20.12.2012 16:15

Απολογισμός δράσης από το Κέντρο Πρόληψης Χίου

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ενημερώνει ότι το διάστημα Ιούλιος –Δεκέμβριος 2012,  υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

 

Εκπαιδευτικοί

-Σεμινάριο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την εφαρμογή εκπαιδευτικών υλικών πρόληψης των εξαρτήσεων, «Στηρίζομαι στα πόδια μου» και «Συζητήσεις Εφήβων», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από Γυμνάσια και Λύκεια της Χίου.  Το σεμινάριο υλοποίησαν τα στελέχη του Κέντρου, Ελένη Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

-Σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Χρήση ουσιών – Μια παραβατική συμπεριφορά στην εφηβεία». Υπεύθυνη για το σεμινάριο ήταν η Ε. Κοτσάτου.

-Σεμινάριο, σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ, για καθηγητές, με θέμα «Η λήψη αποφάσεων στην κρίσιμη φάση της εφηβικής ηλικίας». Το σεμινάριο διοργάνωσε η Ε. Κοτσάτου.

-Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διεξήχθη σεμινάριο σε δασκάλους για την εφαρμογή εκπαιδευτικών υλικών πρόληψης των εξαρτήσεων, στο Δημοτικό, «Παιχνίδια Παιδιών» και «Δεξιότητες για Παιδιά Δημοτικού». Το σεμινάριο διοργάνωσαν τα στελέχη Μ. Κυριάκου και Στράτος Τσουκάρης.

-Συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης συλλόγων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υλοποιήθηκαν 5 συναντήσεις με ισάριθμους συλλόγους Δημοτικών. Τις ενημερώσεις πραγματοποίησαν οι Μ. Κυριάκου και Ε. Κοτσάτου.

 

Μαθητές

-Διεξήχθησαν 10 συναντήσεις ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίων και Λυκείων της Χίου. Σε ένα τμήμα Γυμνασίου, όπου είχε διεξαχθεί την προηγούμενη χρονιά παρέμβαση ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις εν γένει, φέτος η θεματολογία αφορούσε ειδικότερα την εξάρτηση από το διαδίκτυο και τις κοινωνικές σχέσεις των εφήβων. Οι υπόλοιπες συναντήσεις ευαισθητοποίησης είχαν ως θέμα τις εξαρτήσεις γενικότερα. Τα στελέχη που υλοποίησαν τις βραχείες παρεμβάσεις ήταν οι Γιώργος Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης και Μ. Κυριάκου.

-Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε μαθητές του 11ου Δημοτικού, για δεύτερη χρονιά. Το πρόγραμμα είχε ως βάση το θεατρικό παιχνίδι. Υπεύθυνη ήταν η Μ. Κυριάκου.

 

Στρατός

-Διεξήχθη μα ομάδα, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, με συμμετοχή στελεχών των στρατιωτικών μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστές της ομάδας ήταν οι Γ. Ψαρούδης και  Σ. Τσουκάρης.

 

 Ευρύτερη κοινότητα

- Κοινή σύσκεψη με φορείς (Διεύθυνση Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Χίου, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, ΕΛΜΕ, Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Ένωση Γονέων), για αξιολόγηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εν λόγω φορείς, επανεκτίμηση αναγκών και προγραμματισμό νέων δράσεων.

-Συνεντεύξεις και άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ.

-Συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

 

Ατομικές συναντήσεις

 

-Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία ζήτησαν βοήθεια.

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη της τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ