι δόσεις προς τους δανειστές, αντί να δοθούν για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων (κοινωνικά επιδόματα, υγεία, παιδεία).  

Αποκορύφωμα της στάσης της πλειοψηφούσας παράταξης, ήταν να εκφυλίσουν και να υποβαθμίσουν για άλλη μια φορά τις διαδικασίες της συνέλευσης, επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να μην ακουστεί η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, κι όχι μόνο. Έφθασαν   στο σημείο να αρνηθούν να γίνει συζήτηση για τα ψηφίσματα που κατέθεσε η Αγωνιστική Ενότητα (ΠΑΜΕ) και τα οποία αφορούσαν φλέγοντα ζητήματα για τη ζωή της εργατικής τάξης σήμερα (καταδίκη της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το άρπαγμα των αποθεματικών, καταγγελία του συνεχιζόμενου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος που οδηγεί σε καραβάνια μεταναστών που φτάνουν κυνηγημένοι και στο νησί μας, καταγγελία του εγκληματικού χαρακτήρα της φασιστικής- ναζιστικής ΧΑ, κ.α. ). Κι όλα αυτά για να αποκρύψει απ’ τους εργαζόμενους τον πραγματικό της ρόλο, ως κυβερνητικού συνοδοιπόρου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που είναι η προπαγάνδιση της κυβερνητικής πολιτικής κι η παρεμπόδιση των αγώνων και της χειραφέτησης των εργαζόμενων.

            Όταν οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της Αγωνιστικής Ενότητας έβαζαν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να οργανωθεί η πάλη των εργαζόμενων στις σημερινές συνθήκες και το πλαίσιο των αιτημάτων που καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες τους, εκείνοι οδηγούνταν σε αντι – ΠΑΜΕ παραλήρημα κι επέλεγαν την υπεράσπιση ψευτο-λύσεων για προβλήματα όπως η ανεργία (βλ. τα σεμινάρια με ημερομηνία λήξης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). Και βέβαια, φυσικό επακόλουθο όλων των παραπάνω, ήταν και να απορρίψουν την πρόταση των αντιπροσώπων της Αγωνιστικής Ενότητας για εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς με σαφές ταξικό, πολιτικό πλαίσιο, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Συνάδελφοι, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνάδελφο που θέλει να αλλάξει αυτή την κατάσταση, να καταδικάσει αυτά τα εργοδοτικά "βαρίδια" μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Χίου, διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Με την δράση μας από τα κάτω, σε κάθε τόπο δουλειάς, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις: για την οργάνωση της αντίστασης στην ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, για την ανασυγκρότηση των σωματείων, πρωτοβάθμιων, κλαδικών και επιχειρησιακών, σε ταξική κατεύθυνση. Για τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί για ένα εργατικό κέντρο που δε θα υπονομεύει τους αγώνες μας! Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε αγώνες, για την ανάκτηση όσων χάσαμε την περίοδο της κρίσης, δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες, συγκεντρώνοντας δυνάμεις ώστε να ανοίξει η προοπτική ν’ απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν και που τώρα τον καρπώνονται άλλοι".

            Καλούμε όλους τους πρωτοπόρους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας της 1ης Μάη! Να δώσουν μαζικό, μαχητικό, ταξικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 1η Μάη, στις 10.00 π.μ. στην Πλατεία Βουνακίου. Κόντρα σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ