9.5.2014 13:30

Ασπίδα Τριαντάφυλλου στις συλλογικές συμβάσεις των ναυτικών

ΜΕ ΔΥΟ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΠΕΣΟΒΗΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε νέα φουρτούνα στο ναυτεργατικό χώρο από τροπολογία του υπουργού Ναυτιλίας που επανήλθε στη Βουλή θίγοντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και τις ημέρες διακοπής των δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών. Το θέμα είχε προκαλέσει την αντίδραση ΠΝΟ και ναυτεργατικών σωματείων προ μηνός, σε ρύθμιση του Πολυνομοσχεδίου.

Τα κάστανα από τη φωτιά ανέλαβε να βγάλει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλος. Μετά από διαβουλεύσεις με τους ναυτεργατικούς φορείς, πρότεινε δύο προσθήκες - νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες ουσιαστικά προστατεύουν απόλυτα τους ναυτικούς και το διεθνώς κατοχυρωμένο ναυτικό δίκαιο:

1. Τόσο στις επιχειρησιακές όσο και στην ισχύ των συλλογικών συμβάσεων, ο βουλευτής Χίου πρότεινε να προστεθεί η φράση «με την επιφύλαξη των διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί». Αυτή η φράση θωρακίζει το ναυτεργατικό δίκαιο, το οποίο στηρίζεται στις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα και δεν επέρχεται οποιαδήποτε έκπτωση σε σχέση με αυτό.

2. Πρότεινε, επίσης, η κατανομή των ημερών διακοπής των δρομολογίων να πραγματοποιείται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΣΑΣ. Αυτό διασφαλίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τις συγκοινωνιακές ανάγκες και φέρει το ΥΕΝ ουσιαστικά να αποφασίζει για τις διακοπές των δρομολογίων και όχι ο πλοιοκτήτης.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αρχικά ήταν αρνητικό, επικαλούμενο τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Όταν όμως έγινε σαφές στην Ολομέλεια ότι η Τροπολογία δεν θα ψηφιζόταν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, οι δύο αυτές προσθήκες έγιναν δεκτές και τις κατέθεσε στην Ολομέλεια ο εισηγούμενος το νομοσχέδιο υπουργός Ανάπτυξης.

Με τις δύο αυτές νομοτεχνικές βελτιώσεις ο Κ. Τριαντάφυλλος πέτυχε να ανατρέψει στο νήμα τις δυσμενείς εξελίξεις για τους ναυτικούς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών αλλά και την προ μηνός ρύθμιση του Πολυνομοσχεδίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις στην ακτοπλοΐα, κάτι που είχε ως συνέπεια να παύσουν οι σχετικές αντιδράσεις από τις Ενώσεις των ναυτικών, ενώ δέχθηκε τα θετικά σχόλια τόσο των βουλευτών της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ