26.4.2016 19:24

Από το φιάσκο στο μεταναστευτικό, στο φιάσκο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΔΕ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Την οδό της μετωπικής σύγκρουσης με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και τηον βουλευτή Ανδρ. Μιχαηλίδη επιλέγει η ΝΟΔΕ Χίου με ανακοίνωσή της, κάνοντας ευθέως λόγο για φιάσκο στις διαπραγματεύσεις του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση και τους υπουργού τους στο θέμα της παραμονής του καθεστώτος αναγκαστικότητας της Ε.Μ. Χίου. 

Με χαρακτηρισμούς όπως "γελοία κατάληξη διαπραγματεύσεων", "φιάσκο", "τρικυμία εν κρανίω", η ΝΟΔΕ επιτίθεται στο κυβερνών κόμμα, θεωρώντας το αποκλειστικά υπεύθυνο για όσα περνά σήμερα ο Συνεταιρισμός. 

Αναλυτικά η καυστική δήλωση της ΝΟΔΕ υπογραμμίζει: 

"Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την τοπική μας οικονομία και τα συνεταιριστικά πράγματα του νησιού μας η Ν.Ο.Δ.Ε ΧΙΟΥ, με απόλυτο σεβασμό στην αντίληψη της Διοίκησης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για χαμηλούς τόνους και προσήλωση στο αποτέλεσμα, ανέμενε χωρίς ακραίες φωνές την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης της Ε.Μ.Χ και του τοπικού βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Χίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της αναγκαστικότητας του Συνεταιρισμού μας που δυστυχώς κατέληξε για άλλη μία φορά σε φιάσκο, παρόμοιο με τόσα άλλα θέματα που αφορούν το νησί μας όπως το μεταναστευτικό.

Το αποτέλεσμα της ψήφισης του νόμου «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις» ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στην κατάργηση της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ και κλείνουν το μάτι σε κάθε επίδοξο «ήρωα» να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που επιθυμεί ο κ. Αποστόλου και οι σύμβουλοί του στο Υπουργείο. Το αποτέλεσμα άλλωστε δεν μας ξαφνιάζει αφού τα πράγματα οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτή την κατεύθυνση και αναφέρουμε:

α) Το άρθρο 32 του ανωτέρω νομοσχεδίου άλλαξε τουλάχιστον πέντε (5) φορές από το Νοέμβριο του 2015 όταν και δόθηκε σε διαβούλευση με την άκρως γελοία κατάληξη η τελευταία αλλαγή να γίνει στις 14:00 της 21/4/2016 (μετά από 1 ώρα ξεκινούσε η ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφιση του νομοσχεδίου) όπου και απεστάλει στη διοίκηση της ΕΜΧ για τυχόν διορθώσεις οι οποίες και δεν έγιναν δεκτές από τον Υπουργό.

β) Σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προ μηνός τόσο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν Χίου όσο και της ΝΔ, ο Υπουργός κ. Αποστόλου απάντησε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την αναγκαστικότητα αλλά…… αν έρθει έγγραφο από την ΕΕ θα εξεταστεί το ζήτημα. Όσον δε αφορά τα ερώτημα αν υπάρχει φάκελος που να αφορά την αναγκαστικότητα από την ΕΕ προς το Υπουργείο ο κ. Αποστόλου δεν απάντησε ποτέ γιατί είναι γνωστό ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

γ) Η απόφαση δικαστηρίου πάνω στην οποία στηρίζει την αιτιολογία του ο κ. Υπουργός αφορά την Ε.Ο.Σ Σάμου που έχει σχέση με το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή η απόφαση δεν παράγει εσωτερικό δίκαιο, και δεν αφορά τον ανταγωνισμό.

δ) Η ειλημμένη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να καταργήσει την αναγκαστικότητα διαφαίνεται και από την έλλειψη εντολής από τον κ. Αποστόλου προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έφεση ασκήθηκε την τελευταία ημέρα της προθεσμίας από τον Χιώτη πρόεδρο του ΝΣΚ όταν κάποιοι «άγγιξαν» τις χιώτικες χορδές του και έγινε κατανοητό ότι η έλλειψη έφεσης πιθανόν να δημιουργούσε νέα δεδομένα στην ΕΕ για την αναγκαστικότητα.

ε) Τελευταίο και σημαντικότερο. Ήδη στο Υπουργείο έχει γραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση περί κατάργησης του αναγκαστικού συνεταιρισμού Σάμου η οποία και θα δημοσιευτεί αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα.

Κύριοι της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣY.ΡI.ΖA, προφανώς με την ανακοίνωσή  σας για στήριξη της αναγκαστικότητας είναι ξεκάθαρο ότι τελούσατε σε τρικυμία εν κρανίο. Ακόμα και ο ίδιος σας ο βουλευτής διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να καταψηφίσει το άρθρο 32 του νομοσχεδίου. Σας παραπέμπουμε στο σχετικό βίντεο από το site της Βουλής. Προφανώς μόνο εσείς θα μπορούσατε να βγάλετε τέτοια ανακοίνωση.

Όσον αφορά τις απόψεις του κ. Βογιατζή αυτές προφανώς και ήταν προσωπικές αφού τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, όσο και ο τομεάρχης αγροτικού της Ν.Δ κύριος Γιώργος Κασαπίδης, έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της αναγκαστικότητας. Άλλωστε σας θυμίζουμε ότι δε νομοθετούμε από το facebook αλλά από τη Βουλή".

 #ΟΞΥΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

#ΟΞΥΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ                               

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ