21.2.2012 22:30

Αυθαιρεσία στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Να εξισωθεί στα 500 ευρώ η  τιμής μονάδας του κόστους των αυθαιρέτων κτισμάτων των χωριών της Χίου με αυτήν των άλλων όμορων περιοχών των νησιών της Περιφέρειας μας απαιτεί το παράρτημα Χίου του ΤΕΕ Β. Αιγαίου,  θεωρώντας αδιανόητη την τιμή των 800 ευρώ που όρισε το Υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας το νόμο 4014/2011.
Το τοπικό ΤΕΕ θεωρεί παράλογο τον ακριβότερο καθορισμό για τους κατοίκους των χωριών μας, που ανέρχεται στο ποσοστό του 60%, επειδή όταν έγιναν οι επιμετρήσεις είχαν ορισθεί τιμές μόνο για την περιοχή του πρώην Δήμου Χίου.
Ο επαχθής νόμος  αναφέρει ότι στις περιοχές που δεν έχουν ορισθεί τιμές, ορίζεται η  ελάχιστη τιμή της περιοχής του δήμου που έχει καταγραφεί, με  αποτέλεσμα  τη δημιουργία του οξύμωρου φαινόμενου, τα αυθαίρετα στα χωριά να  κοστίζουν όσο και αυτά της περιοχής του Κάστρου και ακριβότερα από άλλες όμορες περιοχές της Λέσβου και της Σάμου! Δηλαδή κοστολογείται με την ίδια τιμή το αυθαίρετο π.χ. στα Αφροδίσια με το αντίστοιχο στην πόλη της Χίου!
Μείωση τιμών
«Στη Χίο είχαν καθορισθεί μόνο οι τιμές για τον τέως Δήμο Χίου, με μικρότερη στο Κάστρο με 800 ευρώ. Στα άλλα νησιά όμως είχαν καθορισθεί και σε άλλους δήμους, με άλλες τιμές ζώνης. Αν είχαν καθορισθεί και εδώ, π.χ. στην Αμανή, θα ήταν πολύ μικρότερη η τιμή», εξηγεί το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του παραρτήματος Χίου του ΤΕΕ, Π. Χαβιάρας.
«Ο νόμος 4014/2011, που εφαρμόζεται τώρα ορίζει ότι εκεί που δεν έχει ορισθεί τιμή ζώνης καθιερώνεται η ελάχιστη  που ισχύει στον δήμο. Δηλαδή ένας που έχει αυθαίρετο στην Παρπαριά ή στο Μελανιός, παίρνει την ελάχιστη τιμή που ισχύει στο Δήμο Χίου, ενώ οι άλλοι που έχουν αυθαίρετα στο Πυθαγόρειο της Σάμου χρεώνονται με τιμή ζώνης 500 ευρώ. Είναι  παράλογο ένα αυθαίρετο στο Μελανιός ή στο Άγιο Γάλας να κοστίζει όσο και ένα στη Χίο και να είναι 60% ακριβότερο από ένα άλλο στο Πυθαγόρειο ή στην Αγιάσο. Είναι άδικο να πληρώνει ο Χιώτης τόσα χρήματα παραπάνω επειδή δε είχαν καθοριστεί παλιότερα τιμές ζώνης».
Το ΤΕΕ Β. Αιγαίου είχε ζητήσει εγγράφως τη μείωση των τιμών ζώνης, με στόχο να καθιερωθεί η ελάχιστη τιμή όλης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για τις νησιωτικές περιοχές που μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο, αλλά το Υπουργείο αδιαφόρησε.
 
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ