3.10.2016 17:16

Αρκετές διευκρινήσεις για θέματα των σχολείων

Κύριε Διευθυντά,

Στη χθεσινή (29/09 ε.ε.) έκδοση της εφημερίδας σας -τόσο την έντυπη όσο και την ηλεκτρονική- δημοσιεύονται μικρά αφιερώματα του συνεργάτη σας κ. Δημ. Μυωτέρη αναφορικά με την προσπάθεια ανέγερσης των 7ου και 11ου Νηπιαγωγείων Χίου, καθώς και την «αδυναμία» παραλαβής του κτιρίου (πρώην οικίας Λιγνού) που αγοράστηκε για να καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες, πλησίον του 2ου Λυκείου, προς εξυπηρέτηση του σχολείου αυτού.

Επειδή στο εν λόγω κείμενο εμπεριέχονται κάποιες ανακρίβειες, θεώρησα σκόπιμο να σας απευθύνω την παρούσα μου, με την οποία αποκαθίσταται η αλήθεια των γεγονότων. Βεβαίως, εάν υπήρχε σφαιρική ενημέρωση από τον αρθρογράφο, πριν την δημοσίευση του κειμένου του, δεν θα υπήρχε ανάγκη περαιτέρω διευκρινήσεων, τις οποίες και δίδω.

Στην πρώτη περίπτωση, ο αρθρογράφος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, για τα 7ο και 11ο Νηπιαγωγεία «παραλάβαμε μελέτες από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Λαμπρινούδη και συνεχίζουμε για την ανέγερση…». Μάλιστα, ο συντάκτης του κειμένου βάζει τα λόγια αυτά στο στόμα του Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου ! Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Και αναφέρω ουδέν ψευδέστερον διότι, η σημερινή δημοτική Αρχή δεν παρέλαβε καμία μελέτη, από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, όχι μόνο για κανένα Νηπιαγωγείο, αλλά για κανένα σχολείο της Χίου. Οι τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει είναι της περιόδου 2003-2010 από τις τότε Δημοτικές Αρχές και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου. Μετά το 2010 καμία μελέτη δεν έγινε και καμία μελέτη δεν παραδόθηκε σε κανέναν. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ο αρθρογράφος σας. Οι μελέτες για την ανέγερση των 7ου-11ου & 12ου Νηπιαγωγείου ανατέθηκαν φέτος, το έτος 2016 (από τη σημερινή δημοτική Αρχή), στην ΕΤΑΧ, με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και μάλιστα κάνοντας έναν τεράστιο αγώνα δρόμου προς τούτο, για την εξασφάλιση των πιστώσεων εκπόνησής τους, μετά κόπου και βασάνου.

Εντός δε του ιδίου άρθρου γίνεται μνεία σε –αμιγώς– υπηρεσιακά ζητήματα εκπαίδευσης για τα οποία εμείς, ως Δήμος, δεν έχουμε ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και φαίνεται να την έχει ο αρθρογράφος…! Απορίας άξιον είναι, πως είναι δυνατόν να ενημερώνεται εκείνος, πότε και από ποιον, για θέματα που μας αφορούν και που δεν τα έχουν κοινοποιήσει σε εμάς…! Αυτό είναι, ίσως, ζήτημα που πρέπει να διερευνήσει ο κ. Περιφερειακός Δ/ντης Εκπ/σης Βορ. Αιγαίου.

Στη δεύτερη περίπτωση, σε κείμενο -του ίδιου αρθρογράφου- υπό τον τίτλο «Γάγγραινα η γραφειοκρατία» φέρεται ότι έγιναν δηλώσεις από τον Δ/ντη του 2ου Λυκείου κ. Στ. Σταυρινούδη στον οποίο –κατά το δημοσίευμα– αποδίδεται η φράση «Το οίκημα μας είναι απαραίτητο, αλλά δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αυτά τα θέματα ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης δεν μπορούμε να το εντάξουμε στο δυναμικό μας, δεν είναι δυνατόν να προγραμματίσουμε τίποτα, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης». Και καταλήγει «Η διεύθυνση του Λυκείου έχει ενημερώσει τις συναρμόδιες υπηρεσίες και περιμένει την εκκίνηση της διαδικασίας…».

Ήθελα, λοιπόν, να ενημερώσω, με τη σειρά μου, τον κ. Μυωτέρη, αλλά και το αναγνωστικό σας κοινό, για τα εξής:

1) Απορίας άξιον είναι το γιατί μέχρι σήμερα (6-7 έτη από την αγορά του ακινήτου, ως πληροφορήθηκα) δεν έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από τις προηγούμενες διοικήσεις Δήμου και Περιφέρειας να παραδοθεί όπου δει.

2) Ο Δ/ντης του 2ου Λυκείου ουδέποτε, προφορικώς ή γραπτώς, τον τελευταίο χρόνο -που είναι Δ/ντης του σχολείου- μας ανέφερε κάτι τέτοιο, δηλαδή ότι δεν έχει παραληφθεί το συγκεκριμένο ακίνητο. Απεναντίας, απέστειλε υπόμνημα με το οποίο ζητούσε την ένταξή του ακινήτου σε σχετικό μέτρο του ΕΣΠΑ, για την ανακαίνισή του, αίτημα που έκανε αμέσως δεκτό τόσο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας όσο και η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, θεωρώντας δεδομένη την παραχώρησή του. Πως, λοιπόν, ζητήθηκε από τον Δ/ντη του σχολείου στο Δήμο να προτείνει έργο για κτίριο που δεν του ανήκει ή παραχωρηθεί; Ουδέποτε ανέφερε κάτι τέτοιο ο κ. Σταυρινούδης σε κάποιο από τα πολλά έγγραφά του, που στέλνει στο Δήμο, κατά περιόδους.

3) Ο Δ/ντης του 2ου Λυκείου, κ. Σταυρινούδης, συμμετείχε επί σειρά ετών στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ως εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Χίου, μέχρι πριν λίγους μήνες. Κι εκεί, τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια (που μου έχει ανατεθεί η Προεδρία της ΔΕΠ, με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και Δημάρχου), ουδέποτε έθεσε ζήτημα κωλυσιεργίας παραχώρησης του ακινήτου ή εμπλοκής του όλου θέματος. Θεωρώ άκρως αντιδεοντολογικό να πληροφορούμαι το γεγονός από τον τοπικό Τύπο, τη στιγμή που το γραφείο μου είναι ανοικτό καθημερινά και έχω άριστη συνεργασία με όσους Δ/ντες Σχολείων συνεργαζόμαστε, ασφαλώς και με τον κ. Σταυρινούδη. Εφόσον φέρεται η ΔΕΠ ως αρμόδια για το θέμα, γιατί επί έτη ο κ. Σταυρινούδης δεν έθεσε το θέμα στη ΔΕΠ ;

4) Τέλος, αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, αυτές πρέπει να αναζητηθούν στο Άρθρο 50 του Ν. 1566/85, όμως σε συνάρτηση με το Άρθρο 5 του Ν. 1894/90, τον Ν. 3852/2010 και τις Αποφάσεις του ΔΣ Χίου (έτους 2011) περί σύστασης και αρμοδιοτήτων των δυο Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Δήμου Χίου. Από εκεί συνάγεται ότι, καμία άμεση αρμοδιότητα της ΔΕΠ δεν προκύπτει για το υπό αναφορά θέμα. Προκύπτει πριν την αγορά και αξιοποίηση ενός ακινήτου για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όχι στην παρούσα φάση. Συνεπώς και εν συντομία, για να προχωρήσουμε: Ή θα απευθυνθεί ο Δ/ντης του Σχολείου στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κι εκείνη με τη σειρά της στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (ως καθολικό διάδοχο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου) για να ζητήσει την παραχώρηση ή θα απευθυνθεί σε εμάς (Τμήμα Παιδείας Δήμου Χίου, της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, κλπ- σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου- ΦΕΚ 42/Τεύχος Β΄/ 14-01-2014), κι εμείς θα φροντίσουμε ώστε πολύ σύντομα να περιέλθει το ακίνητο στη Σχολική περιουσία και να αξιοποιηθεί κατάλληλα. 

Όλα τα υπόλοιπα είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο και δεν προσφέρουν τίποτε. Αναμένουμε τα σχετικά έγγραφα για να προχωρήσουμε.

Ευχαριστώντας για τη φιλοξενία, είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφόρηση.-

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ