8.5.2013 17:53

Από την τέφρα, ελπίδα

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΓΚΟΥΣΟΥΤΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Αν ο αναγεννημένος από την τέφρα του μυθικός φοίνικας, δεν είχε καπηλευτεί κατά την πιο ζοφερή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, άφοβα θα μπορούσε να καταστεί το σύμβολο της σκέψης, της δημιουργίας, της φαντασίας και του συναισθήματος του Γιάννη Μάγκου και του Νίκου Σούττη, δυο νέων εικαστικών που ζουν και εργάζονται εδώ και εκθέτουν αυτή την περίοδο στη Δημοτική Πινακοθήκη τη δουλειά τους.

Οι 146 περίπου χιλιάδες στρέμματα που έγιναν στάχτη τον περασμένο Αύγουστο, τιτλοφορούν την έκθεση και αποτέλεσαν και για τους δυο δημιουργούς τον οδυνηρό καμβά, πάνω στον οποίο σχεδίασαν, αποτύπωσαν καλύτερα,  το συναίσθημά τους , αλλά και την ελπίδα, με το αέναο της φύσης να αναγεννάται και να δημιουργεί ανάλογα συναισθήματα στον καθένα μας, καλλιτέχνη ή μη.

Οι καλλιτέχνες δούλεψαν κατά μόνας, χωρίς προσυνεννόηση,  ο πρώτος την κατασκευή και ο δεύτερος το χρωστήρα, δημιουργώντας πάντως ένα ενιαίο σύνολο έργων, σε μια μονοθεματική έκθεση, στη Δημοτική Πινακοθήκη,  που θα τη φιλοξενεί   έως και τις 10 Μαΐου. Κοινό τους γνώρισμα ο εκφρασμένος πόνος για την τραγωδία, ο σαρκασμός για το «κατά συνθήκη κατεστημένο»,   η ειρωνεία για ένα περιβάλλον «φυλακισμένο», αλλά και μια τρυφερότητα για την προσδοκία.

Σε πλαίσιο με τους εξαιρετικούς πίνακες της συλλογής Μηταράκη, στην ομώνυμη αίθουσα που αναπτύσσεται η έκθεση, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αποκωδικοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και το μέγεθος της δύναμης της φύσης, στην οποία και ο ίδιος ούτως ή άλλως ανήκει.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ