5.2.2015 18:08

Απόλυτος αρχηγός και εντολοδόχος για τις εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ ο Μιχαλολιάκος

Σε απόλυτο κυρίαρχο της «εγκληματικής οργάνωσης» της Χρυσής Αυγής αναγάγει τον προφυλακισμένο γενικό γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, (και) το πολυσέλιδο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών με το οποίο κάθονται στο εδώλιο 70 συνολικά πρόσωπα, προκειμένου να δικαστούν, κατά περίπτωση για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωσης διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, κ.ά αδικήματα.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι σύσσωμη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας βαρύνονται καταρχάς με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, εκτός των άλλων αδικημάτων που κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν επιπλέον.


Συνολικά από τους 70 παρεπεμφθέντες οι 67 εξ αυτών αντιμετωπίζουν το βαρύτερο αδίκημα αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία που αν αποδειχθεί επισύρει πολυετή κάθειρξη, εκτός των ποινών που μπορεί να επιβληθούν για άλλα αδικήματα που κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αντιμετωπίζουν.

Ήδη, με αφορμή την έκδοση του βουλεύματος και την αντίθετη άποψη που εξέφρασε ως προς την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Νίκος Σαλάτας, εκφράζονται οι πρώτες αντιδράσεις από τη μερίδα των κατηγορουμένων.

Πρόκειται κυρίως για μέλη της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ, τα οποία μέσω του δικηγόρου τους κ. Νίκου Αντωνιάδη, κάνουν λόγο για «δικαστικό έγκλημα» σε βάρος τους. Σε ό,τι αφορά στη διαφορετική άποψη που εξέφρασε ο κ. Σαλάτας, ο οποίος υποστήριξε ότι με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο, δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, κάνουν λόγο για δικαστή που «τίμησε τον όρκο του».

Η δίκη και τα 18μηνα


Με την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία όλες οι διαδικασίες για την έναρξη της πρώτης μεγάλης ποινικής δίκης με ναζιστικά χαρακτηριστικά που γίνεται μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πλέον πάντως εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως κάποιοι εκ των προφυλακισμένων σήμερα μελών της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ, θα μπορούν να παρακολουθούν ελεύθερη τη δίκη. Και αυτό γιατί από τις αρχές Μαρτίου λήγει για κάποιους εξ αυτών το 18μηνο, διάστημα που ορίζεται από το Σύνταγμα ως το ανώτατο όριο προφυλάκισης. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους η ημερομηνία έναρξης της δίκης αναμένεται να οριστεί προς τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

Τώρα με βάση το βούλευμα (215/2015) του συμβουλίου Εφετών που απαριθμεί 1109 σελίδες, ο Νίκος Μιχαλολιάκος όχι μόνο γνώριζε και συντόνιζε τις εγκληματικές ενέργειες των μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά και τους έδινε εντολές και οδηγίες ώστε να διαπράξουν τα εγκλήματά τους. Κατά την πλειοψηφία των μελών του δικαστικού συμβουλίου (2) το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στοιχειοθετείται απόλυτα για την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ αλλά και για την πλειονότητα των κατηγορουμένων, σε αντίθεση με την μειοψηφία (1 μέλος) που διατυπώνει την άποψη ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί.

Διαφωνία


Ειδικότερα, η πλειοψηφία των δικαστών και συγκεκριμένα οι πρόεδρος Εφετών, Ισιδώρα Πόγκα και ο εφέτης Αλέξανδρος Σάββας διατυπώνουν την άποψη πως στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 1877 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή η ελληνική νομοθεσία που είναι αυστηρότερη από την διεθνή σύμβαση του Παλέρμο, όπως συμβαίνει και με άλλες νομοθεσίες ευρωπαϊκών χωρών.

Αντίθετα, η μειοψηφία και συγκεκριμένα ο εισηγητής κ. Νίκος Σαλάτας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, διότι πρέπει να εφαρμοστεί η διεθνής σύμβαση του Παλέρμο και όχι το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα: «Η σύμβαση του Παλέρμο ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με κοινό σκοπό τέλεσης ενός ή περισσότερων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος». Και η σύμβαση αυτή, σύμφωνα με τον εισηγητή, υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας. 

Οπλοκατοχή


Σε ό, τι αφορά στο αδίκημα της οπλοκατοχής, ο κ. Σαλάτας διατυπώνει τη γνώμη ότι «δεν στοιχειοθετείτε σε βάρος των κατηγορουμένων διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και πυρομαχικών, αλλά απλή, διότι δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι κατείχαν τα ευρεθέντα σε αυτούς όπλο και πυρομαχικά με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής». Κι αυτό γιατί «εφόσον δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία για εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να νοηθεί και σκοπός παράνομου εφοδιασμού αυτής με τα εν λόγω όπλα και πυρομαχικά».

«Κυρίαρχος ο Μιχαλολιάκος»


Υιοθετώντας πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου μιλούν στο βούλευμα που εξέδωσαν για ιεραρχική δομή με απόλυτο αρχηγό και κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Μάλιστα, οι δικαστές αναφέρουν πως από το 2008 η Χρυσή Αυγή παίρνει μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012, που μπαίνει πλέον στη Βουλή, κορυφώνεται η δράση της.
Αναφέρει το βούλευμα: «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως ιδρυτής και κατ’ ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της, διεύθυνε αυτή, καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, κατ' ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση». Ακόμη αναφέρει πως ο ίδιος: «Παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

«Οι πυρηνάρχες»


Επιπλέον, οι δικαστές αναφέρονται και στο ρόλο που είχαν στην εγκληματική οργάνωση οι πυρηνάρχες: «Η ιεραρχική δομή της ΧΑ είχε επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο, ως γενικό γραμματέα - αρχηγό και εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως πολιτικού κόμματος τους βουλευτές - περιφερειάρχης και τον υπεύθυνο κάθε τοπικής οργάνωσης - πυρηνάρχη. Ο πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφέρονταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή - περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος».

Τα τάγματα εφόδου


Σύμφωνα με τους δικαστές στο «στόχαστρο» των μελών της «εγκληματικής οργάνωσης» έμπαινε οποιοσδήποτε είχε διαφορετική άποψη. Αναφέρουν οι δικαστές: «Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών, η οποία εκδηλώνονταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Τα ονόματα και τα «εγκλήματα»


Οι δέκα πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι: η δολοφονία Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια και στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, η επίθεση εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.

Για όλες αυτές τις πράξεις θα δικαστούν οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βαςίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γέωργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης. Τέλος στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί και μια ανήλικη κατηγορουμένη, η Ε.Ν.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 70 παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν την «βαριά» κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης αλλά ηπιότερα αδικήματα. Πρόκειται για την σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, το Θεόδωρο Στέφα που κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και τον Αν. Χιλιό ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Με αφορμή την έκδοση του δικαστικού βουλεύματος σε δήλωση που εξέδωσε ο Νίκος Αντωνιάδης δικηγόρος του Ν. Μιχαλολιάκου, (και σε κάποιες διαδικασίες και των Χρήστου Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Αρτέμιο Ματθαιόπουλο και Παναγιώτη Ηλιόπουλο) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μετά από τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του δικαίου και της λογικής που διαπράχθηκε στην υπόθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την ημέρα της πρώτης σύλληψης ....βρέθηκε ένας Δικαστής που τίμησε τον όρκο του, ο κ. Νικόλαος Σαλάτας, ο οποίος εισηγήθηκε στο Συμβούλιο που επιλήφθηκε της υπόθεσης μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, την απαλλαγή των βουλευτών, αιτιολογώντας την εισήγησή του κατά τρόπο νομικά αξεπέραστο. Πλην όμως, το δικαστικό έγκλημα σε βάρος των βουλευτών στο στάδιο της προδικασίας ολοκληρώθηκε με την απόρριψη της εισήγησης από τους έτερους δύο δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, οι οποίοι παραβίασαν τη νομοθεσία και με τις δικές τους γνώμες παρέπεμψαν τους βουλευτές στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (2-1 πλειοψηφία), με ένα βούλευμα που θα γραφεί με μελανά γράμματα στα δικαστικά χρονικά της χώρας».

Στη δήλωσή του ο κ. Αντωνιάδης αναφέρεται στη σύμβαση του Παλέρμο, την οποία επικαλείται στην εισήγησή του ο κ. Σαλάτας υποστηρίζοντας ότι σε βάρος των κατηγορουμένων βουλευτών δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς αποδεικνύεται ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους, όπως προβλέπει η σύμβαση.

Όπως λέει ο συνήγορος, η χώρα μας έχει κυρώσει με νόμο τη συνθήκη του Παλέρμο και «αν ανατρέξει κανείς σε όλες τις περιπτώσεις απαγγελίας κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα κοινός παρανομαστής των κατηγοριών αυτών είναι ο σκοπός προσπορισμού οικονομικού οφέλους». Κατά τον κ. Αντωνιάδη «η μόνη περίπτωση κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση που δεν έχει τον σκοπό αυτό είναι η κατηγορία σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής». Πλην όμως αυτό – όπως αναφέρει ο ίδιος - «δεν εμπόδισε τους πλειοψηφήσαντες δικαστές να παραβιάσουν τη νομοθεσία προκειμένου να παραπέμψουν τους κατηγορούμενου».

Τέλος, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρει πως στην περίπτωση της ΧΑ «έγινε προσπάθεια να τεκμηριωθεί ο σκοπός περιουσιακού οφέλους με πολύμηνους εξονυχιστικούς και εξαντλητικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ, το οποίο, όμως, στο τέλος υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι στο κόμμα αυτό είναι δικαιολογημένο μέχρι και το τελευταίο ευρώ (εν αντιθέσει με τα προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ κόμματα εξουσίας).

Τέλος, στην ανακοίνωσή του ο συνήγορος επισημαίνει πως «ο κ. Σαλάτας κατέρριψε και την ουσία της κατηγορίας ενώ αποδόμησε πλήρως και τη φαιδρή κατηγορία της οπλοκατοχής, για την οποία, όμως, έχει επιβληθεί ο επιπλέον περιοριστικός όρος στον κ. Μιχαλολιάκο του κατ’ οίκον περιορισμού, ενώ σε αυτήν στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου και η προσωρινή κράτηση του κ. Κασιδιάρη»

Κλείνοντας ο ίδιος εκφράζει την απόλυτη - όπως λέει - πεποίθησή του «ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που θα κρίνει την υπόθεση στην ακροαματική διαδικασία θα αποκαταστήσει την νομιμότητα και θα συνταχθεί με την επιστημονικά άρτια εισήγηση του κ. Νικόλαου Σαλάτα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ