3.8.2012 14:17

Από την Πάτρα στα Πατρικά

Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛ. ΚΟΚΚΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΞΑΝΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Τη «Γυναίκα της Πάτρας» επέλεξε να προτείνει για το θεατρικό του μέρος το Φεστιβάλ Αξάνεμος, μια παραγωγή που έχει ανέβει προ διετίας στην πρωτεύουσα και εξακολουθεί να συγκινεί και να καταπλήσσει, όλο αυτό το διάστημα, που παραστάται σε Αθήνα και Ελληνική Περιφέρεια. Πρόκειται για τη μεταφορά στο σανίδι της συναρπαστικήςδεκάωρης συνέντευξης που η ιερόδουλος Πανωραία από την Πάτρα, παραχώρησε το 1983 στο δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Χρονά.
Η συνέντευξη αυτή κυκλοφόρησε από το δημοφιλή συγγραφέα σε βιβλίο το 1987 και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η σκηνοθέτης Λένα Κιτσοπούλου, η οποία συνέθεσε και διασκεύασε θεατρικά, αποσπάσματα.
Η παράσταση δίνεται από τον ΑΞΑΝΕΜΟ και τον πολιτιστικό σύλλογο των Πατρικών στην πλατεία του χωριού στις 21.30, αύριο Σάββατο 4 Αυγούστου, με το συμβολικό εισιτήριο των 10 ευρώ.
Μιλά η Πανωραία
Πρόκειται για ένα λαϊκό θέμα, για μια συγκλονιστική ιστορία, την οποία αποδίδει η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου και όπως αναφέρουν οι κριτικές και αποδεικνύουν οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει, με άψογο και καλλιτεχνικά άρτιο τρόπο. Η αφήγηση μιας γυναίκας που παλεύει, τραγουδά, σαρκάζει, κλαίει και ασκεί το επάγγελμά της.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Κοκκίδου, για την ερμηνεία της αυτή έχει αποσπάσει το Βραβείο Ερμηνείας «Κάρολος Κουν» και το βραβείο κοινού, μετά από ψηφοφορία που διεξήγαγε το περιοδικό Αθηνόραμα.
Η καλλιτέχνης, σε συνομιλία της με τον «π», αναφέρθηκε στην πραγματική ηρωίδα, μια πολύ βασανισμένη γυναίκα, αγράμματη, λαϊκή, σοφή, καλή και πιστή χριστιανή, που ασκούσε την πορνεία σαν ένα επάγγελμα, το επάγγελμά της, όπως θα ασκούσε οποιαδήποτε άλλο, αν οι συνθήκες και η κοινωνία εν τέλει, της επέτρεπε να σταδιοδρομήσει.
Σε αυτή τη σκληρή δουλειά, στο περιθώριο της κοινωνίας και των αδυσώπητων κοινωνικών συμβάσεων, η πόρνη Πανωραία ήταν γνωστή σε ολόκληρη την  Αχαϊκή πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή, για τη φιλάνθρωπη δράση της, τη καλή ψυχή της και τα εννιά παιδιά της που όπως είχε πει στο Χρονά είχε σε ιδρύματα.
Η Ελ. Κοκκίδου, στην έρευνά της γνώρισε τον ιερέα που τέλεσε την εξόδιο ακολουθία της, μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε με την οικονομική συνδρομή των ενοριτών του, αφού εκείνη έφυγε από τη ζωή πάμπτωχη. «Ήταν μια γυναίκα που προσεύχονταν στο Χριστό, που πίστευε ότι Εκείνος είναι ο “Αίρων τας αμαρτίας του Κόσμου”», μετέφερε η κ. Κοκκίδου τα λόγια του πατρινού ιερέα, υποσχόμενη στο κοινό που θα τιμήσουν την παράσταση, συγκλονιστικές στιγμές, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα σε όλε στις παραστάσεις της παραγωγής.
Κατά τα λοιπά ο ΑΞΑΝΕΜΟΣ
• Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ σήμερα στην Καλαμωτή, στον Άγιο Γιάννη στις 21.30 πραγματοποιείται Βραδιά λόγου, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου. Θα μιλήσει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικής   Χαράλαμπος Παπασωτηρίου με θέμα «Η απελευθέρωση της Χίου το 1912: γεωπολιτικό και στρατηγικό υπόβαθρο».
• Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Τα Δρίματα» του Ν. Λατουσάκη με επιμέλεια της Τιτίκας Σάλλα, των εκδόσεων  «Άλφα Πι», στην πλατεία των Ολύμπων, αύριο Σάββατο 4 Αυγούστου στις 21.30, με ομιλητές τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννη Ζαφείρη και τον καθηγητή Μ.Ε. Νίκο  Μηλιανό. 
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ