22.11.2012 11:34

Ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΑΔΕΔΥ, ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Μέτωπο προστασίας των πολιτών που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές  δυσκολίες από τα χρέη στις τράπεζες, που έχουν ως αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμη και με κατάσχεση των σπιτιών τους, δημιουργεί ο Δήμος Χίου. Μετά από αίτημα του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού συλλόγου «Παγχιακή Κίνηση Πολιτών» εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η δημιουργία ομάδας παρέμβασης κατά των τραπεζών με τη συνεργασία του  Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, της  Ένωσης Καταναλωτών και άλλων πρωτοβαθμίων σωματείων.
Πρώτος στόχος  της συνεργασίας, όπως τόνισε ο Πολ. Λαμπρινούδης, είναι η διερεύνηση τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών. Θα ακολουθήσουν η παροχή κάθε μορφής έννομης προστασίας στα δικαστήρια και τις  διοικητικές αρχές, η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών με ημερίδες  σε θέματα οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και η οικονομική στήριξη του αγώνα των θυμάτων, στο μέτρο του δυνατού.
Επί μέρους προτάσεις
Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δε θα έπρεπε η Κίνηση να απευθυνθεί στο Δήμο, επειδή οι ΟΤΑ είναι μέρος του συστήματος που δημιούργησε το πρόβλημα. Η «Νέα Αντίληψη» καταψήφισε την εισήγηση διευκρινίζοντας ότι θα ψηφίζει και θα εγκρίνει επι μέρους προτάσεις που θα υποβάλλονται στο Συμβούλιο. Ο Ι. Χαλλιορής χαρακτήρισε μάλιστα λαϊκίστικη την πρόταση οικονομικής υποστήριξης, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τέτοιες πιστώσεις.
Στους συνδικαλιστές
Η Λ.Α.Σ. υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι να παρακαμφθούν νόμιμα ή νομότυπα τα εμπόδια, αλλά ψήφισε λευκό, συνιστώντας στην Κίνηση  να ζητήσει τη συνεργασία και στήριξη των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Τρομοκρατία
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης επεσήμαναν ιδιαίτερα την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών, που είναι εν δυνάμει υποψήφια θύματα, αλλά κυρίως  των θιγομένων που υποκύπτουν στις τραπεζικές απειλές, τρομοκρατημένοι από την άγνοια των νόμων. Σημαντική θεωρούν και τη στήριξη στον ψυχολογικό τομέα, αφού οι περισσότεροι δεν τολμούν να αποδεχθούν, να  δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα τους και να ζητήσουν την απαραίτητη στήριξη.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ