15.3.2013 10:33

Απόκριες στη Χίο: Οδηγός πολιτιστικών εκδηλώσεων

Από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αυτό το τριήμερο.  Κορυφαία εκδήλωση της Κυριακής είναι η Μόστρα και την Καθαρά Δευτέρα οι Αγάδες που έχουν εξαπλωθεί κι αναβιώνουν σε όλα σχεδόν τα Μαστιχοχώρια.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτας «Γ.ΒΕΡΙΤΗΣ»

Την Καθαρά Δευτέρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτας «Γ.Βερίτης» θα αναβιώσει στην Ελατά το έθιμο του Αγά. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν 11:30 με το ανέβασμα του Αγά στη σκηνή, στις 12:30 θα γίνουν οι Μώροι και στις 13:30 θα βγει το άλετρο. Στις 15:00 θα βγει ο Νεκρός και αργά το απόγευμα όταν θα ανάψει το κέφι θα χορεύουν και τραγουδούν με το παραδοσιακό «πως το τρίβουν το πιπέρι». Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία του χωριού, στους παρευρισκόμενους θα προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ φασολάδα, ελιές ,τουρσί, ταραμοσαλάτα και άφθονο κρασί σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων με τρελό κέφι και καλό τραγούδι.

Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής

Στην Καλαμωτή θα γίνει η γιορτή του Εμίνη, την Καθαρή Δευτέρα. Θα ακούσετε τις αποφάσεις που ανακοίνωνε στους κατοίκους ο υπεύθυνος για τα Μαστιχοχώρια Έπαρχος – Εμίνης – σε παλιούς καιρούς. Θα απολαύσετε ξεκαρδιστικά επεισόδια, από την αναβίωση της παράδοσης της Μαστίχας στην Αποθήκη του Εμίνη. Θα δείτε να τριγυρνά ανάμεσά σας το φάντασμα ενός Εμίνη-φορομπήχτη και να φέρνει σε απόσταση αναπνοής το Παρελθόν από το Παρόν. Ώρα έναρξης : 12:00

Άγιος Γεώργιος Συκούσης

Την Τυρινή Κυριακή από το πρωί «η κομπανία του Τουμπιού» , με πρώτο τον Αγά , με τους σκοπούς της τσαμπούνας και του τουμπιού αφού γυρίσουν το χωριό , καταλήγουν στην πλατεία όπου γύρω στις 15:30 το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση του ζευγολάτη (το έθιμο των Βουδιών). Το γλέντι συνεχίζεται ως αργά. Την Καθαρή Δευτέρα το γλέντι αρχίζει στις 13:00 στην πλατεία του χωριού με πλούσιο μπούφε και την κομπανία να διασκεδάζει τους παρευρισκόμενους με τα παραδοσιακά ακούσματα. Γύρω στις 15:30 το απόγευμα αρχίζει η αναπαράσταση «της ακολουθίας του Νεκρού». Διαβάζεται το «πιπεράτο» κείμενο και όλοι συμμετέχουν ο καθένας με τον τρόπο του.

Η «ΜΟΣΤΡΑ» των Θυμιανών

Σήμερα το βράδυ η Μόστρα «ανεβαίνει» με κουδουνάτους που είναι μεταμφιεσμένοι με διάφορα ποικιλόμορφα ρούχα και παπούτσια, καλύπτοντας το πρόσωπο τους με «μουτσούνες» – ώστε να μην ξεχωρίζουν ποιοι είναι στην πραγματικότητα - , κρατούν ξύλα μπαστούνια , μαγκούρες για να χορέψουν το Ταλίμι, όπως είθισται, και περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο με πειράγματα και αστεία.

Την Τυρινή Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 το πρωί η Μόστρα «κατεβαίνει» με βρακάδες και πειρατές , διότι η επίσημη μέρα και το έθιμο ξεκινάει με εκκλησιασμό στα δυο ξωκλήσια των Θυμιανών , τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακούσων. Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση "Σκάλες" των Θυμιανών και , χορεύοντας Ταλίμι , κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και τη συνοδεία ομάδων 20-30 ατόμων η καθεμία , ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κλείνουν με παραδοσιακό νησιωτικό γλέντι στην Πλατεία του χωριού.

Αγάς και Χανούμα Ολύμπων

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας με συνοδεία μουσικών οργάνων από τα σπίτια τους ξεκινούν ο Αγάς και η Χανούμα για την πλατεία του χωριού. Συνοδεύονται από πλήθος χωριανών και από τους «κολιτζήδες» στρατιώτες δηλαδή. Ο πρώτος καλιτζής μεταφέρει στο κεφάλι του το «Σινί» μεγάλος δίσκος που είναι γεμάτος γλυκίσματα και νηστίσιμα φαγητά. Περιφέρονται γύρω από τον Πύργο της πλατείας όλοι μαζί και μετά «κάθονται» στην σκηνή που έχει φτιαχτεί εκεί. Ο πρώτος χορός «πολιτικός» ανήκει στον Αγά και τη Χανούμα.

Το λεγόμενο «δικαστήριο» που πλαισιώνει τη σκηνή αποτελείται από τον Πρόεδρο Βεζίρη, γραμματέα και ταμία. Ο καθένας προσέρχεται στο δικαστήριο, έρχεται με συνοδεία κάποιου «καλιτζή» όπου και αναφέρει στον πρόεδρο το παράπτωμα του. Αφού του αποδοθεί η ποινή ο «καταδικασμένος» πληρώνει στον ταμία ότι θέλει και μετά κερνιέται από γλυκά και το κρασί που υπάρχουν.

Το όλο έθιμο πλαισιώνουν και μασκαρεμένοι οι οποίοι οργανώνουν και την «απαγωγή» της Χανούμας σατιρίζοντας έτσι το καθεστώς των Οθωμανών που ήταν γεμάτο μηχανορραφίες για την κεντρική εξουσία.Πριν τη λήξη του εθίμου χορεύει ο Αγάς και η Χανούμα με τον ήχο των μουσικών οργάνων.

Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι πιάνονται σταυρωτά χέρι-χέρι και χορεύουν τον «Δετό». Κάποιος τραγουδάει σατυρικά τραγούδια και όσοι χορεύουν τα επαναλαμβάνουν χορεύοντας. Το έθιμο ουσιαστικά τελειώνει την άλλη μέρα με το «θάνατο» και κάψιμο του Ταμπουραγά δηλαδή του Αχυρένιου. Όπου και εδώ μασκαρεμένοι ως μαυροφορούσες μοιρολογίστρες μαζί και η Χανούμα κλαίνε και μοιρολογούν για τον πρόωρο θάνατο του Αγά.

Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου "Γ. Θεοτοκάς"

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή στις 19:00 με τις "Καρκαλούσες" και το Διπλό στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την Καθαρά Δευτέρα στις 13:00 Χοροί του Πυργιού και της Χίου και στις 14:00 Xωρατό με τις Καρκαλούσες & αναβίωση παλαιού εθίμου. Ακολουθεί γλέντι για όλο τον κόσμο με την παρουσία και συμμετοχή των Καρκαλούσων.

Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς»

Παραδοσιακός γάμος με παπά και με κουμπάρο, θα αναβιώσει ο σύλλογος την Τυρινή Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του χωριού.

Η νύφη και ο γαμπρός, θα συνοδεύονται από ζωντανή παραδοσιακή μουσική και κατά το πέρασμα της πομπής από τις γειτονιές του χωριού, θα παιχτούν θέατρο δρόμου, αποκριάτικα δρώμενα, σάτιρες κ.λ.π. με τελικό προορισμό την πλατεία, όπου και θα γίνει και η τέλεση του μυστηρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει παραδοσιακό χιώτικο γλέντι, με πλούσιους σπιτικούς μεζέδες και ούζο και κρασί ΔΩΡΕΑΝ. Νταμπλ Ντοτ στα10 ευρώ το άτομο.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος και χορευτικό συγκρότημα Βολισσού "Ο ΟΜΗΡΟΣ"

Κάθε χρόνο την τελευταία αποκριά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του διπλού. Στις 6 το απόγευμα, νέοι και γέροι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Νέες προσφέρουν σούμα, ξηρούς καρπούς κ.ά. στους παρευρισκόμενους. Ακολουθεί χοροεσπερίδα σε ταβέρνα με μασκαράδες, γλέντι χορό με παραδοσιακή ορχήστρα κει εκλεκτούς μεζέδες.

Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων : ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ 2013

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή στα Άνω Καρδάμυλα στις  12.00. ΟΙ ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ περιλαμβάνουν παρέλαση με στολές, Καρδαμυλίτικο παραδοσιακό δρώμενο και φυσικά αποκριάτικο γλέντι.

ΑΓΑΣ στο Λιθί

Ο Σύλλογος Λιθίου αναβιώνει το έθιμο του Αγά την Καθαρά Δευτέρα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ με διασκέδαση και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Ο ΑΛΗΘΗΣ ΛΙΜΗΝ».

Στους επισκέπτες θα προσφέρονται δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

Αγάς στα Μεστά

Ανάλογες εκδηλώσεις με τον Αγά και τη χανούμα γίνονται και την Καθαρά Δευτέρα στα Μεστά ενώ αύριο Σάββατο εκείνο που κυριαρχεί είναι το γλέντι των παντρεμένων από το πρωί μέχρι το βράδυ όπου μαζεύονται και διασκεδάζουν οι παντρεμένοι του χωριού.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ