15.6.2015 19:14

Αυτή είναι η αλήθεια που ή απέκρυψε ή αγνοεί ο κ. Νύκτας

Το γάντι των δηλώσεων του Ν. Νύκτα έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στα τοπικά ΜΜΕ σήκωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης.

Αναλυτικά η απάντησή του:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στον κ. Νύκτα για τη συνέντευξη που έδωσε στα ΜΜΕ την Παρασκευή 12/6. Ελπίζω ότι η πληθώρα ΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ που μετέφερε στα ΜΜΕ δεν έγινε σκόπιμα, αλλά οφείλεται σε δική του ΑΓΝΟΙΑ και έτσι είναι σκόπιμο να διευκρινιστούν αρκετά σημεία, ώστε να αποκατασταθεί η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Αναφέρθηκε στη Δασκαλόπετρα και στα 3 (!!!) έργα που «είχαν ενταχθεί ή προενταχθεί» για την περιοχή. Ας δούμε αναλυτικά ποια ήταν τα 3 έργα:

Από τη Δημοτική Αρχή Μαλαφή ανατέθηκε μελέτη ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου και του αλιευτικού καταφυγίου της Δασκαλόπετρας. Βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε, η τότε Δημοτική Αρχή δημοπράτησε το έργο και προχώρησε και στη σύναψη σύμβασης με τον ανάδοχο, παρόλο που δεν εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση. Το 2010, η Δημοτική Αρχή Μαλαφή, βλέποντας ότι μέχρι τότε δεν είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, πρότεινε το ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ, με παρόμοιο τίτλο: «Ανάπλαση και βελτίωση υποδομών ιστορικής, πολιτιστικής και τουριστικής αξίας με ταυτόχρονη ανάδειξη του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής της Δασκαλόπετρας», στο Leader Αλιείας και είναι αλήθεια ότι «προεντάχθηκε» στην εγκεκριμένη πρόταση του Leader, το 2012.

Στη συνέχεια, η Δημοτική Αρχή Λαμπρινούδη προχώρησε στην πρόταση ένταξης του ΙΔΙΟΥ πάντοτε έργου στο ΕΣΠΑ και πέτυχε να εντάξει μέρος του, που αφορά τις αναπλάσεις πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, ενώ για το υπόλοιπο έργο που αφορά το αλιευτικό καταφύγιο δέσμευσε ίδιους πόρους του Δήμου (ΣΑΤΑ) και το έργο ξεκίνησε.

Εμείς προσπαθήσαμε να εντάξουμε το μέρος του έργου που αφορά το αλιευτικό καταφύγιο στο Leader Αλιείας, ώστε να απελευθερωθούν οι ίδιοι πόροι του Δήμου, αλλά το αίτημα μας απορρίφθηκε, επειδή η σύμβαση με τον ανάδοχο (2009) ήταν προγενέστερη της έγκρισης του Τοπικού Προγράμματος του Leader Αλιείας (2012). Έτσι, συνεχίσαμε να εκτελούμε το έργο με πόρους από το ΕΣΠΑ και με πόρους του Δήμου.

Δεν υπήρξε επομένως ΠΟΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ για την περιοχή, αλλά ένα ενιαίο που χρηματοδοτείται από δύο πηγές. Επιπλέον, δεν υπήρχε πλέον λόγος να κρατούνται δεσμευμένα χρήματα του Leader Αλιείας για τη Δασκαλόπετρα, εφόσον η Διαχειριστική Αρχή μας γνωστοποίησε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο έργο.

Όσον αφορά το περίφημο «Κέντρο Ομηρικών Σπουδών», ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ, εκτός από το βαρύγδουπο όνομα που του δώσατε. Στην πραγματικότητα, ο Δήμος Χίου συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό μίσθωσης του Κέντρου της Δασκαλόπετρας, ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, χωρίς μάλιστα να έχει τέτοιο δικαίωμα από το Δημοτικό Κώδικα και «μίσθωσε» το κτίριο έναντι 1.700 ευρώ μηνιαίως. Παρόλο που ο διαγωνισμός έγινε το 2011, ουδέποτε υπέγραψε σύμβαση με τον Ιερό Ναό, ούτε πλήρωσε το ενοίκιο, αλλά πολύ περισσότερο δεν έκανε καμιά μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου. Μόλις το 2014, μετά από πίεση του Ιερού Ναού, αποφάσισε να προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του κτιρίου, αλλά ούτε αυτό το έκανε.

Επομένως, τα τρία έργα, στα οποία αναφέρεται ο κ. Νύκτας είναι ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ, αυτό που υλοποιείται. Εάν ο κ. Νύκτας δεν το καταλαβαίνει αυτό ή δεν θέλει να το καταλάβει, ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ που υπάρχει άλλη μελέτη για έργο στην περιοχή της Δασκαλόπετρας, ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ που και από ποιον φορέα πήρε ένταξη ή προένταξη, για να τη βρούμε και επιτέλους ας σταματήσει να ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ!

Όμως και το ένα έργο, που υλοποιείται, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Γιατί, όσο και αν φαίνεται εξωφρενικό, διαπιστώσαμε ότι το έργο που ο κ. Νύκτας δικαίως περηφανεύεται ότι ενέταξε στο ΕΣΠΑ, δεν υλοποιείται σε Δημοτικό ή Δημόσιο χώρο, αλλά εν μέρει εισέρχεται στην ιδιοκτησία του Ιερού Ναού!!! Δεν ξέρω πόσοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να δαπανάς κοινοτικούς πόρους σε ιδιωτικό χώρο και ποιες ευθύνες συνεπάγονται, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Κάναμε τις απαραίτητες επαφές με τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και ζητήσαμε την παραχώρηση αυτών των χώρων από τον Ιερό Ναό στο Δήμο για 15 χρόνια, ώστε το έργο να προχωρήσει. Είναι βέβαιο ότι ο Ιερός Ναός θα συναινούσε πολύ εύκολα, αν δεν είχε εξαπατηθεί πολλαπλώς από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παρόλα αυτά ευελπιστούμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και το έργο θα συνεχιστεί. Πάντως, ο κ. Νύκτας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο, δεδομένου ότι πρόσφατα του ζήτησα να μου δώσει όποια στοιχεία έχει για τον ισχυρισμό του και αυτά που μου έδωσε, επιβεβαίωναν ακριβώς αυτά που ήδη γνωρίζαμε από τις Υπηρεσίες και τον Ιερό Ναό.

Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με όσα άλλα είπε ο κ. Νύκτας στη συνέντευξη του.

Επειδή, όμως αναφέρθηκε στο Γούβι (Πετροκάραβο) και στην καντίνα του Αφανή Ναύτη, πρέπει να σημειώσω ότι και οι δύο χώροι έχουν σημαντικές εκκρεμότητες με την Κτηματική Υπηρεσία, καθώς τα μπαζώματα στον αιγιαλό δεν έχουν νομιμοποιηθεί, για μεν το Γούβι καθόλου, ενώ για τον Αφανή εν μέρει.  

Θα μπορούσε, όμως, ο κ. Νύκτας να μας εξηγήσει ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των δύο μπαζωμάτων, ενώ μπορούσε, βάσει των διατάξεων του άρθρου 226 του Ν. 4072/2012, που ίσχυσε μέχρι την 31-12-2013, παρόλο που η Κτηματική Υπηρεσία ενημέρωσε το Δήμο για αυτή τη δυνατότητα με πολυάριθμες επιστολές της; Μήπως στη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΙΓΩΡΙΑ πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες που σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει το αναψυκτήριο στον Αφανή ή δεν μπορούν να γίνουν έργα στο Γούβι και τη δική τους Δημοτική Αρχή πρέπει να υποδείξει σαν αποκλειστικά ΥΠΑΙΤΙΑ για αυτό;

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αναφερθώ στα υπόλοιπα, όπως στο γιατί πήραμε τα Αγιάσματα από την Προμηθευτική (!!!), ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η ίδια η Προμηθευτική ζήτησε από το Δήμο την απεμπλοκή της  από τα Αγιάσματα, όπως επίσης και στις συμβουλές του να αφήνουμε ελεύθερους (!!!) τους πρόσφυγες, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης τους ανήκει στο Κράτος και εμείς μόνο επικουρικά βοηθάμε, στο βαθμό που είναι δυνατόν. Όσον αφορά το νεκροταφείο του Μερσινιδίου, μπορεί να το επισκεφτεί για να διαπιστώσει ότι κανένα εμπόδιο δεν τίθεται σε όσους πάνε εκεί, ενώ οι μετανάστες είναι υπό πλήρη έλεγχο, όσον αφορά την είσοδο τους στον ιερό χώρο. Και θα ήταν καλύτερο, να διεκδικεί μαζί μας την ανάληψη υποχρεώσεων και την προώθηση πόρων από το εντελώς ανύπαρκτο Κράτος στο θέμα των προσφύγων, που όμως έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και εισπράττει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το σκοπό, αντί να ρίχνει ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που χωρίς αρμοδιότητες και πόρους ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΕΑΥΤΟΝ!

Ακόμα και στο θέμα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και του κενού που παρουσιάζει στη Δ.Ε. Ομηρούπολης, εντελώς ανακριβώς ανέφερε ότι κάποια πράγματα είχαν δρομολογηθεί. Δεν βρήκαμε τίποτα δρομολογημένο και εμείς προσπαθούμε να δρομολογήσουμε τη χρηματοδότηση της μελέτης, σε συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, από πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

Τέλος, για την καθαριότητα, δεν κρύψαμε τα προβλήματα μας, που οφείλονται στην αφερεγγυότητα του Κράτους, όσον αφορά την έναρξη της Κοινωφελούς Εργασίας που περιμέναμε νωρίτερα. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της συνέντευξης του δηλώνει ότι οι απασχολούμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας (πενταμηνίτες) έχουν έλθει στο Δήμο, ενώ μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει! Βλέποντας τις καθυστερήσεις, με ταχείς ρυθμούς καλύψαμε το κενό που δημιουργήθηκε με διμηνίτες (που προσλήφθηκαν με τη διαδικασία που προβλέπεται), μένοντας όμως για κάποιο διάστημα με ελλιπές προσωπικό, αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν. Εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει κανονικά το πρόγραμμα καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων και της αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων και στο Βροντάδο απασχολούνται τόσο προσωπικό, όσο και μέσα, ώστε σύντομα να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα. Η προτεραιότητα που δόθηκε στον καθαρισμό της Δασκαλόπετρας οφείλεται στη σημασία του αρχαιολογικού χώρου και στην επισκεψιμότητα της περιοχής από τους τουρίστες και όχι στη δική του συνέντευξη, που ομολογώ ότι το έμαθα μια ώρα πριν από εκπρόσωπο ΜΜΕ!

Πιστεύοντας καλοπροαίρετα, ότι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να ενημερώνονται σωστά για να συμβάλλουν θετικά στην επίλυση των προβλημάτων, ακόμα και με τον έλεγχο ή την κριτική τους, τον ενημερώνω και δημόσια ότι οποτεδήποτε θέλει πληροφόρηση μπορεί να την έχει, τόσο από εμένα, όσο και τους άλλους αρμόδιους αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες του Δήμου, για να έχει μια σωστή εικόνα, όπως αρμόζει σε ένα Δημοτικό Σύμβουλο». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ