15.3.2012 10:51

Αυτό το λιμάνι το θυμάται κανείς;

• ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ

Για χρόνια αποτέλεσε την οραματική υποδομή του τόπου. Πέρασε μύρια κύματα η χρηματοδότηση του αλλά, όπως στην πράξη φαίνεται, ποτέ το λιμάνι των Μεστών δεν είχε πείσει τους χιώτες για την αναγκαιότητα του, πολύ απλά γιατί η αξιοποίηση του μετέβαλε τη μορφή του νησιού, έδινε κύριο πλήγμα στην τάση έντονης αστικοποίησης του.
Τρία καλοκαίρια τώρα το έργο διαρκώς ολοκληρώνεται, κανείς δεν γνωρίζει πότε κλείνει ο κύκλος των λιμενικών εργασιών και αν υπάρχει προοπτική διαμόρφωσης των χερσαίων του χώρων. Η οδική του σύνδεση με την πρωτεύουσα παραμένει ανύπαρκτη και φυσικά ούτε λόγος για ενεργοποίηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών να το εντάξουν στα δρομολόγια τους.
Το τελευταίο σκοντάφτει στην επίσης μόνιμα ημιτελή κατάσταση των αντίστοιχων υποδομών του λιμένα Λαυρίου. Γιατί Μεστά χωρίς Λαύριο είναι δώρον άδωρο.
Ξανά ο προαστιακός
 Χθες, ωστόσο, την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην επέκταση του προαστιακού έως το Λαύριο εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης.
«Πρόθεση του υπουργείου είναι από δω και πέρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των προμελετών και να εντάξουμε το σχέδιο της επέκτασης του προαστιακού στη χρηματοδότηση από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εκτίμησε ότι εντός των προσεχών έξι μηνών μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί οι προμελέτες. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει, εκτιμάται ότι η επέκταση αυτή θα εξυπηρετήσει 300.000 ανθρώπους και για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο προαστιακός είναι ένα κατεξοχήν περιβαλλοντικό μέσο μεταφοράς, είναι από τα έργα τα οποία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δρομολογηθεί και θα αποκτήσει την προτεραιότητα που του αξίζει.
 
Θα δοθούν απαντήσεις;
Την ίδια ώρα η «δυτική πύλη» απαξιώνεται στη συνείδηση όλων, όταν, πριν καν δοκιμαστεί, αμφισβητείται η ικανότητα της να βοηθήσει, με το μονομερές ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη διεκδίκηση πόρων για το νέο κεντρικό λιμένα. Κυρίως, όμως, από την εκ των προτέρων υπόθεση ότι το έργο αυτό ποτέ δεν θα αξιοποιηθεί επαρκώς, αφού απομακρύνει τον επισκέπτη από το κέντρο της αγοράς. Μήπως ήρθε η στιγμή Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος να τοποθετηθούν δημόσια για το λιμάνι των Μεστών;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ