20.4.2015 16:52

Απότομη προσγείωση ψευδαισθήσεων

• ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΜΕ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

Χρόνια ολόκληρα από την απόσταση ασφαλείας της σίγουρης αντιπολίτευσης κατηγορούσαν όσους εναλλασσόμενα διαχειρίζονταν την εξουσία για ανικανότητα. Οι οικονομικές συνθήκες και το πλήρωμα του χρόνου έφεραν στην εξουσία τους μόνιμους κατήγορους του συστήματος. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανάληψη της και τοπικά οι πιο ρεαλιστές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι μαγικές συνταγές δεν υφίστανται όσο ο κρατικός μηχανισμός, δυσκίνητος, αναποτελεσματικός και κοστοβόρος, παραμένει αναλλοίωτος.

Το παράδειγμα των μεταναστών είναι χαρακτηριστικό. Οι πιθανά πιο ευαίσθητοι κυβερνητικοί παράγοντες κατανοούν ότι λύση είναι σχεδόν ανέφικτο να δοθεί. Κλείνουν βεβιασμένα τους οικίσκους της ντροπής στο Λιμεναρχείο αλλά αυτοί συνεχίζουν να δέχονται, υποχρεωτικά, κύματα μεταναστών. Επιχειρούν να βρουν εναλλακτικούς χώρους προσωρινής κράτησης αλλά από την κεντρική κυβέρνηση προσκρούουν στην πραγματικότητα των άδειων ταμείων για την παραμικρή έκτακτη χρηματοδότηση μετασκευών και καταλήγουν να μέμφονται τον εξίσου άφραγκο Δήμο.

Καταλήγουν, μετά και την υπόδειξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στη λύση επέκτασης του Κέντρου στο Μερσινίδι και πέφτουν πάνω στην περικεφαλαία της γραφειοκρατίας, τη στενή λογική εφαρμογής του νόμου από το δασάρχη. Για να μεταπειστεί ο τελευταίος αναζητούνται έως και υπουργικές εντολές!

Πλήρες αδιέξοδο.

Μεγάλες διαφορές δεν υπάρχουν και στις υπόλοιπες υποθέσεις. Η «για πρώτη φορά Αριστερά» αναλώνεται υποχρεωτικά σε διεκπεραιωτικές κινήσεις, θέλει αλλά δεν μπορεί ακόμα να μεθοδεύσει αλλαγή πλεύσης στα κορυφαία τοπικά ζητήματα. Είναι αγκιστρωμένη στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας κι αν αυτό δεν βρεθεί τρόπος σύντομα να ξεπεραστεί, κάθε χρήσιμη νέα ιδέα για να υπηρετηθεί ο τόπος θα πνιγεί μέσα στο βάλτο του.

Η αποθάρρυνση δεν είναι λύση. Αναμφίβολα βουλευτής και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Απλά συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο, όπως πιθανά φαντάζονταν απ’ τα έδρανα της αντιπολίτευσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ