16.3.2012 12:36

«Αυθαιρετεί» η Ειδική Επιτροπή Αυθαιρέτων

ΔΕΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ «ΟΜΗΡΕΙΑ» ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 4030 ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΤΟΥΣ

«Aιχμάλωτους» κρατάει η ειδική επιτροπή αυθαιρέτων πολλούς ιδιοκτήτες που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματα τους και αρκετούς άλλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη χωρίς να μπορούν να δικαιωθούν, αφού πρέπει να περιοδεύσει σε όλους τους οικισμούς για να διαπιστώσει αν τα κτίσματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να νομιμοποιηθούν, αλλά δεν έχει συνεδριάσει ποτέ έως τώρα για να προωθήσει τη διαδικασία.
Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς δεν εξυπηρετούνται, αν και έχουν καταθέσει την αίτηση και το παράβολο που απαιτούνται για να ενταχθούν στη ρύθμιση. Η πρώτη προθεσμία κατάθεσης των σχετικών φακέλων έληγε το Δεκεμβρίου 2011. Η παράταση δόθηκε έως το τέλος του Φεβρουαρίου και τώρα ανακοινώθηκε νέα έως τον Ιούνιο, με μεγάλη πιθανότητα να δοθούν πολλές άλλες ακόμη.
Πολύπλοκη
Η νομοθετική ρύθμιση  έγινε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με σκοπό να συμπεριλάβει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και των ακινήτων εκείνων που βρίσκονται σε μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς. Οι διαδικασίες ξεκινούν από τους ιδιοκτήτες,  οι οποίοι συμπληρώνουν τα σχετικά έγγραφα και πληρώνουν το  παράβολο των  2.000 ευρώ.
«Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται στο ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εξετασθούν από την ειδική επιτροπή αυθαιρέτων, η οποία όπως μας έχουν διαβεβαιώσει  θα περιοδεύσει σε όλους τους οικισμούς για  να διαπιστώσει με αυτοψίες αν τα αυθαίρετα κτίσματα πληρούν τους απαραίτητους όρους  νομιμοποίησης. Τα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες ξεκινούν από το γεγονός ότι η επιτροπή αυτή δεν έχει  συνεδριάσει ποτέ μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να μην έχει προωθήσει τις διαδικασίες  κρίσεων και νομιμοποιήσεων, κρατώντας  σε εκκρεμότητα εκατοντάδες ιδιοκτήτες σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως σε τουριστικές περιοχές», δηλώνει στον «π» ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ Β. Αιγαίου Π. Πιττός.
Tροποποίηση
Μόνη εφικτή λύση για το πρόβλημα είναι η  αποδοχή της πρότασης του ΤΕΕ, που έχει προτείνει την τροποποίηση του νόμου από το αρμόδιο υπουργείο για  να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις που υπάρχουν και να προχωρήσουν οι νομιμοποιήσεις.
«Η επιτροπή  μπορεί να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στις περιοχές, να περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία  μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, θα μπει και ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους, από όλους τους ιδιοκτήτες που περιμένουν με αγωνία να μπουν στη ρύθμιση και να τακτοποιήσουν τις περιουσίες τους».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ