25.6.2013 18:06

Από Θεσσαλονίκη το Θερινό Σινεμά

ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

«Ευλογητός» για το Θερινό Κινηματογράφο έχουμε αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο οποίος στο δροσερό χώρο του δημοτικού Κήπου, θα χαρίσει και φέτος, σε μικρούς και μεγάλους στιγμές χαλάρωσης, μαγείας, προβληματισμού και ονείρου, στους κινηματογραφόφιλους, αλλά και στους νοσταλγούς της εποχής «των θερινών των σινεμά», όπως τα ύμνησε και τα κατέστησε αθάνατα ο Λουκιανός.

Ο δημοτικός κινηματογράφος, με καθηλωμένο τα τελευταία χρόνια το εισιτήριο στα 6 ευρώ και στα 3 για παιδιά και ανέργους, αφού οικονομικός στόχος της Δημοτικής Αρχής και της υπεύθυνης δημοτικής Επιχείρησης είναι μόνο, να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας του, θα παραμείνει σε λειτουργία έως και την 1η Σεπτεμβρίου, έχουν δε επιλεγεί παραγωγές της τελευταίας περιόδου, για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, με τη σοφή επιμέλεια του Κώστα Ευγενικού, ταινίες που προβλήθηκαν στην πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, μόλις την τελευταία χειμερινή περίοδο.

Θα γίνονται, όπως κάθε χρόνο δύο προβολές ημερησίως, στις 21.00 και 23.00 αντίστοιχα.

Εν αρχή ντοκιμαντέρ

Το ξεκίνημα δυναμικό και κυρίως φρέσκο, περιλαμβάνει για τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας του Κινηματογράφου, ταινίες ντοκιμαντέρ, τις καλύτερες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2013 και πιο αναλυτικά:

Αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου

  • Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής:  Μποέμ και απρόβλεπτος, ο Πάολο Σαρμπονό καθαρίζει καμινάδες για να νιώθει ζωντανός. Το άλτερ έγκο του είναι ένα κοράκι που έχει υιοθετήσει. Στο Σάτον, στο Κεμπέκ του Καναδά, ανακαλύπτουμε τον Πάολο, τον γιο του καπνοδοχοκαθαριστή, ο οποίος τσακώθηκε πολύ άσχημα με τον πατέρα του στο τέλος της ζωής του. Ο λυρισμός του καπνοδοχοκαθαριστή λαμπυρίζει στις στέγες των σπιτιών, εκεί όπου ο Πάολο βρίσκει την εσωτερική του ισορροπία. Πανταχού παρόντα, κομμάτια κλασικής και τζαζ μουσικής εξερευνούν την ενέργεια ανάμεσα στο καθάρισμα των καμινάδων και στη σχέση των δυο ηρώων.  

 

  • Ομορφιές και δυσκολίες:  Ο Δημήτρης Τσίγγανος (γνωστός και ως «Μίτσιγκαν») είναι ένας Έλληνας «καουμπόι», ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες φάρμες στη Μεσσηνία, με την ονομασία «Ομορφιές και Δυσκολίες». Ο Μίτσιγκαν λέει ότι αυτό είναι και το μότο του στη ζωή, μέχρι που φτάνει η στιγμή να το επιβεβαιώσει στη πράξη. Στην πορεία του συλλέγει ιστορίες με Ομορφιές και Δυσκολίες από μια χώρα που δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.  

Μεθαύριο Πέμπτη 27 Ιουνίου

  • Welcome to the show. Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου. Πρόκειται για ένα μουσικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και για τη μουσική του κληρονομιά. Συνεργάτες του, αλλά κυρίως καλλιτέχνες επίγονοί του, μιλούν για το πώς η μουσική του έφτασε στις μέρες μας και εξηγούν πόσο και γιατί επηρέασε τις επόμενες γενιές. Ανέκδοτες φωτογραφίες, ντοκουμέντα από συναυλίες και υλικό από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας εναλλάσσονται με τη μουσική και το λόγο.
  • Hippie-Hippie Matala! Matala! Τη δεκαετία του ’60, τα Μάταλα, ένας φτωχός, ψαράδικος οικισμός στη νότια Κρήτη, απέκτησε παγκόσμια φήμη με αναφορές στον διεθνή τύπο και αναδείχθηκε σε «σημείο αντιλεγόμενο» της τοπικής κοινωνίας προκαλώντας την μήνιν της εκκλησίας και την παρέμβαση του στρατιωτικού καθεστώτος των Αθηνών.                                                               Ποιοι ήταν αυτοί οι νέοι; Τι τους έφερε στα Μάταλα; Ποια ήταν η σχέση τους με τους ντόπιους; Γίνονταν στ’ αλήθεια όργια; Την απάντηση δίνουν οι σχεδόν 70χρονοι σήμερα πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ