13.1.2015 15:37

Αυτό είναι το σχέδιο του Παπανδρέου για το χρέος

Στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους εστιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου τη ρητορική του, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη διόγκωσή του στην κυβέρνηση Καραμανλή. Το Κίνημα δίνει, μάλιστα, λεπτομέρειες για το πως μπορεί να δοθεί λύση, χρησιμοποιώντας το “χαρτί” της απογείωσής του το 2011-2012, καθώς εξαιτίας του PSI τα 2/3 είναι στα χέρια των εταίρων και όχι στις αγορές.

Το χρέος, σύμφωνα με το Κίνημα, είναι αποτέλεσμα “μιας αλόγιστης πολιτικής υπερδανεισμού, πελατειακής κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, με αποκορύφωμα την περίοδο 2004-2009 διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εθνικής καταστροφής”. Το Δημόσιο χρέος, όπως υπογραμμίζουν από το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, εκτοξεύθηκε από 180 δισ. το 2004 σε 300 δισ. το 2009, με ετήσιο έλλειμμα 36 δισ. το 2009 (σχεδόν 16% του ΑΕΠ) και με παράλληλη κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, είχαν αποκρύψει την αλήθεια και παραπλανήσει τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Το επιτελείο του Κινήματος, εκτός από την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων για 70 έτη, προτείνει και την πραγματοποίηση μίας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος και υπογραμμίζουν πως όλες οι κινήσεις που προτείνει θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του βάρους και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα, καθώς θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επομένων ετών, με χαμηλότερες δαπάνες για τόκους, λιγότερες αποπληρωμές.

Το Κίνημα διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για ένα ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους:

-Την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας. Αυτό θα ελαφρύνει σημαντικό το βάρος που επωμιζόμαστε κάθε χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει αναπτυξιακά η πατρίδα μας.

-Το μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων. Αυτό σημαίνει λιγότερες δαπάνες για τόκους και άρα μεγαλύτερη χρηματοδότηση για άλλους κρίσιμους τομείς.

-Τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανησυχούμε πια για τις δαπάνες τόκων εάν ανεβάσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

-Μια πρόσθετη παράταση της περιόδου χάριτος των αποπληρωμών των “επισήμων δανείων”. Θα κερδίσουμε χρόνο να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να είναι η οικονομία μας βιώσιμη και ανταγωνιστική.

-Την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα, ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία. Είναι μια δίκαια ρύθμιση που θα μας επιτρέπει να δίνουμε περισσότερα για αποπληρωμές όταν έχουμε και εμείς ως οικονομία περισσότερα, δηλαδή εφόσον η οικονομία της χώρας αναπνεύσει.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ