11.6.2013 12:44

Αραμπάς… εξελίξεων

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΓΑΝΙΑΡΗ

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε διαδικασίες εξπρές όταν καταπιανόμασταν στο χθεσινό φύλλο με τα 5 έργα που πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αφορούν στο ΕΣΠΑ. Ούτε φυσικά είχαμε την απαίτηση να παρουσιαστούν αναλυτικά και πλήρως οι εξελίξεις γύρω από το καθένα. Από την απάντηση που εστάλει από το γραφείο του Κ. Γανιάρη αποδεικνύεται ότι με μια… τηλεγραφική ανάλυση θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Αναφέρει η Περιφέρεια λοιπόν στην ανακοίνωσή της για κάθε έργο:

  • Σχετικά με το έργο στο Λιμάνι Λαγκάδας επιδιώκουμε τη χρηματοδότηση συμπληρωματικής γεωτεχνικής μελέτης κόστους 120.000 €, η οποία θα υποδείξει τρόπους αντιμετώπισης  του γεωλογικού προβλήματος και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου.
  • Σχετικά με το ΧΥΤΑ Βόρειας Χίου αναγνωρίζουμε το πρόβλημα απαλλοτριώσεων που υπάρχει εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του παρελθόντος. Ωστόσο στο σχεδιασμό μας λαμβάνεται υπόψη ο Νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα στερεά απόβλητα, καθώς και η δυνατότητα μετατροπής του ΧΥΤΑ Νότιας Χίου σε Χ.Υ.Τ.Υ.
  • Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Χίου και την  Οικονομική Επιτροπή η συμπληρωματική μελέτη για το Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων. Οι υπολειπόμενες εργασίες έχουν προϋπολογισμό 1.690.000 € και αναμένεται η άμεση ένταξή τους για χρηματοδότηση και η δημοπράτηση τους.
  • Το έργο της παράκαμψης του οικισμού Ζυφιά συνεχίζεται κανονικά και προσδιορίζουμε την ολοκλήρωσή του εντός του επόμενου μήνα.
  • Ολοκληρώθηκε το Τμήμα Λαγκάδας – Καρδαμύλων της Εθνικής Οδού Χίου Καρδαμύλων. Όντως υπάρχει πρόβλημα στο Τμήμα Μερσινίδι – Κόμβος Συκιάδας, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της αναδόχου εταιρείας. Η Οικονομική Επιτροπή έδωσε μια τελευταία παράταση στον ανάδοχο, πριν κινηθούν οι διαδικασίες έκπτωσής του και απεμπλοκής του έργου.
  • Για το θέμα του Νέου Λιμένα η θέση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι γνωστή. Επιπρόσθετα έχουμε ζητήσει τη χρηματοδότηση της επικαιροποίησης των μελετών, ώστε το έργο να καταστεί μελετητικά και αδειοδοτικά ώριμο. 

Τι δεν λέει η ανακοίνωση

Καμία διάθεση δεν διαφαίνεται επί του παρόντος να απενταχθεί ο «τελειωμένος» και σβησμένος από το χάρτη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΧΥΤΑ στα βόρεια. Ούτε μια στο εκαττομύριο οι πιθανότητες να προχωρήσει. Ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης αδυνατεί λόγω του πολιτικού κόστους να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

Για το θέμα της Λαγκάδας από την άλλη, μετά από 3 χρόνια, μόλις σήμερα θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας  ο κ. Γανιάρης για να αναλάβει ο ανάδοχος του έργου της σύνταξη της γεωτεχνικής μελέτης που απομένει. Είδωμεν.

Τέλος για το θέμα του νέου λιμένα, ο αντιπεριφερειάρχης αναζητά 120.000 ευρώ για τη σύνταξη της μελέτης κόστους οφέλους, όπως και την επικαιροποίηση των μελέτών των χερσαίων και λιμενικών έργων, γεγονός που θα αποδείξει αν υπάρχει περίπτωση το έργο να γίνει μέσα από τα τομεακά προγράμματα του υπουγείου Ανάπτυξης, πράγμα μάλλον ακατόρθωτο.

Επειδή όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας ελπίσουμε ότι κάτι μπορεί να προλάβει…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ